09 Ocak 2018 11:00

İşçilerden Türk Metale: Grev kararı için neyi bekliyorsunuz?

Toplu iş sözleşmesi sürecinin değerlendirildiği Türk Metal Başkanlar Kurulu, işçilerin 'üretimi durdurmaya varan eylem' beklentisini karşılamadı.

Paylaş

MESS grup toplu iş sözleşmesi ara bulucu sürecindeyken Başkanlar Kurulunu toplayan Türk Metal, bazı kent merkezlerinde kitlesel eylem kararı aldığını duyurdu. İşçiler, bekletilerinden uzakta kalan bu karara tepki gösterdi. Grev kararı talep eden işçiler Türk Metal’e, “Grev kararı için neyi bekliyorsunuz” sorusunu yöneltti. Öte yandan MESS, 3 sendikaya görüşme çağrısı yaptı.

Türk Metal’in paylaştığı sonuç bildirgesinde öne çeken noktalar şu şekilde:

“- Sendikamız sosyal diyalog kapısını açık bırakmak kaydıyla eylemlerine devam edecek. Önümüzdeki süreçte, işyerlerimizin bulunduğu kentlerde, meydanlarda kitlesel basın açıklamaları yapılacak. 

- Bu eylemlerden sonuç alınamaması halinde, sürecin alınacak grev kararıyla devam edeceğini açıklayan Başkanlar Kurulumuz, üyelerinin hak ve çıkarlarını koruyacak, onlara insan onuruna yaraşır bir yaşam sunacak toplu iş sözleşmesini bir an önce masa başında bitirmek amacındadır. En iyi sözleşmenin masa başında uzlaşmayla biten sözleşme olduğunu düşünen Türk Metal Sendikası, MESS’i bu sözleşme görüşmelerinde bir kez daha masaya çağırmaktadır.

- Başkanlar Kurulumuz, daha önce açıkladığı gibi, bu sözleşmeyi yüzyılın sözleşmesi olarak imzalamaya kararlıdır.”

Metal işçileri ne diyor?
Metal işçileri ne diyor?

İŞÇİLER: GREVE BAŞLANSA MESS 2 HAFTA DAYANAMAZ

Türk Metal’in aldığı kararlar, metal işçilerinin beklentisinin altında kaldı. Bu kararların zaten Başkanlar Kurulu toplanmadan da alındığını ifade eden Renault işçileri, “Yine aynı hikayeler. Bu sözleşme farkı diyorlardı. Şimdiye kadar bir fark göremedik. Grev kararı çıkmıyorsa neden Başkanlar Kurulunu topluyor?​” dediler.

Sonuç bildirgesinde çıkan kararların “Suya sabuna dokunmamaya devam” anlamına geldiğini belirten Bosch işçileri ise şunları söyledi: “Zaten sizden Renault, TOFAŞ, Ford’un montaj hatlarını durdurmanızı beklemek temmuz ayında kar yağmasını beklemek gibi. Üretime dönük eylemlere şimdi başlansa MESS 2 hafta dayanamaz. Neyi bekliyorsunuz? İşçideki yüreğin çeyreği olsa sizde, istediğimiz sözleşme 1 ay önce yapılmıştı.”

MESS’TEN 3 SENDİKAYA GÖRÜŞME TALEBİ

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikasının (MESS) Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş’e çağrı yaparak görüşme talebinde bulunduğu öğrenildi. Birleşik Metal-İş, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, “Görüşme 11 Ocak 2018 perşembe günü saat 17.00’de MESS genel merkezinde olacak” dedi. Türk Metal’in aynı gün saat 14.00’te, Çelik-İş’in ise cuma günü görüşeceği öğrenildi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İşimizi geri istiyoruz eyleminin 427. gününde 4 gözaltı

SONRAKİ HABER

Selçuk İnan'ın Samsung'a açtığı davada tedbir talebine ret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...