07 Ocak 2018 13:36

Destanları rüzgara fısıldayanlar unutulmasın diye...

Ressam Ercan Altuntaş Kürt destanlarını geçmişten günümüze taşıyan dengbêjlerin hikayelerini sanatseverlerle buluşturuyor.

Paylaş

Ressam Ercan Altuntaş, “Sewta Li Gel Ba” isimli sergisiyle Kürt destanlarını geçmişten günümüze taşıyan dengbêjlerin hikayelerini sanatseverlerle buluşturuyor.

Ressam Ercan Altuntaş’ın sergisi önceki gün Amed Şehir Tiyatrosu sergi salonunda sanatseverlerle buluştu. Geçmişi günümüze taşıyan dengbêjlerin portrelerini tuale döken Altuntaş, “Şakiro, Şeroye Bıro, Cemale Miftî, Aram Tigran, gibi geçmişimizin aynası olan her insanın aslında birer hikayesi var. Ben de o şahsiyetlerin hikayelerini sanatsal olarak anlatmaya çalıştım” dedi. 

RESİMLER 1 YILDA TAMAMLANDI

Sergideki çalışmalarını bir seneden daha fazla bir zamanda yaptığını söyleyen ressam Altuntaş,  “Dengbejler Portresi” konsepti oluşturarak resimleri çizdiğini söyledi. Altuntaş, “Aynı zamanda bu portreleri seçmemin nedeni; bir bütünen bu coğrafyada yaşananların ekonomik, politik, aşk, sevgi ve yaşamsal diyebileceğimiz her anlamda bütün hikâyelerimizi dillendiren, ses olarak anlatan bu insanların portrelerini görmek istedim. Yani unutmaya karşı unutmanın dışına çıkabilmek ve yeniden hatırlamak adına bu sergiyi açtım” diye belirtti

HEPSİNİN BİR HİKAYESİ VAR

“Rüzgarla fısıldamalar” isminin ise Evdalê Zeynikê’nin hikayelerinden geldiğini anlatan Altuntaş, “Aram Tigran, Şakiro, Şeroye Bıro, Cemale Miftî gibi geçmişimizin aynası olan her insanın aslında bir hikayesi var. Adını saydığımız insanlar, her anlamda esen rüzgârları toplayıp bir ritme ve biçime dönüştürerek hikayelerini bize anlattılar. Bir noktada kendi geçmişimizin tarihine dokundular. Rüzgar her zaman eser, bu insanlar fısıldayan rüzgara katıldılar ve rüzgarın içine ritimler kattılar. Bu şekilde günümüze kadar geldi. Esen rüzgarı daha ileri götürebilmek adına bir bayrak aldık. Bu bayrağı daha ileri taşımak üzere halkımıza sanat adına bir şeyler yapmaya çalıştım” dedi.

“Rüzgarla fısıldamalar” adlı resim sergisi Yenişehir ilçesinde bulunan Galeria AVM’de bulunan Amed Şehir Tiyatrosu’nda 30 Ocak’a kadar sanatseverlerle buluşmaya devam edecek. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Sağlıkta şiddet yine cezasız kaldı!

SONRAKİ HABER

Akademisyenlerden resim sergisi: Biz Kaybolduk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...