10 Ocak 2018 09:55

10 Ekim Katliamının 27. ayı: Her yıl Ankara Garında olacağız

10 Ekim Katliamının 27. ayında yapılan açıklamada, anmalara yönelik polis saldırısına tepki gösterildi ve 'Her yıl Ankara Garında olacağız' denildi.

Paylaş

10 Ekim Ankara Katliamında yaşamını yitirenler, katliamın 27. ayında anıldılar. Ankara Garı önünde konuşan Mehtap Sakinci Coşgun, katliamın birinci ve ikinci yıldönümlerinde kapalı alanda yaptıkları anmalara bile saldırıldığını söyledi. Coşgun, saldırılara rağmen 10 Ekim 2018’de ve sonraki yıllarda da Ankara Garında olacaklarını vurguladı.

10 Ekim Ankara Katliamında yaralanan ve hayatını kaybedenlerin yakınlarının kurduğu 10 Ekim Barış ve Demokrasi Derneği (10 Ekim- Der) katliamın 27. ayında Ankara Garı önünde anma etkinliği düzenledi. Anmada konuşan 10 Ekim-Der Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Bu ülkede yurttaş olmak, takvimi cinayetlerle bezenmiş bir coğrafyanın havasını solumaktır” dedi. Barış taleplerinin IŞİD'li 2 canlı bomba tarafından boğulmaya çalışıldığını ifade eden Coşgun, “Türkiye tarihinin en büyük katliamı yapıldı. Yetmedi 'bir nefesin bir can kurtardığı yerde' güvenlik güçleri nefes almayı kısıtlayan, ilk yardımı engelleyen biber gazı ile müdahale etti. Daha önce Diyarbakır ve Suruç’a düşen bu acı, Ankara’da bizim gönlümüze ateş düşürdü, Antep’te bir düğün yerinde çoğu çocuk olan kitleyi hedef aldı” diye konuştu. 

HER YIL ANMALAR YASAKLANDI

Coşgun, 10 Ekim Katliamı başta olmak üzere benzer katliamlarda sadece tetikçilerin değil, tüm sorumluların yargılanması gerektiğini belirterek kamu görevlilerinin de yargılanması talebini tekrarladı. Ayrıca katliamın gerçekleştiği Ankara Garı önündeki meydanın adının "10 Ekim Emek Barış ve Demokrasi" meydanı olarak değiştirilmesini ve 10 Ekim'in taleplerine uyumlu bir anıt yapılmasını isteyen Coşgun, "Başta Ankara olmak üzere birçok ilde 10 Ekim Anması yaptırılmamaktadır. 10 Ekim 2015’te kamusal sorumluluğunu yerine getirmeyenler 42 ile gönderdiğimiz cenazelerimizi yıl dönümlerinde anmamıza bile izin vermemektedir. İki yıldır Ankara’da 10 Ekim günü anma programımıza güvenlik güçlerince saldırı düzenlenmektedir. 2017 10 Ekiminde kapalı alanda dahi 10 Ekim Anması yaptırılmamıştır. 10 Ekim 2018’de ve sonraki yıllarda da biz Ankara Garında olacağız. Aynı şekilde her ayın 10’unda Ankara Gar meydanında 'bu karanlığa teslim olmadığımızı göstermek' ve yitirdiğimiz canlarımızın anısına ve sözüne sahip çıkmak amacıyla basın açıklaması yapıyoruz. 10 Ekim'den bu yana günbegün barış ve demokrasisini yitiren ülkemizde, adalet talep etmek en önemli öncelik olmuştur. Adalet yoksa barış, emeğin hakkı ve demokratik mücadele de yoktur” dedi. 

Coşgun, sözlerini bitirirken 10 Ekim Katliamına ilişkin Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 31 Ocak-1 Şubat tarihlerindeki 7. tur grup duruşmasına katılım çağrısında bulundu. 

AĞA BAYAR DA ANILDI

Bu hafta yapılan anmada, Ağa Bayar da anıldı. Ağa Bayar, 10 Ekim Katliamında ağır yaralanmış, daha sonra görüntüleri izlerken kalp krizi geçirmiş ve 22 Aralık 2017 tarihinde hayatını kaybetmişti.

56 yaşındaki Ağa Bayar Ankara’daki barış mitingine katıldığında emekliliğine iki ay kalmış bir badana işçisiydi. Mitinge İstanbul’dan aynı otobüsle gittiği arkadaşlarını patlamalarda kaybetti. Kendisi ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. 4 Mart 2017 gecesi, eşi Sakine Bayar’a 10 Ekim’deki patlamaların videosunu tekrar izletmek istedi. Eşi “Artık yeter” dese de kendisi izlemeye devam etti ve bir saat sonra kalp krizi geçirdi. Yoğun bakımda bilinci kapalı bir şekilde uyutulan Bayar, 24 Aralık'ta haytını kaybetti. (Ankara/EVRENSEL)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Silopi’deki tek Keldani gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Maalesef UYAP'ı 'FETÖ'cülere kaptırdık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...