09 Ocak 2018 05:48

HDP, hükümetin savunmasına karşı AİHM'e görüş bildirdi

Halkların Demokratik Partisi, tutuklu milletvekillerinin başvurularına dair hükümetin AİHM'e yaptığı savunmaya ilişkin görüş bildirdi.

Paylaş

Hayri DEMİR

Hükümetin geçtiğimiz Kasım ayından tutuklu milletvekillerinin başvurusuna ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) sunduğu savunmadan sonra, HDP de ek belgelerle birlikte bin sayfayı bulan bir görüş bildirdi.

'SAVUNMA DEĞİL İKTİDARIN BAKIŞ AÇISININ OLDUĞU BİR METİN'

Dün itibariyle AİHM'e sunulan görüşe ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, hükümetin sunduğu yanıtta kendi temel yaklaşımına dair olaylar üzerinden ciddi bir manipülasyon olduğunu anımsatarak, "İktidarın bakış açısının bir hukuk metni olduğu bir savunma yapılmıştı. Biz de tüm manipülasyonlara dair eleştirilerimizi kapsamlı bir görüş olarak sunduk" dedi.

Hükümetin yaptığı savunmanın Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu vekillerle ilgili vermiş olduğu "kabul edilmez" kararının kopyası olduğuna dikkat çeken Başaran, "HDP'yi tasfiye operasyonunun bir ayağı da yargı ile yapıldı. AYM'nin verdiği kararın Adalet Bakanlığı'nın AYM'ye sunduğu ve son olarak hükümetin de AİHM'e yaptığı savunmaların hepsi bir elden çıkmış gibi. Ama bu el bir yargı eli değil, bir iktidar yaklaşımıyla yapılan savunmadır. Biz bu elin neresi olduğunu biliyoruz. Bu el HDP'yi tasfiye etmeye çalışan eldir" diye konuştu. 

'HDP'Yİ İLLEGALİZE ETMEYİ AMAÇLAYAN SÖYLEMLERE KARŞI GÖRÜŞ SUNDUK'

Başaran, tüm bunlara dair kapsamlı bir görüş sunduklarını ifade ederek, hükümetin 6-8 Ekim, Ceylanpınar, Suruç ve "sokağa çıkma yasakları" ile ilgili olayları dayanak göstererek, HDP'yi illegalize etmeyi amaçlayan söylemlerine karşı görüşlerin de yer aldığını kaydetti.

Başaran, hükümetin dayanak olarak gösterdiği bu olayların savunmada tamamen kendi bakış açılarıyla hukuki bir metin olarak sunulduğunu ifade etti. 

'AİHM'DEN İHLAL KARARI BEKLİYORUZ'

Tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili hükümetin yaptığı savunmada bu durumun göz ardı edildiği ve tutuklulukların "yasama faaliyetlerini etkilemediği" savunmasının yapıldığına dikkat çeken Başaran, "Ama bu süreçte anayasa ve iç tüzük değişikliği yapıldı. İki ayrı bütçe görüşmeleri oldu. Önümüzdeki dönemde de uyum yasaları Meclis gündemine gelecek. Türkiye'nin kaderini belirleyecek değişikliler yapılırken tutukluluğun yasama faaliyetine engel olmadığı savunuluyor. Milletvekili orada söz söylemeyecekse en temel görevini yerine getirmeme gibi bir sonuç ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Başaran, görüşlerini sunduktan sonra AİHM'nin dosyayı görüşeceğini ve kısa zamanda ihlal kararıyla sonuçlanacağını umut ettiklerini söyledi. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da 69 köy ve mezrada sokağa çıkma yasağı

SONRAKİ HABER

Seinfeld'den işgal üssü merkezinde 'Bol Siyonizm'li kareler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...