11 Ocak 2018 00:22

'Uranyum Uğruna' kitabı okurlarla buluştu

Özer Akdemir'in kaleminden Ege'deki uranyum madenciliğinin ele alındığı 'Uranyum Uğruna/Dilsiz Çocukları Ege’nin' kitabı okurlarla buluştu.

Paylaş

Ege’de 40 yıl önce yapılmış uranyum madenciliğinin günümüz çevre ve sağlığına etkilerini ele alan “Uranyum Uğruna/Dilsiz Çocukları Ege’nin” kitabı okurlarla buluştu. Kitabın yazarı Özer Akdemir, Kisir ve Kasar köylülerinin yaşam mücadelesini ve devletin yaşama değer vermeyen yapısını anlattı. EGEÇEP tarafından Türkan Saylan Kültür Merkezinde düzenlenen imza günü ve söyleşi etkinliğine çok sayıda kişi katıldı.  

DUYULMASI İSTENMEYEN ÖYKÜLER

Akdemir, kitabın içeriğine dair bilgi vererek yaptığı konuşmada bilimsel raporlar, alanda yapılan ölçümler, gözlemler ve halkla yapılan görüşmeler üzerinden doğaya yapılan kontrolsüz müdahalelerin nasıl bir trajediye dönüştüğünü anlattı. Kitabında, uranyum madenciliği yüzünden çeşitli hastalıklara maruz kalan Kisir ve Kasar köylülerinin duyulmayan, duyulsun istenmeyen öykülerini anlatmaya çalıştığını söyleyen Akdemir, ülkede çevresel sorunlar yüzünden katlanan kanser oranlarının gizlendiğini dile getirdi.

Akdemir “Bilim insanlarının yaptıkları ölçümlerde limitlerin yüzlerce kat üzerinde radyasyon tespit edildi. Bu uranyum kirliliği ve yüksek radyasyonun bilimsel olarak raporlandığını ve ilgili tüm devlet kurumlarının da bundan haberi olduğunu öğrendik sonradan. Burada devlet açıkça suçüstü yakalanmış olmasına rağmen, yine inkar, önemsiz gösterme ve suçlama refleksine başvurdu.” diye konuştu. 

VALİ RANDEVU VERMEDİ

Devletin hiç bir kurumunun sorumluluk kabul etmediğini aktaran Akdemir “Bu kitapta 40 yıldır Ege’nin iki farklı yerinde insanların nasıl bir sağlık ve çevre sorunu ile karşı karşıya kaldığını ve buna karşı devletin aymaz, yaşama değer vermeyen yapısını anlatmaya çalıştım” dedi.
Söyleşinin moderatörü EGEÇEP Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Ali Osman Karababa ise Kisir’de Greenpeace tarafından yapılan su ölçümlerinde uranyum oranının limitlerin üzerinde çıktığını ve bu durumla ilgili validen randevu istediklerini aktararak, yetkililerin kendilerine randevu vermediklerini söyledi. Karababa, köylülerin hâlâ su kaynağını kullanmaya devam ettiğini belirterek, “Kamu gözlerini ve kulaklarını kapamış her şeyi görmezden geliyor. Hiç bir önlem de alınmıyor.” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yılmaz Onay’ın ardından...

SONRAKİ HABER

MESS’le görüşme bugün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...