10 Ocak 2018 10:10

Erdoğan: Maalesef UYAP'ı 'FETÖ'cülere kaptırdık

Adalet Şûrası’nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir 'FETÖ' öz eleştirisinde daha bulundu.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe'deki Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Adalet Şûrası’ndaki konuşmasında "Bu bir özeleştiridir, UYAP’ı maalesef FETÖ’cülere kaptırdık" dedi.

GÜL: ELEKTRONİK TEBLİGATI YAYGINLAŞTIRACAĞIZ

Şurada konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül,  "2016 yılında istinaf mahkemeleri 9 bölgede hayata geçirilmiş. Bu yıl mahkeme sayısının 15'e çıkarılması hedeflenmektedir. 2002 yılında 354 olan adliye sayısı 764'e çıkarılmıştır. 40 adliye inşaatı da devam etmektedir. Ülkemizde çok yeni olan hukuki himaye sigortasının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışacağız. Elektronik tebligatı yaygınlaştırarak masraf ve zamandan tasarruf sağlayacağız. Küçük alacaklarda vatandaşlarımızın yolunu icra dairesine düşürmeden borcun hızlı ve masrafsız tahsili için yeni bir takip sistemi üzerinde çalışmaktayız. Cumhuriyet tarihinde ilk kez yargı mensupları için uygulanacak olan etik kuralları Türk yargı etiği bildirgesi ile yazılı hale getiriyoruz. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra HSK tarafından kamuoyuna ilan edilecek" diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişimine değinen Gül,  "Mesleğine ihanet edenler, cübbelerini örgüt rütbelerini gizlemek için kullananlar o gece milletimize büyük acılar yaşatanlar şu anda hukuk önünde hesap vermektedirler. Bunca fedakarlığa rağmen yargı mensuplarının görevleri gereği çıkıp rahat bir şekilde konuşamamasını fırsat bilenlerin itibar suikastlerini, yargıyı kategorize etmelerini reddediyor bu tavrı asla doğru bulmuyoruz.  Türk yargısı hiçbir grubun, ideolojinin yargısı değildir.  Türk yargısı yalnızca Türk milletinin yargısıdır. Bağımsız ve tarafsız Türk yargısına, hukuk dışı müdahale çabaları, haksız ithamlar ve karalamalar asla kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

YILDIRIM: YENİ BİR REFORM PAKETİ GELİYOR

Başbakan Binali Yıldırım ise,  "Mahkemelerimizde bir söz var; 'Adalet mülkün temelidir.' Mülk nedir? Mülk aslında devlettir. Yani, adalet devletin temelidir. Önceliğimiz adalet ve kalkınma. Yolun başından beri bu iki temel kavramı birbirine bağladık. Geciken adalet vicdanları yakan bir ateşe dönüşüyor. Yargı bağımsızlığını anayasal teminatla güçlendirdik. Adaletin dayanağı ve kaynağı hep insan olmuştur. Bu nedenle insanı esas alan bir adalet anlayışı yolumuzu aydınlatacak. Hedef uyuşmazlıkları en kısa zamanda en az maliyetle etkili bir şekilde çözmektir" dedi.

Yıldırım konuşmasına şöyle devam etti: 

"Yargıya olan güveni daha da artırmak ve yargılamaları hızlandırmak amacıyla bir dizi yeniliği ihtiva eden yeni bir reform paketini de yakın bir zaman içerisinde yüce Meclis'e getirmiş olacağız. Adli yargıda halen 9 merkezde faaliyet gösteren istinaf mahkemelerinin sayısını artıracağız, 15'e çıkaracağız. Ceza infaz sisteminde köklü bir dönüşüm başlattık."

"Hukuku ve yargıyı, adaleti sağlamanın imkanı olmaktan çıkarıp örgütsel bir yapının aracı haline dönüştürmek isteyenler, hukuk sistemine de çok büyük zarar verdiler. Dolayısıyla FETÖ ile mücadele, istiklal ve istikbal mücadelesi olmanın yanında aynı zamanda yargının güven ve itibar mücadelesine dönüşmüştür. Bu mücadeleyi, adalet terazisini doğru tutarak kazanacağımıza yürekten inanıyorum. Başarının tek formülü hak, hukuk ve adaletten sapmamaktır. Hile ve tuzaklara karşı hukuku yücelterek cevap vermektir. Keyfiyete müsaade etmeyeceğiz. Suçlular hak ettiği cezayı mutlaka görmelidir. Ancak bu süreci zehirleyecek sulandıracak amacından, ekseninden çıkaracak tuzaklar karşısında dikkatli olmak önemlidir. Devam eden iki grup davamız var. Birincisi; darbe teşebbüsüyle doğrudan ilgili olanlar. Bunlar kesin hüküm yolunda süratle ilerlemektedir. Ümit ediyorum ki bu yıl sonuna kadar darbeye bizatihi karışanların görüldüğü bütün davalar sonuçlanmış olacaktır. Örgüt üyeliği davalarında ise örgüt üyeliği tespiti ayrı bir dikkat gerektiriyor."

"İşaretler FETÖ terör örgütünün ilgili, ilgisiz birçok insanı adli sürecin içine çekme gayretinde olduğunu göstermektedir. Bu sinsi plan adalet sistemimize kurulmuş bir tuzaktır. Ancak adalet camiamız bu tuzağa asla düşmeyecektir. Bunun en güzel ve en güncel örneği, çok önemli bir delil olarak gördüğümüz ByLock'taki teknik kumpasın açığa çıkarılmasıdır. Kimsenin endişesi olmasın. Savcılarımız, hakimlerimiz bir kuyumcu titizliğiyle çalışacak haklıyı haksızdan ayırt edecektir."

ERDOĞAN'DAN YİNE 'FETÖ' ÖZ ELEŞTİRİSİ

Yıldırım'dan sonra konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Bizim medeniyetimiz adalet üzre kurulmuştur. Devleti yönetenlerin birinci vazifesi adaleti sağlamaktır. Nitekim yüce kitabımız Kuran-ı Kerim’de “Allah adaleti ve ihsanı ve yakınlara yardım etmeyi emreder” buyuruyor. Her Cuma bunu, Cuma hutbesinde hoca efendi okur. Bir gün adaletle hükmetmeyi, bir yıllık nafile ibadetten üstün gören peygamber efendimiz, “Allah adil olanları sever” buyuruyor. Dolayısıyla dinimizin biz inananlara yüklediği en önemli sorumluluklardan biri de adaletle davranmaktır" dedi.

"Batı ülkelerindeki özgürlük ve demokrasi arayışlarına baktığımızda hepsinin de adalet temelli olarak ortaya çıktığını ve geliştiğini görürüz" ifadesini kullanan Erdoğan, "Kendi tarihimizde de adaletle davranan devlet adamlarının hayırla yad edildiğini görürüz. Selçuklu ve Osmanlı döneminin adalet kurumları çağlarının çok ötesinde bir anlayışı ifade ediyordu. Eğer bugün 600 yıl çok geniş bir coğrafyada hüküm sürmüş Osmanlı ile ilgili yüzümüzü kızartacak en küçük bir olumsuzluk yoksa bunun sebebi devletin adalet üzre yönetilmiş olmasıdır" şeklinde konuştu.

"Adaletin temsili için 15 yıldır çalışıyoruz" diyen Erdoğan, "Temel kanunların yenilenmesinden, geleneksel mimariye sahip modern adliye binalarının inşasına, UYAP’ın kuruluşuna kadar cumhuriyet tarihinin en büyük reformunu gerçekleştirdik. Ama bir şeyi gerçekleştiremedik, UYAP gibi çok önemli bir teknolojiyi maalesef, bu bir öz eleştiridir, FETÖ’cülere kaptırdık.  Ve bu ağ, orayı kendi sinsi emelleri için çok acımasız kullandılar ve oradan da gerçekten de en büyük zulmü icra ettiler. AYM’ye bireysel başvuru imkanı, kamu denetçiliği kurumu ve istinaf mahkemeleriyle iki dereceli yargılama sistemine geçilmesine adaletin daha kamil manada tesisi için attığımız adımlar arasındadır" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim Katliamının 27. ayı: Her yıl Ankara Garında olacağız

SONRAKİ HABER

CHP İstanbul İl Başkanlığı için adaylar belli oluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...