06 Ocak 2018 17:53

Kadıköy'de kadınlardan 'Diyanet' protestosu

Kadınlar Kadıköy'de Diyanet'in '9 yaşındaki çocuklar evlenebilir' fetvasını protesto etti.

Paylaş

"Kadınlar Birlikte Güçlü" sloganı ile bir araya gelen kadınlar,  Diyanet’in yayınladığı 9 yaşında kız çocuklarının evlenebileceği yönündeki açıklamalarına tepki göstermek amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi.
 
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sözlüğünde yer alan "Bluğ yaşını geçmiş çocuklar evlenebilir" yönündeki açıklamalara tepkiler gelmeye devam ediyor. Kadıköy Süreya Operası önünde "Kadınlar Birlikte Güçlü" sloganı ile bir araya gelen kadınlar, “Kadın-çocuk düşmanı fetvalarınız değil kadınlar kazanacak” pankartı açarak, Mehmet Ayvalıtaş Parkı'na doğru yürüyüşe geçti.  Yürüyüşe izin vermeyen polis ve kadınlar arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Yaşanan gerginlik sırasında basın mensuplarının görüntü almasını engellemek isteyen polis, JinNews muhabiri Evrim Kepenek’i darp etti. Polisin tüm engellemelerine rağmen kadınlar yürüyüşü Mehmet Ayvalıtaş Parkı'nda sonlandırdı. 

‘BİZİM VERGİLERİMİZ İLE BİZİM HAYATLARIMIZA MÜDAHELE EDİYORLAR’

Mehmet Ayvalıtaş Parkı önüne gelen kadınlar adına açıklamayı Kimya Mühendisleri Odası (KMO) İstanbul Şube Başkanı Selin Top yaptı. Diyanet’in açıklamasının “Artık pes” dedirttiğini söyleyen Selin Top, “Halktan toplanan vergilerle bütçesi oluşan hem de bütçesi 12 bakanlığı geride bırakan Diyanet bizden aldıklarıyla bizlerin hayatına müdahale etmeye devam ediyor” dedi.

'BU SALDIRI İLK DEĞİL'

Kız çocuklarının, çocukluğunu 9 yaşında bitiren, evlilik ve tecavüzde rıza yaşını “rüşt olma”ya bağlayıp 9 yaşına kadar indirebilen, 15 yaşı rüşt olma yaşı olarak sabitleyen Diyanet’in açıklamalarını kabul etmeyeceklerini belirten Selin Top, “Bu ilk değildi belli ki son da olmayacak. Çünkü bütün yaşamı din kurallarına göre düzenleme çabası yeni değil. 4+4+4 eğitim sistemiyle erken yaşta çocuğu okula başlatmanın mükellefiyet yaşı ile ilgili olduğu, bunun da en çok kız çocuklarını etkileyeceği daha önce defalarca söylendi. Bu sistemle kız çocuklarının okula devam etme oranı giderek azaldı. 2016 Kasım’ında AKP bir gece yarısı tecavüzde 12 yaş için rıza arayan yasayı yani tecavüzü aklama yasasını meclise getirdiğinde o zamanın Adalet Bakanı olan Bekir Bozdağ bu yasayı 'küçüğün rızası' olarak değerlendirmişti” diye konuştu.

‘KADIN DÜŞMANLIĞI İL İL YAYILIYIOR’

Bu ülkede kadın ve çocuk düşmanlığı Diyanet iel sınırlı olmadığını vurgulayan Top,  “Geçtiğimiz bir hafta içinde RTÜK'ün Hadise’nin Sıfır Tolerans şarkısının klibine ve şort giyen çocukların dans ettiği bir programa ahlaki gelişime zarar verebileceği gerekçesiyle ceza verildi. İki çocuğu boşanmaya çalıştığı adam tarafından öldürülen Dilek defalarca mahkemeye başvurduğunu ama sonuç alamadığını isyanla anlattı. Adalet kadınlar için yine çalışmadı. Van’da erkekler 'bayanlar için pembe otobüs' diye imza topladı, imza verenler de erkekler oldu. Kadını günlük hayatın içinde ayıran, kapatan, sınırlayan uygulamalar il il belediyeler eliyle yayılıyor” dedi.

'BURADAYIZ BİR YERE GİTMİYORUZ'

Sokakta olmaya devam edeceklerini söyleyen Tok, bedenleri, hayatları ve hakları üzerine basarak inşa edilen bu düzeni kabul etmediklerini kaydetti. Aile politikalarıyla, erkek şiddetiyle, din baskısıyla kadınların hayatının kuşatılmasına sessiz kalmayacaklarının altını çizen Tok, “Buradayız, bir yere gitmiyoruz. Hayatın her alanında mücadelemizle var oluyoruz” dedi. (İstanbul/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

İHD: Haber alma hakkı gasbediliyor

SONRAKİ HABER

Tokat'ta iki dakika arayla 4.1 ve 3.3 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...