10 Ocak 2018 14:25

Kadına yönelik şiddete karşı araştırma komisyonu talebi

HDP'li Kerestecioğlu kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasayla ilgili araştırma komisyonu kurulmasını istedi

Paylaş

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa ve İstanbul Sözleşmesi'nin etkin biçimde hayata geçirilmesi ile kadınlara yönelik şiddete karşı alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na araştırma önergesi verdi.
 
Türkiye'de 2017 yılının ilk 10 ayında 240 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü hatırlatılan önergede, basına yansımayan ve adli makamlardan saklanan cinayetlerin yaşandığı ve tablonun çok daha endişe verici olduğu belirtildi. Erkek şiddetine uğrayan kadınların çocuklarının da şiddetin hedefinde olduğu vurgulanan önergede şu ifadelere yer verildi: "Son dönemde bu şiddet kadınların beraberindeki çocuklara da yönelmiştir. Geçtiğimiz hafta, 4 yaşındaki Elif Mina ve 2 yaşındaki Miray Hira, babaları Ali Yardım tarafından acı biçimde öldürülmüştür. Çocukların anneleri, Dilek Çakır’ın ifadeleri kadına yönelik şiddet karşısında koruyucu ve önleyici zaruri tedbirlerin alınmadığını bir kez daha ortaya koymaktadır."

'6284 SAYILI KANUN HEDEF GÖSTERİLMEKTE'

Türkiye'nin, kadın hareketinin mücadelesi sonucu ve uluslararası alandaki kötü itibarını onarmak için İstanbul Sözleşmesi'ne imza attığı ve 6284 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği kaydedilen önergede, "Fakat ne yazık ki 6284 Sayılı Kanunun ve uluslararası sözleşmelerin gerekleri yerine getirilmediği için yukarıda ifade edildiği gibi kadın ve çocuklar şiddete maruz kalmakta ve hatta cinayete uğramaktadırlar. Dahası, gerek kamuoyunda Boşanmaların Önlenmesi Komisyonu olarak bilinen Meclis Araştırma Komisyonu çalışmalarıyla gerekse de, bazı medya kuruluşlarında yayımlanan yazılarla, 6284 sayılı Kanun açıkça hedef gösterilmekte ve söz konusu Kanunun şiddeti önlemek için öngördüğü yaptırımlara karşı kamuoyunda düşmanlık yaratılmaya çalışılmaktadır" denildi. 

{{342259}}

'HÜKÜMET SESSİZ'

6284 sayılı yasanın etkin bir şekilde hayata geçirilmediği  ifade edilen önergede, “Bu yasaya karşı saldırılara hükümet sessiz kalmış, şiddet gören, tedbir kararı almış ve şiddet tehdidi altında olan kadınların ihtiyaçları için ilgili Bakanlıklar gerekli koordinasyonu sağlamamış, ŞÖNİM’ler stabil bir yapıya ulaştırılamamış, şiddet hattı, sosyal politika hattına dönüşmüştür. Şiddete maruz kalan kadınların başvurdukları kolluk güçleri gerekli tedbirleri zamanında almamakta, kadınları yanlış yönlendirmekte, şiddet uygulayan kişiyle barıştırmaya çalışmakta, koruma tesis etmek gibi görevlerini yerine getirmemektedir. Soruşturma, savcılık ve mahkeme aşamalarında da kadınlar ihmal ve kötü muamele ile karşılaşmaktadır" diye belirtildi. 

ARAŞTIRMA KOMİSYONU TALEP EDİLDİ

Kerestecioğlu, bu sorunlarla mücadelede daha aktif bir rol üstlenmesi ve 6284 sayılı kanunun etkin biçimde hayata geçirilmesi amacıyla Araştırma Komisyonu kurulmasını talep ettiği önergede, "Tüm bu sorunlara çözüm bulunması için Meclis’in acilen sorumluluk alması gerekmektedir" dedi. (Ankara/MA)

 

 

 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Hasan Ferit Gedik davasında karar 14 Şubat'ta verilecek

SONRAKİ HABER

Üzerine kaya parçası düşen kepçe operatörü öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...