İzmir’de fırın işçileri dernekleşiyor

İzmir’deki fırın işçileri, çalışma şartlarının iyileştirilmesi için dernekleşme yoluna girdi.

07 Ocak 2018 13:04
Son Güncellenme Tarihi: 08 Ocak 2018 06:37
Paylaş

Metehan UD
İzmir

Haftanın yedi günü, günde 12 saat çalışmak zorunda kalan fırın işçileri iş kollarının dağınıklığına rağmen İzmir’de bir süredir bir araya gelerek çözüm yolları bulmaya çalışıyor. Fırın işçilerinin sorunlarının başında haftalık tatillerini ve yıllık izinlerini kullanamamak, çok uzun çalışma süreleri, fazla mesai ücreti olmaması ve sigorta primlerinin asgari ücret üzerinden yatırılması bulunuyor. 

Ailelerine vakit ayıramadıklarını ve emekli olduklarında çok düşük bir aylık bağlandığı için çalışmaya devam etmek zorunda kaldıklarını belirten işçiler yasaların işyerlerinde de uygulanmasını istiyor. İşçiler ilk adım olarak dernek kurma kararı aldı. İzmir’deki bütün fırın işçileri, örgütlülüğünü sağladıktan sonra seslerini devlet yetkililerine duyarabilmek için çalışmalara başlayacak. Patronlarla da masaya oturarak insani çalışma koşullarının hayata geçirilmesini isteyecekler.

‘GASBEDİLEN HAKLARIMIZI ALACAĞIZ’

Dernekleşme sürecine giren fırın işçileri ile Karşıyaka’daki dernek binalarında konuştuk. 20 yıllık işçi Mehmet Deniz, “Birliğimizi beraberliğimizi sağlamak ve gasbedilen hukuki haklarımızı almak için bu yola çıktık. Sahipsizlik kaderimiz değil ve bu kaderimizi değiştireceğiz. Bir süredir her hafta toplantılarımız oluyor. Birçok ilçeden arkadaşımıza ulaştık. İzmir’de 7 bin fırın işçisi var. Hepsini örgütlemeyi hedefliyoruz. Ardından sesimizi duyurmak için harekete geçeceğiz. Haklarımızı alana kadar da çalışmamız sürecek. Biz insani çalışma ortamı istiyoruz. Biz bunun için adım attık ve başaracağız. Patronlarımızın üye olduğu meslek odasıyla masaya oturup haklarımızı kayıt altına alacağız” dedi.

‘ÇOCUKLARIMIZIN BÜYÜDÜĞÜNÜ GÖREMEDİK’

18 yıllık fırın işçisi Tuncay Yervuz, 12 saatin üstünde çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: “Mesaimiz yazılmıyor. Primlerimiz tam yatırılmıyor. Sosyal hakkımız hiç yok. Emekli olunca çok düşük aylık alıyoruz. Çocuklarımızla bir gün oturabilmiş değiliz. Çocuklarımızın büyüdüğünü göremedik. Akşam saat 10’dan sabah 10’a kadar çalıştığımız için gündüzü göremiyoruz. İşleri bitirmeden gidemiyoruz. Hemen hemen bütün mesleklerde var ama bizde haftalık izin yok. Geçen bir arkadaşımızın annesi vefat etti. Patron ‘yerine eleman bulursan gidebilirsin yoksa seni çıkarırım’ dedi. İşsizlikten dolayı bu çalışma şartlarına mecbur kaldık. Başka iş bulabilenler gitti. Derneğimiz birlik beraberliğimizi sağlamanın ve sesimizi duyurmanın bir adımı olacak. Artık insanca yaşamak istiyoruz.”

‘EMEKLİ OLDUĞUM HALDE ÇALIŞIYORUM’

35 senelik fırın işçisi Kazım İlgöz, emekli olduğu halde düşük maaştan dolayı çalışmaya devam ediyor.  İlgöz, “4 tane çocuğum var ve yetiştiremediğim için çalışmak zorundayım. Primlerim, maaşım üzerinden yatırılmış olsaydı belki de çalışmak zorunda kalmayacaktım. Kiram sadece 700 lira. Gerisini anlatmaya hiç gerek yok. Şimdiye kadar toplamda 4 bayram evimde kalıp çocuklarımla vakit geçirme şansım olmadı. Cumartesi pazarımız yok. Çoğu kez çift vardiya yapmak zorunda kalıyoruz. Diğer tarafta eleman yoksa onların da açığını kapatmak zorunda kalıyoruz. Yemeğimiz bile yok. Ekmek yiyoruz. İzmir’de olduğumuz halde bir gün çocuklarımızla denize gidemedik. Çalışma şartlarımız hiçbir zaman değişmedi ama artık bunu sürdürmek istemiyoruz. Hastalık, cenaze, düğün, bayram yok. Benden geçti ama yeni yetişen arkadaşlarımız bizim yaşadıklarımızı yaşamasın. Çocuklarına zaman ayırabilsinler” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Tonguç Ok’a mektup engeline iptal

SONRAKİ HABER

Tes-İş Başkanı: Çıkan KHK’den Başbakanın haberi yoktu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...