09 Ocak 2018 12:22

Cansız, Doğan ve Şaylemez mezarları başında anıldı

Paris’te öldürülen 3 Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez mezarları başında anıldı. Doğan’ı anan gruba müdahale edildi.

Paylaş

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde öldürülen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in ölüm yıldönümü dolayısıyla Doğan'ın mezarı başında yapılan anmaya asker müdahale etti. Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Leyla Birlik ve Dilek Öcalan ile HDP PM üyeleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkanlık Divanı üyelerinin de olduğu kitle, Doğan’ın Maraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Molebutton köyündeki mezarı başında anma etkinliği gerçekleştirmek istedi.
 
İlçe girişinde polis engeline takılan heyet, uzun süren bekleyişin ardından köye geçti. Heyet daha sonra mezarlık girişinde bulunan askerler tarafından engellenmek istendi. 

HEYETE ASKER MÜDAHALESİ

Engellemeye rağmen Doğan’ın mezarı başında bir araya gelen kadınlar, mezarın üzerine kırmızı karanfiller koydu. Bu sırada kadınlara müdahale eden asker, kadınlara hakaret ederek mezarlık dışına çıkarttı. Yaşanan gerginlik sırasında Doğan’ın mezar taşına sarılı olan sarı, kırmızı, yeşil örtü de askerler tarafından söküldü, mezarın üzerine konulan karanfiller dahi kaldırıldı. 

Müdahaleyle mezarlıktan çıkartılan heyet, bölgeden ayrıldı.

Fidan Doğan

SAKİNE CANSIZ VE LEYLA ŞAYLEMEZ MEZARLARI BAŞINDA ANILDI

Özgür Kadın Hareketi (TJA) Sakine Cansız’ı Dersim Belediye Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında andı. Anmaya Barış Anneleri üyeleri, HDP milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir ve Ayşe Acar Başaran, DTK, DBP yöneticileri ile çok sayıda kadın katıldı.

Abluka altına alınan mezarlıkta kadınlar 3 kontrol noktasından geçirilerek kimlik kontrolünün ardından mezarlığa alındı. Anmaya katılmak için yola çıkan kadınların araçları yolda durdurulup arandı. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başlayan anmada ilk olarak TJA aktivisti Zeynep Ölbeci konuştu. 

Ölbeci, Sakine Cansız’ın hiçbir zaman hiçbir koşulda faşizme boyun eğmediğini söyleyerek Kürt kadınları açısından büyük bir kayıp olduğunu yineledi. Ölbeci, Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin katliamının kadın mücadelesine geri adım attırmadığını vurgulayarak Kürt kadınlarının mücadele mirasını Sakine Cansız’dan aldığını ifade etti. Ölbeci, “Sakine Cansız, yaşam ile olan kavgasını her alanda verdi. Bizler de koşullar ne olursa olsun onun bıraktığı mücadeleyi büyük bir kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi. 

Ardından konuşan DTK Divan Üyesi Saliha Aydeniz ise, öldürülen kadınları anarak verdikleri mücadelenin kendilerine ışık olduğunu belirtti. Aydeniz, Sakine Cansız’ın katledilmesinin tüm kadınlara verilen bir mesaj olduğunu ifade ederek, şu anda kadınların verdiği mücadelenin katliama verilen bir cevap olduğunu kaydetti. 

BARIŞ ANNELERİ: TEK YOL BARIŞ

Daha sonra konuşan Barış Annesi Safiye Sezgin de tek yolun barış olduğuna vurgu yaptı. Sezgin tüm annelere seslenerek “Gelin hep birlikte bu katliamları durduralım. Barışı inşa edelim” çağrısında bulundu.  
 
Son olarak konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, katliamın üzerinden 5 yıl geçtiğine işaret ederek katliamın planlı, örgütlü ve organize yapıldığının açığa çıktığına vurgu yaptı. Yapılan katliamın barış sürecini hedef aldığını söyleyen Taşdemir, AKP’nin de Kürt sorununu şiddet ile çözmek istediğini söyledi.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi Mersin il örgütleri Leyla Şaylemez'in Mersin'de bulunan mezarı başında anma yaptı. Çok sayıda kadının yanı sıra Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven ve HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat da anmaya katıldı. 
 
Mersin'in Toroslar ilçesinde bulunan Güneykent Mezarlığı'na araçlarla giden kadınlar, burada Şaylemez'in mezarına karanfiller bırakıp yaşamını yitiren tüm kadınlar için saygı duruşunda bulundu. 
 
Cansız, Doğan ve Şaylemez şahsında yaşamını yitiren tüm kadınları anarak sözlerine başlayan DTK Eş Başkanı Leyla Güven, 3 kadının katledilmesini kınayarak faillerin bulunmasını istedi. 

Leyla Şaylemez

'KARARLILIKLA MÜCADELE ETMELİYİZ'

Yaşanan katliamdan sonra açılan davada 5 yıl boyunca hiçbir ilerlemenin olmadığına vurgu yapan HDP Bitlis Milletvekilli Mizgin Irgat, kapatılan dosyanın tekrar açılmasını ve faillerin yargılanmasını istedi.  Kadın mücadelesinin önemine vurgu yapan Irgat, kararlılıkla mücadele etmenin gerektiğini belirtti. (Mersin-Dersim-Maraş/MA)

ÖNCEKİ HABER

Soma davasında adalet arayışı sürüyor

SONRAKİ HABER

Avrupa’nın en büyük cemevi Londra’da açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...