11 Ocak 2018 06:03

Trump'tan Paris İklim Anlaşması açıklaması: Geri dönebiliriz

Donald Trump, ABD'nin kaygılarının giderilmesi durumunda Paris İklim Anlaşmasına geri dönebileceğini söyledi.

Paylaş

ABD’yi ziyaret eden Norveç Başbakanı Era Solberg ile Beyaz Saray’da ortak bir basın toplantısı düzenleyen Donald Trump, Norveçli bir gazetecinin "Norveç Başbakanı Paris Anlaşmasını güçlü bir şekilde destekliyor ve sizin bu anlaşmadan ayrılmanıza üzüldüğünü açıkladı. Sizin bu anlaşmada kalmanızı ne sağlayabilir, bugünkü görüşmenizde bu konudaki ortak noktalarınız neydi?" sorusuna verdiği yanıtta, ABD’nin anlaşmaya ilişkin kaygılarının giderilmesi halinde, Paris İklim Anlaşmasına geri dönebileceğini söyledi.

Solberg ile görüşmelerinde Paris Anlaşmasının ana konulardan biri olmadığını belirten Trump, ekonomik ve ticari ilişkilerin ön planda ele alındığını söyledi. Paris Anlaşmasının, ABD’ye çok büyük cezalar öngören maddeler içerdiğini, ticari kurumları çok zor duruma soktuğunu ve varlıklarının değerini düşürdüğünü savunan Trump, "Anlaşma ABD’ye karşı adil olmayan maddeler içeriyor. Bizim gaz, kömür ve petrol kaynakları zengin olan bir ülkemiz var. Anlaşmada bunları kullanmaya yönelik ağır cezalar öngörülüyor. Ticaret ve üretimi engellemeye yönelik kurallar içeriyor ki bunları 2025’e kadar anlaşmaya uydurmazsak da kapatılmaları söz konusu. Benim bu tür bir anlaşmayla sorunum yok ama imzalanmış anlaşma ile ilgili sorunum var" dedi.

'ÇEVRECİ BİRİYİM'

Paris Anlaşmasının, ABD adına kötü bir anlaşma olduğunu savunan Trump, bu kaygılarının giderilmesi durumunda ABD’nin anlaşmaya geri dönebileceğini, kendisinin de çevreci bir kişi olduğunu söyledi.

Meksika sınırına duvar örülmesine ilişkin de açıklamarda bulunan Trump, sınırdan ABD’ye uyuşturucu, kaçak insanlar ve suçlular sızdığını savundu. "Güvenlik için bu duvara ihtiyacımız var, bu duvar olacak" diye konuşan Trump, İsrail’in Filistin sınırına duvar çekerek "birçok sorunu giderdiğini" öne sürdü. (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Avustralya'da koalaya zulüm öfke yarattı

SONRAKİ HABER

Lou Williams’tan Warriors’a 50 sayı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...