11 Ocak 2018 00:45

Bosch işçileri: Ev yandıktan sonra vanayı açsan ne olur

Bosch işçileri, grev aşamasına gelen MESS grup sözleşmesine ilişkin Evrensel'e konuştu: Türk Metal üzerine düşeni yapsın.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Grev aşamasına gelen MESS grup sözleşmesine ilişkin görüştüğümüz Bosch işçileri, Türk Metal’in grev hazırlığı yapmamasına tepkili. “Grev aşamasında ne olacak, grev yasaklanırsa bizler ne yapacağız?​” sorularına yanıt alamadıklarını anlatan işçiler, “Herkes topu birbirine atıyor, kimse açık konuşmuyor” dedi. İşçiler hazırlıksız gidilen grevden olumlu sonuç çıkmayacağına dikkat çekerek Türk Metal’den üzerine düşeni yapmasını istedi. 

İşçilerin her türlü mücadeleye hazır olduğunu söyleyen bir Bosch işçisi, “Kavga etmeden istediğimizi alamayacağız. Biz hazırız ama sendikanın hazır olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Temsilciler tedirgin, hep geçiştiriyor işçiyi. OHAL var ve grevlerin yasaklandığını herkes konuşuyor. İnsanların kafasında sorular var ama sendika henüz bunlara cevap vermedi. Ev yandıktan sonra vanayı açsan ne olur” diye konuştu.

ÜÇ SENDİKA ORTAK HAREKET ETSE...

MESS’in karşısında işçilerin de birlik içinde olması gerektiğini dile getiren Bosch işçisi, “Birleşik Metal’in ortak greve çıkalım çağrısını fabrikada arkadaşlar bana söyledi ve bence de olumlu bir çağrı. Sözleşme grubunda yer alan üç sendika çıkıp ortak açıklama yapsa üç aşağı beş yukarı metal işçisinin talepleri karşılanır. Ama çağrılar sözden öteye geçmiyor bir türlü. Fakat işçinin de beklentisi yüksek ve aşağıya inmiyor. Biz huzursuzsak MESS de sendikalar da huzursuz olacak” dedi.

TALEPLERİMİZİ KİMSE UNUTMASIN

Grev kararının alınmasının ardından 60 günlük sürenin beklenmemesi gerektiğini dile getiren bir başka işçi, şunları söyledi: “Duyduğumuza göre Bosch’ta toplam cirodan işçiye verilen yüzde 2 ve bu rakam kur farkından dolayı yüzde 1.8’e düştü. İşçi kazandırdığını görünce hakkı olanı dolayısıyla istiyor. O yüzden bu sözleşmede iyi para almaktan başka çare yok. MESS ve Türk Metal eskisi gibi imzalarız işçiyi bir şekilde hallederiz düşüncesindelerse bu sefer işleri zor. Metal işçisinin talepleri net. Sözleşme 2 yıllık olacak, 3 yıllık olan sözleşmenin acısını yeteri kadar çektik. İyi bir zam ile kıdem farkı olacak bunlar olmazsa olmazımız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sarkuysan işçisi: Birleşelim ve ekmeğimizi kazanalım

SONRAKİ HABER

Almanya’da temel talep çalışma saatlerinin düzenlenmesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...