'Başka Elifler, Hiralar ölmesin diye mücadele edeceğim'

İki çocuğu, boşanmak üzere olduğu eşi tarafından öldürülen Dilek Çakır, Ekmek ve Gül'den Hilal Tok'a konuştu.

09 Ocak 2018 00:10
Paylaş

Hilal TOK
İstanbul

İki çocuğu, boşanmak üzere olduğu kocası tarafından öldürülen ve “Kimse bana sahip çıkmadı; savcısına gittim, polisine gittim, sığınmaevlerinde kaldım...” diyerek öfkesini haykıran Dilek Çakır’ın feryatları sürüyor. Dilek Çakır sesi duyulmayan her kadın için sesini yükseltmeye devam edeceğini söyledi.

Dilek Çakır, “Hiçbir kadın korkmasın. Kadınlar susmasın. Bunları yaşayanlar polise gitsin, savcıya gitsin, sığınmaevine gitsin. Evet, ben gittim bir cevap bulamadım ama bu cevap alınmayacağı, mücadele edilmeyeceği anlamına gelmiyor. Cevap alana kadar uğraşsınlar, her ne gerekiyorsa yapsınlar. Benim de elimden gelen bir şey varsa ben de yaparım. Başka yapacak bir şeyimiz yok. Keşke Elif’im, Hira’m geri gelse… Benim şu anda konuşmamın tek sebebi, başka Elifler, Hiralar ölmesin diye” dedi. 

Dilek Çakır
Dilek Çakır

‘KADINLAR DAYANIŞABİLİR, HİÇ KİMSEDEN KORKMAYIN’

Kimsenin kadına yönelik şiddete karşı susmaması gerektiğini söyleyen Çakır, “Sağır sultan duysun bunları. Kadınlar dayanışabilir. İnsanlar birleşsin. Korkmayın hiç kimseden, hiçbir şeyden korkmayın” diyerek sözlerini sürdürdü.

Bundan iki ay önce 9 yaşındaki oğlu Yiğitcan’ın, babası Nezir Türkoğlu tarafından öldürüldüğünü ve yaşadıklarının kendi yaşadıklarına çok benzer olduğunu hatırlattığımız Neriman Türkoğlu için de konuşan Çakır, şunları söyledi: “Neriman’ın sesi duyulmadı. Duyulmadığı için biz bu durumdayız. Daha fazla duyulabilirdi. Sahip çıkılabilirdi. Ben Neriman’ı televizyonlarda izlemiştim. Bir gün onun yaşadıklarını yaşayacağımı hiç düşünmemiştim. Ama yaşadım. Bir gün bunu herkes yaşayabilir. Benim yerimde herkes olabilir. Bugün bu acıyı yaşayan Dilek. Bugün ölen Elif, Hira... Adı fark eder mi? Bunlar yaşanıyor. Çıkın sokağa, çıkın. Neden çıkmıyorsunuz. Neden sesiniz çıkmıyor?”

YAŞANANLARIN SORUMLULARI…

Olay yaşandıktan sonra Dilek Çakır, aylardır Ali Yardım’dan boşanmaya çalıştığını, evliliği boyunca şiddet gördüğünü, tehdit edildiğini, Yardım’ın kendisini öldürmeye çalıştığını bu sebeple koruma kararı aldığını, defalarca savcılık ve emniyet yolunu tuttuğunu anlatmış, bu katliamın göz göre göre geldiğini söylemişti. Uzaklaştırma kararına rağmen çocuklarına babalarına çocukları görme ve kalma izni verildiğini söyleyen Çakır “Bu yaşananlarda herkes sorumlu. 70 milyon sorumlu. Ailesi de biliyordu onu. Daha fazla uğraşılabilirdi. Şikayetlerim görülebilirdi. Uygulamada problem var” dedi.

DİLEK’İN DİNMEYEN ÖFKESİ

Sesini çıkaramayan her kadın ve çocuk için sesini yükselteceğini söyleyen Çakır, “İki gün sonra yaşadıklarım unutulacak. Çünkü başka acılar yaşayacağız. Ben herkese gittim, sesimi duyuramadım. Bunun önüne geçilebilirdi” derken topluma da öfkeli. Hem toplumun kadına bakışına, hem de sessiz kalışına kızıyor. 

AİLE BAKANININ GERÇEKLİKTEN UZAK AÇIKLAMASI!

Fatma Betül Sayan Kaya
Fatma Betül Sayan Kaya

Dilek Çakır ile görüşmeye gittiğimiz gün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da ziyarete gelmişti.

Daha önce sığınmaevinde kalan, defalarca şiddetten kaçarak emniyete gidip şikayetçi olan, koruma kararı alan Çakır’ın uğraşını bildiği halde görüşmeden sonra Bakan Kaya şiddetten korkulmaması gerektiğini söyleyerek Bakanlığın uygulamaya soktuğu hizmetleri, sığınma evlerini, konuk evlerini, şiddet önleme merkezlerini sıraladı. Ancak Dilek de Neriman da zaten şiddete karşı devlete başvurmuş, mücadele etmişti. Buna rağmen korunamadı. Sadece Dilek ve Neriman değil; daha geçtiğimiz ekim ayında Kastamonu’da sığınma evinde kalan Naime K, şiddet gördüğü eşi tarafından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü servisinde vurularak öldürülmüştü. Denizli’de de tekstil işçisi 57 yaşındaki Fatma B. sığınma evinde kalırken öldürülen kadınlardan biriydi. Ve elbette hatırlıyoruz ki onlarca kadın koruma kararı varken öldürüldü. Bunlar gibi birçok örnek gösteriyor ki Kaya’nın “Bize başvursunlar” söylemleri gerçeğe oldukça uzak!

 {{342350}}

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Sahra Çölü beyaza büründü

SONRAKİ HABER

Şehir Hastaneleri işlevsiz, yorucu ve herkes için uzak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa