10 Ocak 2018 00:10

Hizmet-İş ‘dezavantajları avantaja çevirme’ peşinde!

Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası, işçileri Cumhurbaşkanı ve hükümete teşekkür mesajı göndermeye zorluyor. 

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Erhan KURUL
İstanbul

Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası, AKP Sözcüsü Mahir Ünal’ın, kadroya alınmayan taşeron işçilerle ilgili bir soruya yanıt verirken sarf ettiği “Siyaset dezavantajları avantaja dönüştürme sanatı. Siyasetçiler dezavantajlar üzerinde durmamalı” sözlerini hayata geçiriyor. 

Kadroya alınmayan ya da alınsa bile kadrolu işçilerin haklarından yararlanamayacak işçilerin şikayetlerine, sorunlarına, taleplerine ilişkin tek bir açıklama yapmayan Hizmet-İş, işçileri Cumhurbaşkanı ve hükümete teşekkür mesajı göndermeye zorluyor. 

Hizmet-İş yöneticileri İstanbul’da bulunan Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesinde çalışan taşeron işçilere, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın sosyal medya adresleri ile iletişim bilgilerinin yer aldığı, önceden hazırlanmış teşekkür mesajları dağıttı. 

Başbakan Binali Yıldırım’a yönelik olarak hazırlanan mesajda “Sayın Başbakanım, İyi ki Başbakan oldunuz. İyi ki size oy vermişiz. Taşeron sorununu onca zengine, lobiye rağmen istediğimiz şekilde bir sonuca bağladınız” ifadeleri yer alıyor, Başbakan’a teşekkür üzerine teşekkür ediliyor. 

“Olağanüstü hali biz iş dünyamız daha iyi çalışsın diye yapıyoruz. Grev tehdidi olan yere biz OHAL’den istifadeyle anında müdahale ediyoruz” sözlerinin sahibi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik mesajda ise “Bu ülke sayenizde ilk defa işçi dostu Başbakan ve Cumhurbaşkanı gördü” deniyor. 

İŞÇİLERİ BÖLEN İFADELER

Yine Başbakana yönelik hazırlanan farklı mesajlarda taşeron işçi ile kadrolu işçiyi birbirine düşürecek ifadeler yer alıyor: “Kadrolu yatar, taşeron çalışır. Kadrolu emir verir, taşeron yapar. Kadrolu 4 bin lira maaş alır, taşeron 1900 lira alır. Kadrolular hayat boyu iş garantili, taşeronda her daim iş çıkarılma tedirginliği... Malumunuz; ikimizin aldığı ücret kadrolu çalışan bir işçinin ücreti etmiyor, buna mesailer de dahil. Ev kira, arabamız filan da yok. Tıpkı işimizin yarınından güvencemiz olmadığı gibi.”

ÇOCUKLAR ADINA DA MESAJ YAZILDI

Cumhurbaşkanına yönelik bir başka mesaj da işçilerin çocukları adına yazılmış. “Sevgili Cumhurbaşkanı Amca” diye başlayan mesajda, “Babamın işlerini düzeltmişsiniz. Hepimiz sevinçliyiz. Ellerinizden öperim” deniliyor. 

KADRO HAKKINA ‘LÜTUF’ DEMİŞ, ÇÖZÜM İÇİN ‘DUA’ ÖNERMİŞTİ

GEÇTİĞİMİZ günlerde Ankara’da bir hastanede işçilerle konuşan Hizmet-İş Sendikası Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Recep Dere, Çalışma Bakanı’nın eskiden kendi sendikalarında çalıştığını hatırlatarak “Hak-İş’e geçmeniz sizin için de hayırlı olacak. Hak-İş’e üye olan işçilerin isim listesini hastane yönetimine vereceğiz. Kadroya geçişlerde önemli olacak sizin için” demişti. Aynı konuşmada Dere, belediyelerde, yemekhanelerde, personel gideri yüzde 70’in altında olan işyerlerinde çalışan taşeron işçiler kadroya alınmadığı için “bir yanlarının buruk olduğunu” söylerken, şu ifadeleri kullanmıştı: “Bu işçi kardeşlerimiz için hep birlikte dua edelim ve bize verilen bu lütuf için şükredelim.”

‘SİYASET DEZAVANTAJI AVANTAJA DÖNÜŞTÜRME SANATIDIR’

AKP Sözcüsü Mahir Ünal, önceki gün İstanbul’da AKP Kadın Kolları’nın düzenlediği İstanbul Kadın Akademisi’nde konuştu. Konuşma sonrası salondaki partili kadınların sorularını yanıtlayan Mahir Ünal, AKP Bayrampaşa İlçe Yöneticisi’nden gelen tüm taşeron işçilerin kadroya alınmamasına ilişkin bir soru üzerine, eliyle kameraların kapatılmasını işaret etti ve basın emekçilerinin salon dışına çıkarılması talimatı verdi. Kameraların salondan çıkarıldığını düşünen Ünal, daha sonra “siyasetin dezavantajları avantaja dönüştürme sanatı olduğunu, siyasetçilerin avantajları konuşması, dezavantajlar üzerinde durmaması gerektiğini” söyledi. Bu ifadeler salonda hala kayıt alan bir kameraya yansıdı.

Hizmet-İş belge

ÖNCEKİ HABER

Bizim dolaba fare girse açlıktan ölür

SONRAKİ HABER

Kocaer'de ölen işçinin ailesini arayan soran yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...