07 Ocak 2018 21:45

Dr. Google’a en çok sorulan 10 soru

Google'a sağlık alanında en çok danışılan soruların başında hıçkırık geliyor. Lupus hastalığı da ilk ona giren sorular arasında...

Paylaş

- Hıçkırık neden olur?
- Horlama nasıl engellenir?
- Böbrek taşı nasıl oluşur?
- Neden yorgunum?
- Grip kaç günde geçer?
- Normal tansiyon değerleri kaç olmalı?
- Kolesterol nasıl düşürülür?
- Yüksek tansiyonun nedeni nedir?
- ADHD (Dikkat Eksikliği - Hiperaktivite Bozukluğu) nedir?
- Lupus nedir?

Bu sorular, İnternet kullanıcıların 2017 yılında “Dr. Google”da en çok yanıt aradığı sağlık sorularının başında geliyor.

Listenin ilk sırasında, “Hıçkırık neden olur?​” sorusu yer alıyor. Google’a sorduğumuzda, aldığımız yanıt “Hıçkırık, göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran ve diyafram adı verilen kasın istem dışı kasılmasını takiben ses tellerinin bulunduğu gırtlak bölgesinin aniden kapanmasıyla oluşur ve bu sırada bir ses duyulur” şeklinde oluyor.

LUPUS NEDİR?

Listenin son sırasında ise, son yıllarda daha çok bilinir hale gelen lupus hastalığı yer alıyor. Dr. Google’ın, “Lupus nedir?​” sorusuna verdiği yanıt ise şöyle: “Sistemik lupus eritematoz (kısaca lupus olarak adlandırılır); immün sistemin kendi doku ve organlarını hedef alarak savaştığı, kronik inflamatuar bir hastalıktır. Lupus, cilt, böbrekler, kan hücreleri, beyin, kalp ve akciğerler dahil bir çok organ ve sistemi tutabilir.”

SELENA GOMEZ KATKISI

Lupus’un çok arananlar listesine girmesinde, ABD’li Ünlü Şarkıcı ve Oyuncu Selena Gomez’in katkısı büyük. Selena Gomez’in lupus hastalığına yakalandığını ve kendisi gibi oyuncu olan arkadaşı Francia Raisa’nın verdiği böbrek sayesinde tedavi olduğunu açıklaması, lupus’a olan ilgiyi artırdı.

Lupus hastalığından muzdarip olan tek ünlü Selena Gomez değil. Televizyon ekranlarının tanınan ismi Nick Cannon, Grammy ödüllü Şarkıcı Toni Braxton, Oyuncu Kristen Johnston, Eski Futbolcu Shannon Boxx ve Şarkıcı, Söz Yazarı Seal da lupus hastalığına yakalanan isimlerden bazıları. Öyle ki, Seal’ın yüzündeki yara izlerinin kaynağı da lupus. Lupus isminin kaynağı da bu izler.

YÜZDEKİ KURT ISIRIĞI İZLERİ

Lupus’un kelime anlamı Latince “kurt” anlamına geliyor. 13. yy’da yaşayan Doktor Rogerius Frugardi tarafından hastalığa bu ismin verilme nedeninin, hastaların yüzlerinde oluşan izlerin kurt ısırığına benzemesi olduğu düşünülüyor. Yapılan son çalışmalara göre, ABD’de yaklaşık 322 bin kişiye kesin ya da potansiyel lupus teşhisi konulmuş.

(CNN’den çeviren Mehmet Özer)

ÖNCEKİ HABER

Kilis'te öldürülen kadının cesedi Afrin Çayı'nda bulundu

SONRAKİ HABER

İZBAN kadro dilekçelerini kabul etmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...