08 Ocak 2018 10:20

Almanya’da metal işçileri uyarı grevlerine başladı!

Almanya'da metal işkolunda toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri öncesinde Kuzey Ren Vestfalya ve Bavyera eyaletlerinde uyarı grevleri yapılıyor.

Paylaş

Almanya’da metal metal ve elektronik işkolunda başlayan toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri öncesinde Kuzey Ren Vestfalya ve Bavyera eyaletlerinde ilk uyarı grevleri yapılmaya başlandı. 

IG Metall sendikasının çağrısıyla ilk olarak Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Iserlohn ve Bavyera’daki Aschaffenburg kentlerinde binlerce işçi sabahın erken saatlerinde iş bıraktı.

YARIN FORD FABRİKALARINDA GREV VAR

Bu hafta uyarı grevleri ağırlıklı olarak Kuzey Ren Vestfalya, Baden-Württemberg, Berlin, Brandenburg ve Saksonya eyaletlerinde yapılacak. Yarın Köln’deki Ford fabrikasında da uyarı grevine çıkılacak.

IG Metall sendikası, TİS görüşmelerinde yüzde 6 zam ve iki çalışanların istedikleri takdirde haftalık çalışma süresini 28 saate düşürebilmesi, gerektiğinde yeniden tam güne dönmesini, çırakların işe alınmasını talep ediyor.

PATRONLAR RAKAMLARI ÇARPITIYOR

Metal işverenleri temsilcisi Gesammtmetall ise çalışma sürelerinin çalışanların talebi üzerine haftalık 28 saate düşürülmesi durumunda 200 bin işleri açığının doğacağını ileri sürerek karşı çıkıyor.

IG Metall Sendikası Genel Başkanı Jörg Hofmann, rakamın patronlar tarafından bilinçli olarak abartıldığını söyleyerek tepki gösterdi. Sendika en fazla çalışanların yüzde 5’nin yaşlı anne-babası ya da çocuklarına bakmak için, ücretlerinden feragat ederek haftalık çalışma süresini 28’e düşürmesini beklediklerini söyleyen Hofmann, sektörde ortalama haftalık çalışma süresinin 39.3 olduğuna dikkat çekti. (Köln/EVRENSEL)


PORSCHE İŞÇİLERİ UYARI GREVİNE ÇIKTI

Almanya Porche grev

IG Metall sendikasının çağrısıyla uyarı grevine çıkan Sttutgart kentindeki Porsche otomobil fabrikası işçileri ve çırakları bugün saat 08.30 itibariyle iş bıraktı. Üç bini aşkın işçi hep birlikte ıslık ve alkışlarla fabrikanın önündeki alanı miting alanına dönüştürdü.

Genç çırakların en önde yer aldıkları eylem baştan sona kadar coşku ve kararlılık içinde geçti. Porsche İşyeri Temsilcisi Uwe Hück, patronların aç gözlülük yaptıklarını ve bunda ısrar ederlerse eylemlerin kaçınılmaz olacağını belirtti. 

IG Metall Sendikası Stuttgart Şubesi Başkanı Uwe Meinhart, “Bizlerin talepleri gerçekçi taleplerdir. 11 Ocak’ta yeniden taraflar bir araya gelecekler. Barışçıl süreç olumsuzlukla sona erecek olursa biz sendika ve işçiler olarak buna hazırız” dedi.

Avrupanın en büyük sendikalarından olan IG Metall sendikası 25 yıldır tam gün grev çağrısı yapmamıştı. Her TİS döneminde coşkulu başlayan uyarı grev ve eylemleri deyim yerindeyse hayal kırıklığına neden oluyordu. İşçilerin talepleriyle bu yıl uyarı grevleri 24 saat olarak yapılıyor. Eylemlerin genişleyerek devam etmesi bekleniyor. (Stuttgart/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aydın Boysan toprağa verildi

SONRAKİ HABER

Kur'an kursundaki koku ve duman paniğe yol açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...