11 Ocak 2018 00:59

Diyarbakır'da kadınlar sokağa çıkmaya korkuyor

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde son dönemde kadınlara yönelik taciz ve tehdit olayları arttı. Kadınlar sokağa çıkmaya korkuyor.

Paylaş

Serpil BERK
Fırat TOPAL 
Diyarbakır 

Yaşanan taciz ve istismar olayları Diyarbakır Bağlar’da yaşayan kadınları sokağa çıkamayacak hale getirirken, cinsel saldırıya maruz kalan E.X. ise hâlâ olayın tedirginliğini yaşıyor.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde son dönemde kadınlara dönük taciz ve tehdit olayları arttı. İki çocuğun cinsel istismara maruz kalmasının ardından son olarak Suriyeli E. X. çocuklarının gözleri önünde cinsel saldırıya maruz kaldı. Yaşanan bu olaylardan kısa bir süre sonra ise bir apartmanın girişine kadınlara yönelik tehdit içerikli mesajlar yazıldı. Taciz, istismar ve kadına yönelik tehditle gündeme gelen Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi’nde yaşayan kadınlarla son dönemde yaşanan bu gelişmeleri konuştuk.

‘2 HAFTA UYUYAMADIM, SOKAĞA ÇIKAMADIM’

İlk durağımız sokak ortasında cinsel saldırıya maruz kalan E. X’in  evi oluyor, Türkçe ve Kürtçeyi çok az bilen X, 3.5 yıl önce Suriye’nin Halep şehrinden Diyarbakır’a gelmiş. 3 çocuğu olan X, 4 aylık da hamile. Eşinin çalışması sayesinde zar zor da olsa geçinebiliyorlar. Cinsel saldırıya maruz kaldıktan sonra 2 hafta boyunca uyumakta zorlandığını söyleyen X, “ Sokağa çıkamadım. Çok korktum. Şimdi ceza almış ama çıkacak o zaman ne olacak?​” diye hem yaşadığı tedirginliği hem de bunun devam edeceğine dönük kaygısını anlatıyor.

AKRABALARININ ELEŞTİRİSİNE MARUZ KALMIŞ

Oturduğu mahallede bir çok akrabası olan X, çok fazla dedikoduya maruz kaldığını, akrabalarının yaşadığı olaydan sonra sürekli neden senin eşine yapılıyor da bizimkine yapılmıyor diye konuştuklarını anlatıyor. Eşinin akrabalarının söylemlerinden etkilenip kendisiyle tartıştığını ve aralarında soruna neden olduğunu söyleyen X, eşinin kendisinden daha çok korktuğunu dile getiriyor. Yaşam koşullarının zorluğundan kaynaklı Almanya’ya gitmek istediklerini anlatan X, “İstanbul, Diyarbakır, Urfa fark etmez her şey zor Almanya daha iyi olur” diyor. 

ÇOCUĞUNU OKULA EŞİ BIRAKIYOR

X.’in evinden ayrılırken sokakta gördüğümüz kadınlarla yaşanan gelişmelere dair sohbet etmeye çalışıyoruz. 8 yıldır Bağlar’da yaşadığını söyleyen ismini vermek istemeyen bir kadın, yaşanan olaylardan sonra sokağa çıkmaya korktuğunu ve çocuğunu okula artık eşinin bıraktığını anlatıyor. Sokağın ilerisine doğru yürüyüp tezgahtan alışveriş yapan Yasemin Kınar,(30) 13 yıldır Bağlar’da oturduğunu ve son yaşanan gelişmelerden sonra çocuğunu kursa yollamadığını, sokağa çıkarken tedirgin olduğunu anlatıyor. 

‘KADINLARIN SOKAĞA ÇIKMASI GEREKİYOR’

Bir terzi dükkanına giriyoruz Şengül Doğan ve Kadir Doğan 17 yıldır Bağlar’da yaşıyor. Yaşanan taciz ve cinsel saldırı olaylarının kendisini nasıl etkilediğini sorduğum Şengül Doğan, tedirgin olduğu anlatıyor ve ekliyor: “Kadınların yaşanan bu olaylardan sonra korkmaması, sokağa çıkması gerekiyor. Böyle olmazsa evden çıkamayacak hale gelinir. Taciz olayları arttıkça biz de tedirgin oluyoruz. Eşim dolmuşa binme taksiyle gel diyor mesela ya da bak kalabalık değilse bin diyor. Evet tedirgin oluyoruz ama böyle sürmemeli” diyor.

Şengül Doğan
Şengül Doğan

‘YASAL OLARAK YAPTIRIM YOK’

Kadir Doğan ise yaşanan duruma sessiz kalınmasına tepki göstererek kadına yönelik bu tür olaylarda yasal yaptırımın olmadığını dile getiriyor. Cinsel saldırı olayından sonra 5 gün nöbet tuttuğunu söyleyen Doğan, “Bu olaydan iki gün sonra komşumuzun küçük kızına şeker vereceğim diye biri seslenmiş bina içerisinden,  hemen oraya koştum. Gittiğimde kimse yoktu. Cennet anaların ayakları altındaymış, ama kadınları sokağa çıkarmıyoruz. Yasal olarak yaptırım yok, İstanbul’da kadına tekme atan adama ne kadar ceza verildi?  Kadına güvenlik hakkı verilmiş, faydalanamıyor, öldürülüyor. Kadınların birbiriyle dayanışması lazım, bu tür durumlarda sokağa çıkmaları lazım ve sivil toplum örgütlerinin de bu tür durumlara karşı duyarsız kalmaması lazım” diyor.

KIZI KORKTUĞU İÇİN EVE GELMİYOR

Dükkana giren bir kadınla sohbet ediyoruz ismini vermek istemiyor. Yaşanan gelişmelerin kendilerini olumsuz etkilediğini ve akşam 7’den sonra sokağa çıkamadıklarını anlatıyor. Kızının yaşananlardan sonra tedirgin olduğu için işten sonra eve gelmeyip teyzesinde kaldığını ekliyor. 

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da temel talep çalışma saatlerinin düzenlenmesi

SONRAKİ HABER

Vergi dairesinde geçim derdi tartışmaları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...