06 Ocak 2018 12:45

'Baluken’e verilen ceza aslında çözüm sürecine verildi'

HDP’li Pervin Buldan, İdris Baluken’e verilen 16 yıl 8 ay hapis cezasıyla “çözüm süreci”nin cezalandırıldığını söyledi.

Paylaş

Rıfat ŞAHİN 
Devran TOPTAŞ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken’e, yargılandığı Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesince 16 yıl 8 ay hapis cezası verilmesiyle Türkiye’de demokratik siyasete bir pranga daha vuruldu. 

Baluken’in dava konusu haline getirilen siyasi faaliyetleri kapsamında yürüttüğü en önemli çalışmalarından biri, içerisinde yer aldığı İmralı Heyeti üyesi olarak “çözüm süreci” döneminde barış ve demokrasinin bu topraklarda yerleşik hale gelmesi konusunda devlet, örgüt ve halkla kurduğu temaslardı.

Onunla birlikte İmralı Heyeti içerisinde yer alan ve birlikte aynı çalışmaları yürüten HDP İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkan Vekili Pervin Buldan, Baluken’in yürüttüğü “çözüm süreci” nedeniyle cezalandırıldığını ifade etti.

Buldan, “İdris Bey’in demokratik siyaset içerisinde çok aktif olarak çalıştığını, Türkiye’nin barışı, huzuru ve aydınlık yarını için büyük bir çaba sarf ettiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. İdris Bey, özellikle barış ve müzakere sürecinde İmralı Heyetinde de yer alıyordu. Birlikte uzun süre aktif olarak çalıştık. İmralı sürecinde Sayın Öcalan’ın ifade ettiği, ‘Eğer çözümle ilgili bir yasa çıkmazsa ileride idamla yargılanabilirsiniz’ ifadesinin bugün nasıl gerçekleştiğine de aslında tanıklık ettik” diye konuştu. 

‘DEMOKRASİ İSTEYENLERE KARŞI ÖZEL BİR ÇABA VAR’

AKP hükümetinin, barış ve demokrasi isteyenlere karşı özel bir çabasının olduğunun arkadaşları Baluken’in yargılamasında bir kez daha görüldüğünün altını çizen Buldan, alınan kararın kesinlikle hukuki değil, tam anlamıyla siyasi bir karar doğrultusunda verilen ceza olduğunu ifade etti.

“Önemli olan barışa verilen cezadır” diyen Buldan, şunları söyledi: 

“2011 yılında başlayıp 2015 yılına kadar süren barış ve müzakere sürecinde bu ülkede yaratılan huzur atmosferi elbette ki çok önemliydi.

 O süreçte insanların yaşamını kaybetmemesi ve yaşanan acılardan kaynaklı toplumda oluşan bir beklenti vardı. 

Türkiye tarihine baktığımız zaman acılarla dolu bir tarihi görebiliyoruz. Barış ve müzakere süreci ile birlikte barışın ve huzurun hakim olduğu bir atmosferin Türkiye’ye ne kadar fayda sağladığını hep birlikte gördük. O dönem ülkeye gelmeyen cenazeler, o dönem ağlamayan anneler ve toprağın altına girmeyen canlar, bunlar çok kıymetliydi.  Tekrar aynı sürecin yakalanması için herkesin barış sürecine sahip çıkması ve her platformda bunu dile getirmesi gerektiğini söyleyen Buldan, “Bu süreci hep birlikte tekrar yaratabiliriz” dedi. (Diyarbakır /MA)

ÖNCEKİ HABER

ORÇEV: Beton değil yeşil alan istiyoruz

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Teröre destek veren bir hükümet var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...