04 Nisan 2011 11:11

Fildişi Sahili’ne Fransız müdahalesi

Fransız askerler, eski sömürge Fildişi Sahili’ne askeri bir girişimde bulunarak Alassane Ouattara’ye destek için Abidjan Havaalanı’nı işgal etti. Başkent Yamoussoukroa’da başkanlık sarayını kuşatan Ouattara yanlıları ile Laurent Gbagbo taraftarları arasında çatışmalar ise devam ediyor.Bu arada Abidjan’da BM “bar

Fildişi Sahili’ne Fransız müdahalesi
Paylaş

Bu arada Abidjan’da BM “barış gücü” askeri konvoyuna saldıran 5 Gbagbo yanlısı asker hayatını kaybetti. Güney Afrika elçiliği civarında devriye gezen BM barış gücü yetkilileri Gbagbo yanlısı askerlere karşılık verildiğini ve 5 askerin öldüğünü ifade etti. Ouattara güçlerinin uzun süre önce kontrolüne geçen Duekoue şehrinde yaklaşık bin kişinin öldüğü ya da kaybolduğu bildirildi. Dün akşam Ouattara grubunun Abidjan şehrinde ilan ettiği sokağa çıkma yasağı da pazartesi gününe kadar uzatıldı.

CLINTON TEHDİT ETTİ

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Fildişi Kıyısı’nda devlet başkanlığı görevini sürdüren Laurent Gbagbo’yu “derhal çekilmesi” yönünde tehdit etti. Clinton, ülkede durumun kötüye gitmesinden “büyük endişe” duyduklarını belirtirken Gbagbo’nun görevde kalmasının ülkeyi “anarşiye” sürüklediğini iddia etti.

Fildişi Sahili’nde geçen yıl kasım ayında yapılan seçimlerin ülkeyi bir araya getirmesi bekleniyordu. Ancak aksine ülkede siyasi krize sebep olmuştu. Fransa ise olayları ve endişeleri gerekçe göstererek eski sömürgesi Fildişi Sahilleri’ne çıkarma yaptı ve stratejik bir kent olan Abidjan hava alanını işgal etti.

KOMUTAN GERİ DÖNDÜ

Bu arada, Fildişi ordusunun başkomutanı General Philippe Mangou, sığındığı Güney Afrika Cumhuriyeti büyükelçiliğinden çıkarak, Alassane Outtara’ya karşı savaşta birliklerinin başındaki görevine geri döndü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mısır’da cezaevi isyanı

SONRAKİ HABER

Aleviler Ankara’da anayasayı tartıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...