05 Ocak 2018 17:39

Beştaş: MİT’çiler konuştu, hükümet neden suskun?

HDP'li Meral Danış Beştaş, Paris’te 5 yıl önce öldürülen 3 Kürt siyasetçinin dosyası için 'Hükümet neden suskun?' diye sordu.

Paylaş

HDP’li Meral Danış Beştaş, Paris’te 5 yıl önce öldürülen 3 Kürt siyasetçinin dosyası için “Siyasi irade cinayetlerin aydınlatılması önünde engel” dedi. Beştaş, KCK’nin elindeki MİT’çilerin verdiği bilgilere dikkat çekerek “Hükümet neden suskun?​” diye sordu.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te Kürdistan Enformasyon Bürosu’nda Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in öldürülmesinin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen cinayetlerin ardındaki sis perdesi hala aydınlatılmış değil.

Davayı başından beri takip eden HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Paris’te işlenen cinayeti, Türkiye ve Fransa’da yürütülen soruşturmayı, davanın MİT ile olan ilişkisi ve davanın geldiği aşama ile ilgili Mezopotamya Ajansına (MA) konuştu.

Beştaş, siyasi iradenin Paris’te işlenen cinayetlerin aydınlatılmasının önünde engel olduğuna işaret etti. Beştaş, KCK yöneticilerinin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminde kaçırdığı üst düzey MİT yöneticileri ilgili yaptığı ve cinayetleri MİT’in planladığına ilişkin basına yansıyan açıklamasına işaret ederek “Şu an olması gereken, soruşturmanın yargılamaya dönüşmesidir. Umarım ve dilerim ki KCK yetkililerinin açıkladığı bu MİT mensupları gelir, Türkiye’de yargı önüne çıkar, adil bir yargılamayla gerçekten bildiklerini kamuoyuyla paylaşırlar. Bunu dikkat ve merakla bekliyoruz” dedi.

KCK’nin açıklamasında yine Oslo görüşmelerinde yer alan bir MİT yetkilisinin Paris’teki cinayetlerin planlayıcısı olduğunu belirttiğini söyleyen Beştaş, “ Biz baştan beri MİT’in bu olaydaki konumunu, dahiliyetini hep sorduk. Net bilgiler var, net açıklamalar var, belgeler var, ses kayıtları var ancak buna rağmen hem iktidarın hem MİT’in ilgilileri bir açıklama yapmadan bugüne kadar sessizliklerini korudular. Şu anda avukatlık yapamıyor ancak Ankara’daki soruşturma dosyasında vekâleti bulunan avukatlar, soruşturmamın daha fazla uzamaması, cinayetin faillerin ve şüphelilerin sorgulanması, davanın açılması, adil bir yargılamanın yapılması konusunda suç duyurusu dahil her türlü hukuki yola başvuracaklar” dedi. Beştaş, Paris’te işlenen cinayetlerin siyasi iradenin bilgisi ve emri dahilinde MİT tarafından işlendiğinin net olarak açığa çıkması durumunda AKP’nin “çözüm süreci”ni iyi niyetli yürütmediğinin ortaya çıkacağını belirtti.

Diğer yandan 3 Kürt siyasetçi kadın için 6 Ocak’ta Paris’te “Hakikat ve Adalet” şiarıyla Avrupa merkezli bir yürüyüş ve miting düzenlenecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Faruk Ünsal: Erdoğan, karşısında rakip olarak Gül’ü ister

SONRAKİ HABER

Demirtaş 'Aday değilim' dedi, Bilgen'in adı geçmeye başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...