07 Ocak 2018 12:52

Basmane Çukuru'nu kapsayan plan yeniden belediye meclisinde

Basmane Çukuru’nu da kapsayan plan mahkeme tarafından reddedilmişti. Dokuz ayrı mahalleyi kapsayan plan belediye meclisinde ele alınacak.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Mahkeme tarafından şehircilik ilkelerine, kamu yararına, imar mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilen Basmane Çukuru’nu da kapsayan Konak 1.Etap İmar Planı yeniden Büyükşehir Belediyesi’nin meclis gündemine alındı. Şehir Plancıları Odası büyükşehirin bu kadar aceleci davranmasının sebebini sordu? 

Daha 3 kez iptal edilen Konak 1.Etap (Alsancak-Kahramanlar Bölgesi) 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın yürürlüğe girmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi tekrardan harekete geçti. Son olarak geçen sene onaylanan ancak Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası ve Konak Belediyesi’nin açtığı dava ile durdurulan plan yeniden gündemde. 

Alsancak Limanının giriş kısmından başlayarak, doğuda Alsancak Garı ve demiryolu, batıda İzmir Körfezi, güneyde Fevzipaşa ve Gazi Caddeleri ile sınırlanan yaklaşık 206 hektarlık alanın bulunduğu 9 ayrı mahalleyi kapsayan  planlar İzmir Büyükşehir Belediyesinin Ocak ayı oturumunun ilk toplantısında ele alınacak. 

İçinde Alsancak Limanı, Kordonboyu, Kültürpark ve Basmane Çukuru gibi önemli noktaları kapsayan planların komisyonlarda görüşüldükten sonra önümüzdeki aylarda askıya çıkması bekleniyor. Bu süreçte meslek odalarının uyarılarının ve mahkeme kararlarının dikkate alınmayacağı belli olacak. Son imar planları İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından trafik yoğunluğu, alt yapı, yüksek yapılaşma ve kamusal kullanım alanlarındaki düşüş gibi gerekçelerle iptal edilmişti. 

‘BU KADAR SÜREDE HAZIRLANAMAZ’

Konuyla ilgili Evrensel'e açıklamada bulunan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol, plandaki iptal gerekçelerinin kısa sürede giderilebilecek hususlar olmadığını belirterek “Oldukça kapsamlı bir teknik çalışma yapılması gerekiyor. Bir çok detaylı analiz, yeni raporları gerektiren inceleme süreçlerinden bahsediyoruz. Planlardaki eksiklerden birisi de bölgedeki yüksek yoğunlıklu ticari yapılaşmaların ihtiyacını karşılayacak alt yapı olmaması. Bu kadar kısa sürede getirilen bu yeni plan çalışması ne kadar sağlıklı olabilir?​” dedi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aceleci davranmasının sebebini de soran  Şenyol şunları söyledi “Yoksa yatırımcıların belediye baskısı mı söz kosunu? Acaba bu ısrarın gerekçesi Basmane Çukuru mu? Durum böyle olunca ister istemez planlara şüphe ile bakıyoruz. Görünen o ki büyükşehir günü kurtarmaya dayalı, kısa vadede çözüm getirecek yeni bir plan hazırlamış. Bu durum usulen planlama ilke ve esaslarına aykırıdır. Büyükşehirin bu hamlesi yapılan planları da niteliksizleştiriyor. Bunun adı hukuğun arkasından dolanmaktor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının iptal edilen ve yeniden onanan planlarında da aynı hızı görmüştük ama belediyeden böylesine süratlı bir planlama beklemiyorduk. Sürecin takipçisiyiz.”  

ÖNCEKİ HABER

Çin'de petrol tankeri ile kargo gemisi çarpıştı: 32 kayıp

SONRAKİ HABER

Tonguç Ok’a mektup engeline iptal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...