08 Ocak 2018 11:04

Bilgen: Bizim gündemimiz OHAL, onlarınki seçim

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen 'Bizim için en önemli gündem OHAL, ama başka partilerin gündeminde seçim ve ittifak var' dedi.

Paylaş

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, MYK toplantısındaki değerlendirmelere ilişkin açıklamada bulundu. “Bizim için en önemli gündem OHAL, ama başka partilerin gündeminde seçim ve ittifak var” diyen Bilgen, diğer partilerin Türkiye’de seçim güvenliğine dair hiçbir şey söylemeyip tek dertlerinin seçim barajı ve kiminle nasıl ittifak yapacakları olmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Bilgen, seçme ve seçilme hakkından geriye yalnızca oy verme hakkı kaldığını ifade etti. 

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen MYK toplantısındaki değerlendirmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Parti genel merkezinde düzenlenen açıklamada konuşan Bilgen, gazetemiz muhabiri Metin Göktepe’nin katledilişinin ardından 22 yıl geçtiğini söyledi. Bilgen, “Metin Göktepe’nin 22 yıl önce katledilişin hazin öylüsü hâlâ hafızalarımızda. Bugün belki gazeteciler daha farklı baskılara maruz kalıyorlar. Yazdıkları, çizdikleri düşmanca algılarla engellenmek isteniyor. Göktepe Türkiye gazetecilik tarihinde hatırlanmaya devam ediyor” dedi. 

MYK toplantısına ilişkin değerlendirmede bulunan Bilgen, HDP milletvekillerinin davalarına ilişkin konuştu. Özelilkle İdris Baluken’e verilen cezayı çözüm sürecinde barış gelsin diye verdiği çabalarının cezalandırılması olarak okuduklarını aktaran Bilgen, Baluken’in dosyasında kendisine ait olmayan sosyal medya paylaşımlarından kürsü dokunulmazlığı kapsamındaki konuşmalara kadar suçlamaların olduğunu söyledi. Yine parti yöneticileri ve çalışanlarına yönelik davalara da değinen Bilgen, “Manisa’da iki yıla yakın tutuklu alıkonuldular ve ilk defa mahkemeye çıktılar. Manisa dahil birçok davaya yargılama süreci demeye dilimiz varmıyor. Birçok yönetici ve çalışanımız tehditlerle başka işler yapmaya zorlanıyorlar. ‘Ya bizimle çalışırsınız ya da her şeyinizi kaybedersiniz tehdidi ile karşıyalar. İster mahkeme, ister gözaltı merkezleri, araçlar içerisinde sıkça karşılaştığımız bu baskı ve tehditler sivil ölüm yönteminin bir parçasıdır. Biz açık bir partiyiz. Güvenlik görevlilerinin bu şekilde çalışan ve yöneticilerimizden bilgi toplama yöntemlerine ihtiyaç yoktur” diye konuştu.,

OHAL  İLE METAL GREVİ ENGELLENMEMELİ 

Metal işkolundaki sözleşme sürecine dikkat çeken Bilgen, yapılması beklenen bir grevin Türkiye için kritik olduğunu ifade etti. OHAL bahane edilerek bu grevin engelenmemesi gerektiğini vurgulayan Bilgen, her basın toplantılarında ana gündemlerinin OHAL olduğunu söyledi. OHAL’in artık daha fazla uzatılmaması gerektiğini kaydeden Bilgen, insanların yaşayamaz durumuna geldiği kanun hükmünde kararnamelere artık imza atılmaması gerektiğini dile getirdi. Bilgen, “Bizim için en önemli gündem OHAL ama başka partilerin gündeminde seçim ve ittifak var” dedi. Diğer partilerin Türkiye’de seçim güvenliğine dair hiçbir şey söylemeyip OHAL koşularında bir seçimi normal görmelerini, tek dertlerinin seçim barajı ve kiminle nasıl ittifak yapacakları olmasının kabul edilemeyeceğini ifade eden Bilgen, Türkiye’de seçme ve seçilme hakkı ortadan kaldırılmışken bu tavırların açıklanmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını, çünkü seçme ve seçilme hakkı ile ilgili geriye kalan tek hakkın oy kullanma hakkı olduğunu vurguladı.

‘İSİM TARTIŞMALARINI DOĞRU BULMUYORUZ’

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın aday olmayacağını açıklamasının ardından gündeme oturan HDP 3. Olağan Kongresini de değerlendiren Bilgen, basın açıklamasının ardından toplantıda bu konuda planlamaların yapılacağını söyledi. Bilgen, “Kongre komisyonumuz il ve ilçelerde konferanslardan sonra bölge konferanslarını düzenliyor. Farklı toplumsal kesimlerin görüşlerini almak üzere demokratik kitle örgütleriyle buluşmalar gerçekleştiriliyor. Biz HDP’ye yönelik her eleştiriyi almak istiyoruz. Her türlü yapıcı eleştiri  bizim için değerli ve motivasyon sebebidir. Bu eleştirilerin yeni dönemde HDP için yeniden kuruluş kongresi için önemli olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. 

Demirtaş’ın ardından yeni eş genel başkanın kim olacağı tartışmalarını eleştiren Bilgen, “Parti içine oynamaya dönük isim tartışmalarını da doğru bulmuyoruz. Daha önce güvercinler ve şahinler benzetmesi yapılıyordu. Bir kez daha söylüyoruz HDP’yi insanlar yönetiyor. Biz zamanı geldiğinde açık paltformlarda da kapalı toplantılarımızda da değerlendireceğiz. Uzlaşma sağlanırsa ne ala, olmazsa demokratik yarış yapılabilir” dedi.

SEÇİM ÖNCE BUGÜN VERİLECEK SINAV VAR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim ittifakı açıklamalarının sorulması üzerine Bilgen şöyle konuştu: “Kim hangi parti ile bir araya gelecekse o partiler karar versin. Bizim için ittifakların, seçim planlamaların önünde bugün verilecek sınav var. Bugün olan haksızlığa göz yumup yarın seçim ittifakı arayışına girilirse siyasete olan güven düşer. Toplumun önemli bir kesimi OHAL mağdurudur ve tüm siyasiler bu konuda üstüne düşen görevi yerine getirmekle yükümlülüler.” (Ankara/EVRENSEL) 
 

ÖNCEKİ HABER

Araçlı, malzemeli ve cihazlı ihalelerde çalışanlar dikkat!

SONRAKİ HABER

Fakıbaba’dan çayda organik tarım açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...