08 Ocak 2018 15:58

Altuntaş’tan  dengbej portreleri  

Ressam Ercan Altuntaş, “Sewta Li Gel Ba” (Rüzgarla Fısıldamalar) isimli resim sergisinde dengbêjlerin hikayelerini sanatseverlerle buluşturuyor.

Paylaş

Ressam Ercan Altuntaş, “Sewta Li Gel Ba” (Rüzgarla Fısıldamalar) isimli resim sergisinde Kürt destanlarını geçmişten günümüze taşıyan dengbêjlerin hikayelerini sanatseverlerle buluşturuyor.

Geçmişi günümüze taşıyan dengbêjlerin portrelerini tuale döken Altuntaş “Şakiro, Şeroye Bıro, Cemale Miftî ve Aram Tigran gibi isimlerin hikayelerine odaklanıyor. Sanatseverler tarafından ilgiyle karşılanan “Rüzgarla Fısıldamalar” adlı resim sergisi Amed Şehir Tiyatrosunda 30 Ocak’a kadar sanatseverleri bekliyor.

Sergideki çalışmalarını bir seneden daha fazla bir zamanda yaptığını söyleyen Ressam Altuntaş, “dengbejler portresi” konsepti oluşturarak resimleri çizdiğini söyledi. Altuntaş, projeyi şöyle anlattı: “Bu çalışmaların geçmişi bir sene öncesine kadar dayanıyor. Şu an sergide bulunan resimlerin yarısını bir sene öncesinde yapmıştım. Sonrasında sergi yapma fikri ortaya çıktığında resimleri çoğaltmak üzerine hareket ettim. Yeni portreler yapmaya başladım. Ayrıca sergide gördüğünüz büyük tabloyu sergiye kısa bir zaman kala tamamladım”  

RÜZGARI İLERİYE TAŞIMAK İÇİN

“Rüzgarla Fısıldamalar” isminin Evdalê Zeynikê’nin hikayelerinden geldiğini anlatan Altuntaş, “Aram Tigran, Şakiro, Şeroye Bıro, Cemale Miftî gibi geçmişimizin aynası olan her insanın aslında bir hikayesi var. Adını saydığımız insanlar, her anlamda esen rüzgarları toplayıp bir ritme ve biçime dönüştürerek hikayelerini bize anlattılar. Bir noktada kendi geçmişimizin tarihine dokundular. Rüzgar her zaman eser, bu insanlar fısıldayan rüzgara katıldılar ve rüzgarın içine ritimler kattılar. Bu şekilde günümüze kadar geldi. Esen rüzgarı daha ileri götürebilmek adına bir bayrak aldık. Bu bayrağı daha ileri taşımak üzere halkımıza sanat adına bir şeyler yapmaya çalıştım” dedi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

‘Keş!f’de  9 film yarışacak

SONRAKİ HABER

Êzidîler Dünya’nın oluşumunu kutladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...