10 Ocak 2018 09:43

Silopi’deki tek Keldani gözaltına alındı

Şırnak Silopi'nin Görümlü beldesinde yaşayan tek Keldani yurttaş Petros Karatay, evine yapılan baskınla gözaltına alındı. 

Paylaş

Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü beldesinde yaşayan tek Hristiyan Keldani yurttaş Petros Karatay dün gece askerler tarafından evine yapılan baskınla gözaltına alındı.

DAHA ÖNCE DE GÖZALTINA ALINMIŞTI

Geçtiğimiz aylarda gözaltına alındıktan sonra adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılan Karatay’ın neden tekrar gözaltına alındığı öğrenilemedi. 
 
Karatay, İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor.   

ÇÖZÜM SÜRECİYLE GERİ DÖNMÜŞTÜ

1990'lı yıllarda Görümlü beldesinde yaşayan 4 bini aşkın Keldani, yurt dışına göç etmişti. O dönem Fransa’ya göç eden Karatay da, 2013’te barış sürecinin başlamasıyla birlikte geri dönüş yapmıştı. (Şırnak/MA)

RAGIP ZARAKOLU: SÜRYANİ OLMANIN AĞIR YÜKÜ

KELDANİLER KİMDİR?

Papa'nın yetkilerini tanımakla beraber, kendilerine özgü ibadet biçimleri ve gelenekleri olan özerk bir Katolik kilisesine üye olan Keldaniler, Irak'ta nüfusun yüzde 2,5'ini oluşturan ve sayıları tahminen 550 bin olan Hıristiyanlar arasında çoğunlukta yer alıyor.

Keldanilerin Ruhani liderleri olan Bağdat'ta yerleşik Keldani Patriği Üçüncü Emmanuel Delly, 2007 yılında Papa 16. Benedict tarafından kardinalliğe yükseltilmişti. Keldani kilisesi, Nasturi kilisesini de kapsıyor ve şu anda Irak adıyla anılan topraklarda ikinci yüzyıldan bu yana varlığını sürdürüyor.

İsa Peygamber'in iki doğası bulunduğuna yönelik inanç Nasturiliğe atfediliyor. Bu doğalardan biri İsa'nın ilahi bir varlık, Tanrı'nın oğlu olması; diğeri de ölümlü bir insan olması. Keldani Kilisesinin doğu kolu, Süryaniceyi kullanıyor. Bu dil, pek çok din bilimciye göre, İsa Peygamber ve havarilerince de konuşulan Aramice'nin dilbilimsel mirasçılarından biri.

ÖNCEKİ HABER

AKP'li vekilin Demirtaş'a 'vatan haini' demesi eleştiriymiş

SONRAKİ HABER

10 Ekim Katliamının 27. ayı: Her yıl Ankara Garında olacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...