09 Ocak 2018 00:35

Bursa Demokrasi Güçleri OHAL kaldırılsın kampanyası başlattı

Bursa Demokrasi Güçleri, ocak ayı itibariyle 'OHAL kaldırılsın KHK’ler iptal edilsin' kampanyası başlattığını duyurdu.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

15 Temmuz darbe girişimi sonrası 45 kurumun bir araya gelerek kurduğu Bursa Demokrasi Güçleri kurulduğu günden bugüne yerel ve ülke sorunlarıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. İçinde sendikaların, odaların, dernek ve siyasi partilerin yer aldığı Bursa Demokrasi Güçleri ülkenin OHAL ve KHK’lerle yönetilmesine karşı çıkmak ve kaldırılması için ocak ayı itibariyle “OHAL kaldırılsın KHK’ler iptal edilsin” kampanyası başlattığını duyurdu. OHAL sürecini ve başlatılan kampanyayı Bursa Demokrasi Güçleri yürütmesinde yer alan CHP Bursa İl Sekreteri Muharrem Or ve Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Hasan Özaydın’la konuştuk.

BARIŞTAN YANA OLANLARLA BİRLİKTE YÜRÜYORUZ

15 Temmuz darbe girişimi sonrası OHAL ilan edilir edilmez 20-25 kurumla bir araya geldiklerini anlatan Bursa Demokrasi Güçleri Yürütme Üyesi EMEP İl Başkanı Hasan Özaydın; “Emekten barıştan yana tüm kurumlara çağrı yaptık ve 1 ay içerisinde 45 kuruma ulaştık. Bursa Demokrasi Güçleri içerisinde işçi sendikaları, TMMOB, baro demokrasiden yana siyasi partiler dernekler yer alıyor. O günden bu yana etkin bir şekilde kullanıyoruz bu platformu. Altını çizmek gerekirse hayır çalışması çerçevesinde iyi bir çalışma yürüttük ve 100 binin üzerinde bildiri basıp dağıttık yine 50 bin civarında sticker bastık ve kurumlar üzerinden çalışmayı sürdürdük. Birçok açıklama imza standı kurduk ve bölgelerde irili ufaklı etkinlikler, miting yaptık. Bunun yanı sıra yer alan bütün kurumlar kendi çalışmalarını da ayrıca yürüttü bu zamana kadar. Tabii biz etkinlikler ortaya koyuyoruz ama çeşitli engellemelerle de karşılaşıyoruz. İli yönetenler etkinliklerimizi yasaklıyor. Örneğin geçen yıl 10 Ekim Katliamı anması yaptığımızda polisin saldırısı oldu ve 31 arkadaşımız gözaltına alındı. Daha sonra Nüriye Gülmen ve Semih Özakça için yapacağımız açıklamada da aynı tablo ortaya çıktı. Bu tür baskılar olmasına rağmen biz kararlı bir şekilde mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu ili yönetenler birlikte mücadele etmemizden ürküyorlar bu bir gerçek. Birlikte olmak bir güçtü. Düşünsenize 45 kurum sendika oda dernek siyasi parti bir araya gelerek birlikte hareket etme kararı vermiş ve bir takım etkinlikler hayata geçiriyor. Bu tabii ki ülkeyi ve ili yönetenler için bir tedirginlik yaratıyor. Tek tek olsanız sizi daha kolay yönetebilirler ama birleşen her zaman güçlüdür. Biz o gücü hissettik ve bunu tabana yaymak içinde ciddi çalışmalar içerisindeyiz” dedi.

UMUDUN VAR OLDUĞUNU GÖSTERDİK

Muharrem Or
Muharrem Or

Demokrasinin rafa kaldırıldığı, insan haklarının olmadığı hak adalet hukukun hiç olmadığı her şeyin tek adamın iki dudağına bağlandığı bir sistemin uygulanabilir olması bizleri mecburen bir araya getirdi diyen Bursa Demokrasi Güçleri Yürütme Üyesi CHP İl Sekreteri Muharrem Or; “Bursa da bu zorunluluğu hisseden kurumlar kişiler hemen 15 Temmuz sonrası bir araya gelerek bu sorumluluk doğrultusunda hareket etmeye başladı. Bugüne kadar başarıyla yürüttüğümüzü söyleyebilirim. Kısmen aksaklıklar olmuş olsa bile kolay koşullarda yaşamıyor insanlar, ağzından çıkan bir cümle için insanlar sabah evleri basılarak gözaltına alınıyor. Otobüste konuşurken birinin şikayetiyle gözaltına alınabiliyor yani toplum açık bir hapishaneye çevrilmiş durumda. Bu koşullarda bizlerin çok daha dikkatli olması gerekiyor ve yan yana olmamız gerekiyor. Bunun koşulları da mevcuttu ve biz “Bursa Demokrasi Güçleri”ni iyi kullandık diyebilirim. En azından umudun var olduğunu gösterdik insanlara umut aşılamaya uğraştık. Hayır kampanyasında bu ciddi bir yapıya ulaştı. Tüm Türkiye’de evet blokunun oyları toplamda yüzde 10 civarı düşmüşken Bursa’da yüzde 13’ün üzerinde bir düşüş oldu ve makas yüzde 17 civarındayken bu yüzde 3’lere düştü. Bu ciddi bir çalışmanın ürünüydü, kitlesel bir çalışmanın ürünüydü. Herkes üzerine düşen görevi yaptı. Şimdi bizim görevimiz bu bloku iyi korumak ve mücadele çizgisini yükselterek birleşik mücadeleyi iyi örmek. Üzerinde durmamız ve en önemli olan olay bu birleşik muhalefet çizgisini büyütebildiğimiz ve herkesin sorumluluğu yüreğinde beyninde hissedebilir hale getirebildiğimiz sürece biz başarabiliriz” dedi.

BÖLGESEL BİRLİKTELİKLER BİR ARAYA GETİRİLMELİ

Mücadele platformlarının Türkiye’nin hemen hemen her yerinde olduğunu fakat kopuk faaliyetler yürüttüklerini anlatan CHP Bursa İl Sekreteri Muharrem Or; “ En son İstanbul’da yapılan Demokrasi İçin Birlik platformunda yaptığım konuşmada bunu vurguladım. Yani bu bölgesel birliktelikler mutlaka bir koordinasyon merkezinde bir araya getirilmeli. İnsan haklarından demokrasiden ve bu ülkede demokrasinin gelişmesinden yana olan herkesin içinde yer alabileceği yapıların koordinasyon merkezi mutlaka oluşturulması lazım. Birlikte mücadeleyi daha fazla büyütebilmenin tecrübe ve birikimlerimizin birbirine aktarmamız için önemli. Bursa Demokrasi Güçlerinin önemli görevlerinden biri muhalefeti örgütlemenin yanı sıra Türkiye’deki tüm birleşik mücadeleyi örgütleyebileceği bir rol de üstenmelidir” dedi.

Bursa da oluşturduğumuz bu birlikteliğin Türkiye’ye örnek olacak bir birliktelik olduğunu söyleyen Or; “İçinde çok farklı anlayış, siyasi parti ve derneklerin birlikte olabildiği birlikte iş yürüttüğü bir birliktelik. Bu birlikteliğin tüm Türkiye’ye yansımasını istiyoruz ve Türkiye’de oluşan farklı birlikteliklerle de bir bağ kurularak yolumuza yürümemiz gerekiyor. Biz bir halka gibi görüyoruz kendimizi ve bu halkayı genişletme gibi hedeflerimiz var. Bursa merkezli bir çalışma yürütüyoruz bu çalışmayı ilçelere yayarak ilçe sorunlarına direk müdahil olur bir yapı olması herkes için iyi olacaktır “ dedi.

DEMOKRASİ SADECE KENDİLERİ İÇİN Mİ VAR?

Ülke OHAL ve KHK lerle yönetiliyor diyen OR; “Sadece muhalefet eden insanlar değil toplumun her kesimi bu OHAL’den etkilendi.  Çünkü tüm Türkiye’yi abluka altına alan baskıcı bir rejim hayata geçirildi. Bunun yansımaları asgari ücrete yansıdı, işçi mücadelesine yansıdı. Ekonomik anlamda herkese bunun ucu değdi. Çünkü Tayyip Erdoğan’ın meşhur bir söylemi oldu. OHAL koşullarını ‘İyi değerlendirin’ diyerek neden OHAL’i ilan ettiğinin mesajını da verdi iş çevrelerine. Bu ülkede konuşan herkesin söylediği, bu ülkenin günümüzde yaşadığı zor koşulları hep dile getiriyor. Ama bunun gereğini yapma konusunda ise herkeste bir tedirginlik oluyor. Bu tedirginliği aşmanın yolunu bulmamız gerekiyor bizim. Yeni yeni şeyler bulmalıyız. Çünkü çok fazla bir baskı var toplum üzerinde. Tayip Erdoğan İran’da ki sokak gösterileri için yorum yapıyor insan haklarına saygılı davranılması çağrısı yapıyor. Demokrasi söylemleri havada uçuşuyor ama bizim ülkemizde bunu ne kadar uyguluyor soru işareti. Ankara Güvenpark’ta OHAL komisyonunun neden çalışmadığını basın açıklamasıyla sorgulamak isteyen Özakça’nın annesi sürüklenerek gözaltına alındı. Yaşlı bir kadıncağız sadece OHAL komisyonu neden çalışmıyor diye sormak istedi. Şimdi nerede bu demokrasi o demokrasi çağrısı yapan insan hakları çağrısı yapan Tayyip Erdoğan’a sormak lazım. Bu ülkede demokrasi nerede. Sadece AKP lilerin mi kendilerini ifade etme hakkı var bu ülkede. Bunları bizim dile getirmemiz gerekiyor bunun içinde Bursa Demokrasi Güçleri gibi yapıların çoğalması ve gelişmesi gerekiyor. Birleşik muhalefeti büyütmek gerekiyor” dedi.

OHAL’İN KALDIRILMASI İÇİN KAMPANYA BAŞLATTIK

Hasan Özaydın
Hasan Özaydın

İçinde  bulunduğumuz koşullarda en önemli konulardan birisi de OHAL süreci diyen Emek Partisi İl Başkanı Hasan Özaydın; “Ülke çapında her türlü mücadele yasaklanıyor, işçilerin grevleri yasaklanıyor birçok insanın sokağa çıkması yasaklanıyor. KHK ile birçok TV kapatıldı basına yönelik büyük bir baskı var, dernekler kapatıldı. Bunları ilimizde de gördük. Bizlerde OHAL’e karşı KHK lere karşı bir mücadele başlattık ve planlamalar içerisindeyiz. KHK’lerle yüz binlerce insan ekmeğinden edildi. Yıllardır birlikte mücadele ettiğimiz KESK üyesi arkadaşlarımızda bu saldırılardan nasibini aldı. Arkadaşlarımızın görevlerine geri dönmesi ve KHK’lerin tamamen ortadan kaldırılması için bir mücadele içerisine girdik. BDG olarak OHAL kaldırılsın KHK ler iptal edilsin diye bir kampanya başlattık. 1 Ocak 20 Ocak arası bileşeni olan 45 kurum binalarına OHAL kaldırılsın KHK’ler iptal edilsin pankartı asacak. 13 Ocak ta bir imza standı açacağız yine aynı konu üzerine bir yürüyüş ve basın açıklamasıyla tepkimizi bir kez daha ortaya koyacağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Filistin-İsrail meselesi: Yanan evden atlayan adam

SONRAKİ HABER

Çin'de robot yazılım dolandırıcılığı: 21 şirket kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...