07 Ocak 2018 14:03

Tuzla'da işçi ve emekçilerle Ekim Devrimi konuşuldu

EMEP Tuzla ilçe örgütü binasında gerçekleştirilen Ekim Devrimi panelinde, devrimin dünya genelinde işçi sınıfı ve halklara kazandırdıkları konuşuldu.

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Tuzla ilçe örgütü, işçi ve emekçilerin katılımı ile “100. yılında Ekim Devrimi ve işçi sınıfı kazanımları” konulu bir panel gerçekleştirdi. İlçe örgütü binasındaki panele EMEP MYK Üyesi İskender Bayhan katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise EMEP Tuzla İlçe Başkanı Orhan Atan yaptı.

Bayhan, konuşmasında Ekim Devrimi ile işçi sınıfının bir parti olarak örgütlenerek burjuvazi karşında ilk kez zafer kazandığını söyledi. Ekim Devrimi ile “Barış, kardeşlik ve adalet” gibi evrensel taleplerin burjuvazinin elinden alındığını kaydeden Bayhan, “Bu, barış, kardeşlik ve adaletin dünyanın bir kısmında egemen hale gelmesi ve o dönemki paylaşım savaşının da son bulmasına yol açmıştır. Tarihte kurulan ilk işçi devleti, sosyalizmin dünyanın birçok yerinde tartışılır hale gelmesini sağlamıştır ve sınıfsız-sömürüsüz bir dünya umudunun gerçekçi olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda  her ülkenin kurtuluş mücadelesini etkilemiştir” dedi.

“Dünya genelinde proletarya, politik yapılar oluşturma yoluna girip sınıf olarak örgütlenmeye başladı” diyen Bayhan şöyle devam etti: “Bazı ülkeler bundan etkilenip kendini sosyalist olarak ifade etmeye başladı. Türkiye gibi ülkelerde de Sovyetlerle bağ kurulmaya çalışıldı. Ulusların kendi kaderini tayin hakkının ancak işçi sınıfının mücadelesi ile mümkün olduğu ortaya konuldu. Türkiye’de ulusal kurtuluş mücadelesinin kazanılmasının en büyük faktörü Ekim Devrimidir. Hem maddi hem de politik olarak Lenin hükümetinin kurtuluş mücadelesine açık desteği olmuştur. Ekim Devrimi ile ilk kez Türkiye burjuvazisi işçi sınıfının politik bir parti olarak örgütlenmesinden çekinmeye başlamıştır.”

Bayhan, Ekim Devrimi’nin sadece sınıfsal bir iktidar değişimi olmadığını sanattan spora, edebiyattan bilime kadar bütün alanların burjuvaziden alınıp halka yayıldığını ve bütün bu alanlarda ilerleme kaydedildiğini sözlerine ekledi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fatma Şık: Bir gider bin Metin Göktepe gelir

SONRAKİ HABER

Sur'da yüzlerce yıllık arkeolojik katmanlar yok edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...