11 Ağustos 2012 05:57

Teksim’de direniş kazanacak

TEKSİM fabrikasında işçilerin işe geri dönmek üzere başladıkları direniş sürüyor. Fabrikanın önünde bekleyen işçiler kendilerine teklif edilen tazminat ve ücretleri için istemediklerini önceki dönem çalıştıkları koşullarda dört makine ile işe devam istediklerini söylüyorlar. Direniş ç

Teksim’de direniş kazanacak
Paylaş
Sema Barbaros - Sevim Güngör

BİRLİK OLMAYI ÖĞRENDİK

İki yıldır Teksim fabrikasında çalışan Mehmet Kahraman, önceden planlama yapıldığını ‘piyasa şartları böyle’denilerek de makine sayısını arttırdıklarını söylüyor. Kahraman, yaşadıkları durumu şöyle ifade ediyor: “Makine sayısına itiraz edince sendikalı da olunca durum bu oldu. 1992 yılından beri tekstilde çalışıyorum. Biz burada çalışma saatlerimizin düşürülmesi içinde eylem yaptık. Ve kazandık böyle olunca bile hayatımı çokça değişti. Eşimize çocuklarımıza daha çok vakit ayırdık. Çocuğu parka götürmek lüks olmaktan çıktı. Biz şimdi de içeride çalışan arkadaşlarımı desteğini düşününce burada kazancağımıza inanıyoruz.” İşten atılma haberleri evlerine gittiği zaman ailelerinin üzüldüğünü belirten Naim Palabıyık, ailelerine haklı olduklarını anlattıkları zaman tepkinin azaldığını kaydetti. Ersin Güleç daha genç bir işçi birlik oldukları için “Hayatımızın bir anlamı direnişimizin bir kazanımı olacak” diye söylüyor. Çok işyerinde çalışmış, daha çok da kazanmış. Güleç, “Ama kazandığım yerler olsa da hakkımı savunamadığım için hep çıktım” diyor. Birlik olmayı burada sendikal çalışma yürüttüğü zaman öğrendiğini aktaran Güleç, sendikanın çatışı altında bütün işçilerin bir arada olduğunu kaydetti.

12 SAATİ 8’E DÜŞÜRDÜK, 6 MAKİNEYİ DE 4’E DÜŞÜRÜRÜZ

Amaçlarının tazminatlarını almak değil işlerine geri dönmek olduğunu söyleyen Ali Bircan, makine sayısı 4’e düşmeden mücadeleyi bırakmayacaklarını dile getirdi. 8 saat çalışma hakkı için direniş yaptıkları zaman o bölgede 8 saat çalışan fabrika olmadığını söyleyen Cavit Yılmaz, bunu başardıklarını ve 12 saat çalışmayı 8 saate düşürdüklerini söyledi. Yılmaz, bu direnişi de başarıyla sonuçlandıracaklarına inandığını kaydetti.   Teksim’de çalışma saatleri 8’e düşürüldüğü zaman başka yerde çalıştığını söyleyen Yüksel Curuk, o mücadeleyi başka arkadaşlarından duyduğunu, bu kez ise mücadelenin içinde olduğunu dile getirdi. Ferhat Durmuş ise “Sekiz saat çalışmamazın ardından en küçük harekette bile ‘mecbur ypacaksınız’ dediler. Sorumlu olmadığımız işler dahi bize yükletildi. Makine sorumlusu olmadığım halde altı makineye bakmadı diye iş akdim feshedildi. Buna anlam veremedik ama sendikalı olduğumuz için bunu yapıyorlar” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


TÜZEL’DEN DESTEK ZİYARETİ

Teksim işçilerine destek ziyaretleri de gelmeye başladı. Teksim işçilerini dün Emek Partisi (EMEP) eski Genel Başkanı ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ile Emek Adalet Platformu adına Mehmet Bekaroğlu ziyaret etti. Teksim işçilerinin haberlerinin Evrensel gazetesinden takip ettiğini aktaran Tüzel, Teksim işçilerinin direnişinin daha da büyüyeceğini söyledi. Tüzel, “Teksif sizin haklarınız için de iyi bir şekilde mücadele edecekdir. Anayasal hakkınız bir çırpıda yana atıldı. Bizler EMEP ve Halkların Demokratik kongresi (HDK) olarak işçilerin emekçilerin sözü geçen bir dünya yaratmak için çalışıyoruz” diye konuştu. Gaziantep’te de tekstil işçilerinin direnişte olduğunu belirten Tüzel, “Milyonlarcamız şükürcü, eline verilenle yetinen birer insan olarak yetiştirilmeye çalışılıyor. Başarı direnmekten, birleşmekten geçiyor. İşçilerin birliği sermaye düzenini yıkacaktır” dedi. Teksim işçileri ziyaret eden Mehmet Bekaroğlu ise “Kapitalist sistemin daha da baskısını artırdığı bu dönemde her şeyi daha pahalıya satmak ve en ucuza üretme yollarını bulmak istemektedir. Yapılan herşey maliyeti azaltmak için. Tütün pamuk gibi şeylerle geçinmek yasaklandı. İşçiler buraya göç etmeye başladı. Burada da ekmek aslanın ağzında. Burada her çeşit insan var, bizi baş örtüsüyle dinle parçalıyorlar. Ama işten atarken ayrım yapmıyorlar” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Sendikal bürokrasiye karşı birleştiler

SONRAKİ HABER

Vincin altında kalan işçi can verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...