06 Ocak 2018 20:39

KKTC'de seçimin galibi Ulusal Birlik Partisi oldu

KKTC'de gerçekleşen erken seçimin galibi, resmi olmayan sonuçlara göre Başbakan Hüseyin Özgürgün liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi oldu.

Paylaş

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde düzenlenen erken seçimle 50 temsilcisini belirlemek üzere dün sandığa gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre Başbakan Hüseyin Özgürgün liderliğindeki sağ merkez Ulusal Birlik Partisi (UBP) oyların büyük bir çoğunluğunu alarak seçimlerin galibi oldu.

Seçim ve Halkoylaması Değişiklik Yasası ile bu seçimde ilk kez çarşaf liste uygulandı. Seçmenler sadece bulundukları ilçede değil bölge genelindeki 50 milletvekilini belirlemede etkili odu. Milletvekilliği seçimine, 8 siyasi partiden 379 ve 9 da bağımsız olmak üzere toplam 388 aday katıldı. 

Partiler, Lefkoşa'dan 16, Gazimağusa'dan 13, Girne'den 10, Güzelyurt'tan 4, Lefke'den 2 ve İskele'den de 5 milletvekilliği için mücadele ediyor.

Yüzde 5 seçim barajını aşan partiler ve adaylar, oy oranlarına göre mecliste temsil edilecek.

190 bin kişinin seçmen olarak kayıt olduğu seçimlerde oyların yarıdan fazlası sayıldı. İlk sonuçlara göre UBP oyların yüzde 36'sını aldı. 2013 genel seçimlerine oranla 17 puan gerileyen ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ise yüzde 21'lik oy oranı ile ikinci parti konumunda. 

Yeni kurulan Halkın Partisi (HP) ise oyların yaklaşık yüzde 18'ini alarak üçüncü sırada yer aldı.

İktidardaki Ulusal Birlik Partisi'nin koalisyon ortağı konumundaki Demokrat Parti ise yüzde 7'lik bir oy oranında kaldı.

ÖZGÜRGÜN: GEÇMİŞİMİZLE ÖVÜNÜYORUZ, GELECEĞE GÜVENLE BAKIYORUZ

UBP Genel Başkanı ve Başbakan Hüseyin Özgürgün, sandıkların açılmasının ardından UBP Genel Merkezi'nde balkon konuşması yaparak halka seslendi. Özgürgün, balkon konuşmasında kendilerine destek veren herkese teşekkür ederek, "Biz biriz, biz bütünüz, birlik ve beraberlik içindeyiz, bunu gösterdiniz. Size yürekten teşekkür ediyorum" dedi.

UBP'nin sandıktan büyük bir farkla birinci parti olarak çıktığını kaydeden Özgürgün, "Bugün geçmişimizle övünüyoruz, geleceğimize güvenle bakıyoruz. Bunu da UBP'nin 42 yıllık geçmişinden alıyoruz" dedi.

Özgürgün, sözlerini şöyle tamamladı:

"Genç dinamik, tecrübeli, kadrolarımızla ülkeye hizmet için hazır olduğumuzu haykırıyorum. Güneşimiz bir, davamız bir, sevdamız bir, yolumuz bir, partimiz bir, KKTC bir. Hepinize yürekten teşekkür ediyorum."

'MİLLETVEKİLİ İSİMLERİ EN GEÇ SALI SABAHI BELLİ OLACAK'

Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Narin Şefik de, milletvekili sayılarının partilere dağılımının ve milletvekili isimlerinin Pazartesi akşamı veya en geç Salı sabahı belli olmasını beklediklerini kaydetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Polis Beşiktaş taraftarına tazyikli su va gaz sıktı

SONRAKİ HABER

Kuzey Kore: Güney Kore'deki olimpiyatlara katılabiliriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...