10 Ağustos 2012 13:51

Mazlum yerine polis ölseydi savcı nasıl davranırdı?’

İHD Adana Şubesi, polisin attığı gaz bombasının kafasına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren 11 yaşındaki Mazlum Akay’la ilgili hazırlanan raporunu şube binalarında yaptıkları basın toplantısıyla duyurdu.Basın toplantısına, DİP, EMEP, KURDÎ-DER, BDP, Anadolu Derneği, Tuncelililer Derneği, HDK, ESP, TİHV, SYK üyeleri ve Akay’ın Avukatı Tu

Mazlum yerine polis ölseydi savcı nasıl davranırdı?’
Paylaş

Basın toplantısına, DİP, EMEP, KURDÎ-DER, BDP, Anadolu Derneği, Tuncelililer Derneği, HDK, ESP, TİHV, SYK üyeleri ve Akay’ın Avukatı Tugay Bek katıldı. Toplantıda, farklı tarihlerde polis tarafından katledilen çocukların fotoğrafları masaya bırakıldı. Hazırlanan rapor İHD Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Halil Taş tarafından açıklandı. Taş, 29 Temmuz tarihinde Adana merkez Yüreğir ilçesinde bulunan Anadolu Mahallesi Çukurova Caddesi üzerinde eylem yapan gruba müdahale sonucu polisin attığı gaz bombalarından birinin 11 yaşındaki Mazlum Akay’ın kafasına isabet ettiğini ve kaldırıldığı hastanede 4 Ağustos günü yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

‘GAZ BOMBALARI İLE KORKU SALINMAK İSTENMEKTEDİR’

Olayın münferit bir olay olmadığının altını çizen Taş, Mazlum Akay’ın ölümü ile ilgili gerçeklerin açığa çıkarılması, soruşturulması ve faillerin cezalandırılmasına yardımcı olmak amacıyla olay yerinde inceleme yapıp görgü tanıklarıyla görüşerek oluşturdukları ön raporu kamuoyuyla paylaştıklarını kaydetti. Taş, Polisin göz yaşartıcı gazı bir olayı kontrol altına almak için kullanmaktan ziyade; bir mahalleye korku salma, insanları sindirme, evlerine ‘hapsetme’ aracı olarak kullandığını söyleyerek, Mazlum Akay’ın yaşamını yitirmesi olayı; ‘kimyasal ajanların’ güvenlik kuvvetleri tarafından kontrolsüz ve aşırı bir şekilde kullanımının ne tür olumsuz sonuçlar yaratabildiğine yeni bir örnektir” dedi.

‘SAVCI SORUŞTURMAYI LAYIKIYLA YÜRÜTMEMEKTE’

Mazlum’un ölümüyle ilgili savcılığın soruşturma başlattığını söyleyen Akay’ın Avukatı Tugay Bek, savcılığın olay günü olay yerinde görevli polis memurlarının ifadelerini aldığını söyledi. Bek, ilk belirlemelerine göre olay yerinde 3 polisin gaz bombası kullandığını ve üçünün de suçlamaları kabul etmediğini kaydetti. Benzer tüm dosyalarda olduğu gibi polis memurlarının bu dosyada da suçlamaları kabul etmediğinin altını çizen Bek, “Savcılık soruşturmayı layıkıyla yürütmemekte ve olay bir şekilde faili meçhul dosyalar arasına itilmek istenmektedir” dedi.
‘POLİS YARALANMIŞ OLSAYDI TAVIR AYNI MI OLURDU?​’
Polis memurlarının yaralanmasına sebebiyet verecek bir olayın meydana gelmesi durumunda savcının yaklaşımının farklı olacağına dikkat çeken Bek, “En azından soruşturma daha ciddi bir şekilde yürütülüyor olacaktı kanaatindeyiz. Yaralanan vatandaş, faili de polis olunca soruşturmalar bu şekilde yürüyor. Bu şekilde ayrımcı bir soruşturmanın son bulması için ciddi bir şekilde olayın ele alınması gerektiği kanaatindeyiz. Olayların karartılması yerine faillerin açığa çıkarılması gerekir. Olay yerinde 3 tane gaz bombası fişeği bulduk ve üzerinde kan ve saç dokuları ile yaşamını yitiren Mazlum Akay’dan alınan kan ve doku örneklerinin karşılaştırılması ve ölüme sebebiyet veren cismin olup olmadığının tespit edilmesi gerektiği yönünde talepte bulunduk. Savcılık şu aşamada böyle bir araştırmaya gerek olmadığını, otopsi raporunun, doku örneklerinin ve tanık anlatımlarının dosyaya girmesiyle birlikte böyle bir incelemenin yapılacağını bize sözlü olarak söyledi” ifadesinde bulundu. (ADANA)

ÖNCEKİ HABER

Sınav takvimi açıklandı

SONRAKİ HABER

Kartal’da Selim Ay tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...