06 Ocak 2018 16:05

Kocaeli'de 'OHAL değil demokrasi' forumu

Kocaeli'de DİSK, KESK, TMMOB ve TTB 'OHAL değil demokrasi' başlığıyla panel düzenledi.

Paylaş

Kocaeli'de DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin 'OHAL değil demokrasi' başlığıyla düzenlediği foruma Yrd. Doç. Dr. Güven Gürkan Öztan, Avukat Dr. Murat Özveri ve Doç. Dr. Yücel Demirer konuşmacı olarak katıldı. 

Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği'nde (KYÖD) düzenlenen forumda moderatörlüğü MMO Kocaeli Şube Başkanı Ünal Özmural üstlendi. Forumda ilk olarak konuşan Yrd. Doç. Dr. Güven Gürkan Öztan, Türkiye'de süreklileştirilmiş OHAL rejimi olduğunu belirtti. 

'OHAL'SİZ BİR TÜRKİYE MÜCADELESİ'

Türkiye'de iktidar bloğu krizinin Haziran direnişinden bu yana daha görünür olduğunu vurgulayan Öztan, "Türkiye 15 Temmuz öncesinde de anayasızlaştırma sürecine girdi. İktidar torba yasalarla meclisi işlevsezleştirdi. OHAL uygulaması Fethullahçılarla sınırlı kalmadı, emek ve barış isteyen kesimlere de dokundu. Yeni Türkiye'yi böyle inşaa ediyorlar. 16 Nisan'da yüksek oranda evet çıkmış olsaydı, OHAL kaldırılabilirdi ama hayırın bu kadar yüksek ve güçlü çıkması OHAL'e ihtiyaçları olduğunu gösteriyor. İktidar bloğunun devamı için ve yapısal dönüşümlerini gerçekleştirmek için OHAL'i şart görüyorlar" dedi. OHAL'siz bir Türkiye mücadelesinin kitlesel olması gerektiğini belirten Öztan, "Bizim OHAL'siz bir Türkiye'ye ihtiyacımız var. Bütün demokrasi güçlerinin ortakşaşmasına ihtiyaç var, OHAL'siz Türkiye mücadelesini kitleselleştirmek gerek" dedi. 

'HAYATI NORMALLEŞTİREREK OHAL'E DİRENMELİYİZ'

Öztan'ın ardından konuşan Av. Dr. Murat Özveri, ülkede her şeyin kendini tekrarlıyormuş gibi gözüktüğünü ifade etti. OHAL'in matematiğinin hukuka aykırı olduğunu ifade eden Özveri, "Biz yeniden Milli Korunma Kanuna dönüyoruz. Milli Korunma Kanununun amacı örgütlenmeyi engellemek, Bakanlar Kurulu dışında bir erk oluşturulabilmekti. 1940'ta gelmiş, 1960'a kadar yürürlükte kalmılt. Bugün bu yasalar yeniden hortlatılıyor. OHAL'in bir başka açmazı daha var, matematiği baştan sona hukuka aykırı. Hamurabi Kanunlarına göre bile yargılamanın temelinde bir fiilin olması gerekir, o fiilin yarattığı bir netice, ona uygulanan bir yaptırım vardır" dedi. "Ne yapacağız" sorusunu cevaplayan Özveri, "İşimize bakacağız. Doğru olan, yapılması gereken bizim hukuk mantığımızdır. OHAL'in bize dayattığı hukuksuzluğa karşı normal olanı, olması gerekeni talep edeceğiz. Biz normali yaşatabildiğimiz sürece bu hukuk dışılık daha da görünür olacak. Hayatı normalleştirerek OHAL'e karşı direnmeliyiz" ifadelerini kullandı. 

'DİRENİŞ DİLİNİ KURMALIYIZ'

Son olarak konuşan Doç. Dr. Yücel Demirer de ortak bir direniş dilinin oluşturulması gerektiğini belirten Demirer, "Bizler OHAL rejiminin son bulmasını istiyoruz ama bunu nasıl yapacağız. Biz bu fırtınaya bir siyasi şemsiye olmadan geldik. Siyasal alanda birlik ve siyasal olmayanların siyasal mücadelesi önemli bu noktada. Artık anaakım medya ile ilişkimi sınırlandırdım, sosyal medya ve az satan gazetelerimizi okuyorum. Meşruiyet alanımızı buna göre yeniden düzenlemeliyiz. Bu dönemde muhalif bloğunun örülmesi önemli. Faşist tuzaklara düşmeden, diz çökmeyen, adalet dilenen bir durumda olmamalıyız, direniş dilini kurmalıyız" dedi. 

Forum, dinleyicilerin konuşmacılara yönelttiği sorulara verilen cevaplarla son buldu. (Kocaeli/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

İran'da 5.1 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Kaboğlu: OHAL kaldırılsın talebinde birleşilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa