11 Ocak 2018 01:13

ÇAYKUR işçisi: Kadro yok, yalan ve göz boyama var

ÇAYKUR’da çalışan yaklaşık 9 bin mevsimlik işçinin kadro beklentisi, çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile hayal oldu.

Paylaş

Çağdaş ÇAVUŞOĞLU
İstanbul

ÇAYKUR’da yapılan düzenlemeyle kağıt üzerinde 5 ay 29 gün olan çalışma süresi, “9 ay 29 gün olabilir” şeklinde uzatıldı. Bu düzenleme ÇAYKUR’da örgütlü Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş tarafından müjde diye sunulurken, işçiler açısından ise hayal kırıklığı yaşattı. Zira daha önce de 5 ay 29 gün çalıştırılmayan işçiler, yapılan düzenlemenin hiçbir sorunlarına çare olmadığına dikkat çekti. İşçiler arasında Hükümete tepki sürerken, birçok işçi de yetkili sendikadan istifa etti. 

İŞÇİNİN ELİ KADRODAN KESİLDİ

Taşeron işçilere kadro düzenlemesi adı altında 695/696 sayılı KHK ile çıkarılan ve beklentileri karşılamayan düzenleme mevsimlik işçiler tarafından tepkiyle karşılandı. ÇAYKUR’da çalışan bir mevsimlik işçi, “Son çıkan KHK ile mevsimlik işçilerin eli kadrodan kesildi, kadro hikayesinden herkes umudunu kesti” dedi. ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin yıllık ortalama 130 gün olduğunu söyleyen işçi, “Mevsimlik işçiler artık 9 ay 29 gün çalışacak diye yaygara kopardılar. 9 ay 29 gün süresi ihtiyaca göre belirlenecek. Bu ihtiyaçlar nedir belli değil. ÇAYKUR dese 8 ay çalıştıracağım herkes çalışmaya hazır. Biz işçileri kötünün iyisine mahkum ettiler” dedi.

ÖZ GIDA-İŞ’E TEPKİ

Sendikanın çalışma süresinin uzatılmasını kazanım gibi göstermesine öfkeli olan işçi şöyle devam etti: “Taşeron işçilere kadro mevzusu konuşulmaya başlandığında Öz Gıda-İş mevsimlik işçilere kadro geliyor diye propaganda yaptı. Sonra çalışma bakanı tarafından çalışma süreleri uzatılacak denildi. Sendika bunu da kazanımmış gibi gösterdi. KHK çıkınca baktık mevsimlik işçilere kadro yok. Süreler ihtiyaca göre uzatılacak. İhtiyacın ne olduğu belli değil. Sendika kadro hakkı için hiçbir şey yapmadı. Tek yaptıkları şey milletvekilleri ile yemek yemek.” Yayımlanan son KHK ile kadroya geçişlerin önünün kapatıldığını söyleyen bir başka mevsimlik ÇAYKUR işçisi de, “İhtiyaç halinde çalışma sürelerimizin uzatılacağı söyleniyor. İhtiyaç nasıl belirlenecek belli değil” dedi.

‘MÜCADELE ETMEDEN KADRO KAZANAMAYIZ’

Kadro hakkının mücadele etmeden kazanılamayacağını söyleyen işçi şöyle devam etti: “Biz mevsimlik işçiler kadro istiyorsak Öz Gıda-İş’ten ayrılmamız gerekiyor. İşçiler hep bir beklenti içinde. Hem sendikanın politikaları hem de hükümetin politikaları bizleri beklentiye sokuyor. Bu politikaları artık elimizin tersi ile itmeliyiz. Sendikalı sendikasız hepimiz kadro istiyoruz. Refleks göstermemiz gerekiyor. İşçiler olarak ortak taleplerimiz için birliğimizi sağlamalıyız.” 

MEVSİMLİK İŞÇİ 5 AY 29 GÜNÜ GÖRÜRSE İYİ!

Çalışma sürelerinin uzatılmasının göz boyama olduğunu ifade eden ÇAYKUR işçisi, “Rize milletvekili ÇAYKUR işçisine kadro yok diye televizyon ekranlarından açıklama yaptı. Sonra 5 ay 29 gün çalışma süresi 4 ay daha uzatıldı. İşçiyi aldatma ve gaz alma beklentisiyle yapıldı. İşçi 4 ay çalışacak demiyor, çalıştırılabilir diyor, muğlaklık var. Tamamen aldatmaca. Çalışma süremiz 5 ay 29 gün. Buna rağmen mevsimlik işçiler çalıştırılmıyordu. 130 gün çalışıyoruz. Sonrası yok” diye konuştu.

ÇAYKUR’da örgütlü Öz Gıda-İş Sendikasının işçileri kandırdığını söyleyen işçi, “Öz Gıda-İş bu durumu müjde gibi sundu. Bunun da boş olduğu anlaşıldı. Mevcut sendikaya işçiler tepkili. Ama işçiler dağınık. Hâlâ daha iktidar bir şeyler yapar diye bir beklenti var. Kampanya dönemi olsaydı işçiler bir arada toplu olurdu sorunun tartışılması ve çözüm için ortaya konacak tepki daha sağlıklı belirlenebilirdi” dedi.

RİZE’DE TEPKİ BÜYÜK: LÜTFEN UYANALIM ARTIK!

İşçiler ‘kadro’ tartışmasını sosyal medya gruplarında devam ettiriyor. Kimi Hükümete tepki gösterip seçimleri işaret ederken, kimi sendikalardan ses çıkarmasını istiyor.

İşçiler tarafından yazılan mesajların bazıları ise şöyle:

- Sandıkta son sözü söyleyeceğiz, biz ekmeğin peşindeyiz.

- 2 senelik İŞKUR işçisi taşerona geçip kadro alacak, ‘Biz devletin işçileri de 6 ay çalışabilecek miyiz?​’ derdine düşelim. Lütfen uyanalım artık!

- Sendikalar sessiz kaldığı sürece faydasız gibi. Belli ki kadro isteğimiz hayal oldu. Yetmedi 9 ay 29 gün de hayal oldu.

- Varsın kimse bizim için bir şey yapmasın, ama bunu biz unutursak bize yazıklar olsun. O sandık başlarından ter dökecekleri günler gelecek bunlara artık bir ders vermek şart oldu. Unutmayalım bu günleri.

- Belediye başkanlığı gidecek. Başkanlık seçimi de Rize’de sıkıntılı olacak. Kimse yanlış anlamasın ben Ak Partiliyim, Reisi de çok severim. Fakat burada ciddi sıkıntı var. İşçiye bir şey verilmedi. Yüzüne bakılmadı. İşçi mağdur. Borç harç içinde. Bankalara mahkum çoğunlukla. Yazıktır günahtır.

ÖNCEKİ HABER

Vergi dairesinde geçim derdi tartışmaları

SONRAKİ HABER

Gökçek: Çözüm kağıt üzerinde çalışma süresini uzatmak değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...