12 Ağustos 2012 08:27

Zorlu işi zora sokuyor!

Doğal SİT alanı ilan edilen Rize’nin İkizdere Vadisi’nde 50 yıl önce inşa edilen İkizdere Hidroelektrik Santrali için enerji şirketinin kapasite artırımı için hazırlattığı araştırma raporu tepkilere neden oldu. Raporda gerçeği yansıtmayan bilgiler olduğuna dikkat çeken İkizdere Derneği yöneticileri, “Yöre halkın

Zorlu işi zora sokuyor!
Paylaş
Gençağa Karafazlı

HER DAMLA SUYA HES PROJESİ

Rapora karşı açıkla yapan İkizdere Derneği Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamasında, yürüttükleri mücadeleye dikkat çekerek şunları ifade etti: “Tüm bu gelişmeler sonunda, nitekim mahkeme kararlarının tümü de lehimize sonuçlanmış ve ülkemiz göz bebeği İkizdere bu zulümden kendini kurtarmayı başarmıştır. Bölgemizin SİT alanı ilan edilmesi ve bu kararı takriben alınan mahkeme kararları ile ilçemiz idari alanları içinde tüm projeler durdurulmuştur. Bugün gelinen noktada İkizdere’de devlet tarafından 1961 yılında işletmeye alınan ve şu an Zorlu Eneri’nin özelleştirme sonucu satın aldığı İkizdere HES’de kapasite artırım talebi ve süreci devam etmektedir. Zorlu Enerji’nin, kamuoyunun fikirlerini almaya yönelik hazırlattığı raporda gerçeği yansıtmayan bilgiler vardır. Yanı sıra İkizdere ilçesinde yapılması planlanan HES projelerine karşı takındığı tutum da yumuşatılmış ve sanki İkizdere’de Zorlu Enerji’nin işlettiği ve kapasite artırımı talep edilen projeye karşı halk ve STK’ler tarafından karşı bir duruş sergilenmediği izlenimi verilmeye çalışılmıştır. İkizdere Derneği öncülüğünde İkizdere’nin geleceğini sahiplenen ve önemseyen ülkemizin birçok yerinde yaşamını devam ettiren tüm İkizdereliler bu kapasite artırımı oyununa gelmeyeceğini açıkça ifade etmektedir” Açıklamada, mahkeme kararları sonucunda kazanılan haklara yeniden bir hançer vurma girişiminin asla kabul edilemeyeceği vurgulandı.

HES DEĞİL TURİZM…

İkizdere’nin doğal güzelliklerinin farklı şekilde değerlendirilebileceğine dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi: “Bunu tüm ilgililerin bilmesini isteriz. İkizdere’miz nesiller boyunca adını turizmle, festivalle, yeşille, sağlıkla, kültürle yaşatmaya devam etmekte azimli ve kararlıdır. Gelinen bu noktada İkizdere’nin sakinleşen deresini yeniden coşturacak ve azdıracak yanlış uygulamalara asla başlanmaması gerektiğini, bunun ilçemize hayır getirmeyeceğini tüm enerji sektörü yetkililerinin bilmesini isteriz. Ülkemizin göz bebeğine cennet vadimize, bu yönde bir yatırımı mantıklı ve kabul edilebilir görmediğimizi, bölgemizde turizm, eğitim, sağlık ve hayvancılık alanlarında yapılacak yatırımları memnuniyetle karşılayacağımızı tüm İkizdereliler adına kamuoyumuzun bilmesini isteriz” (Rize/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Trafik kazalarında maddi kayıplar da büyük

SONRAKİ HABER

‘Başbakan Erdoğan, Suriye politikasının kurbanı olacak’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa