06 Ocak 2018 11:20

İzmir Barosu: Yasa işçilerin haklarının kaybına neden olacak

İzmir Barosu, 696 sayılı KHK'deki taşeron düzenlemesinin işçilerin birçok hak kaybına neden olduğuna dikkat çekti.

Paylaş

İzmir Barosu OHAL kapsamında çıkarılan 696 sayılı KHK'de yer alan taşeron düzenlemesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yapılan düzenleme ile "sürekli işçi kadrosunda istihdam edilme" hakkının işçilerin kazanılmış haklarının kaybına neden olacağı ifade edildi.

Yapılan düzenleme yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, sürekli işçi istihdam edecek kurum ve kuruluşlarca hazırlanan evraklarda işçilerin kazanılmış haklarının ortadan kaldırılmasına yönelik iş ve işlemler yapıldığına dair baroya başvurular yapıldığı belirtilen açıklamada, "Öncelikle belirtelim ki; taşeron işçilerinin sadece Kamu İdarelerinde çalışmakta olanları 'sürekli işçi kadrolarında' istihdam edileceklerdir. Belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışanlar ise bu kurumlara bağlı şirketlerde istihdam edileceklerdir. Yani sermayesinin yarısından fazlası belediyelere, il özel idarelerine ve bağlı kuruluşlarına ait olan şirketlerde çalışan işçilerin statüsünde herhangi bir değişiklik olmayacaktır" denildi.

"İşçilerin haklarından feragat ettiğine dair yazılı bir sulh sözleşmesi yapmalarına yönelik koşul, işçi aleyhine bir düzenleme olmakla birlikte, ileride ciddi hak kayıplarına neden olma tehlikesini de barındırmaktadır" denilen açıklamada, "Bu nedenle işçilerin kendilerine imzalatılmak istenilen formlara ya da sulh sözleşmelerine 'geçmiş çalışmalarımdan kaynaklanan kıdem ve yıllık izin sürelerim saklı kalmak kaydıyla' şeklinde veya benzer bir ifadeyi yazmalarında bir sakınca bulunmamaktadır. Bu ve benzer ifadelerin yazılmasına izin verilmemesinin iyi niyetli olmadığını belirtmeliyiz" ifadelerine yer verildi.

Taşeron işçileri gerçek anlamda kadroya geçirilmediklerinden sürekli işçi statüsüne geçirildikleri ve kamu kurumlarındaki işçilerin dahil oldukları TİS kapsamına da alınmadıkları belirtilen açıklamada, "Sonuç olarak; 696 sayılı KHK ile işçilere kalıcı bir kadro güvencesi getirilmemekle birlikte, taşeron işçilerinin 'sürekli işçi kadrosunda' istihdam edilirken, kazanılmış haklarına halel getirilmemesi gerekir. Tüm tarafları İş Hukukunun temel felsefesi olan işçinin korunması ilkesine uygun davranmaya çağırıyoruz" denildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Sanat Sokağı'ndaki binada patlama

SONRAKİ HABER

Dalaman İlçe Jandarma Komutanı, 'FETÖ'den gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...