05 Ocak 2018 17:23

Deniz Yücel’e karşılık panzer pazarlığı mı?

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, 'Deniz Yücel olayının çözülmesi' durumunda Türkiye’ye silah satışına onay vereceklerini söyledi.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
İstanbul

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, yarın Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yapacağı görüşmede Deniz Yücel olayının çözülmesine karşılık Türkiye’ye silah satışının onaylanacağını gündeme getirdi. Der Spiegel dergisinde görüşmeyle ilgili açıklamalarda bulunan Gabriel, Çavuşoğlu ile yapacağı görüşmeyi savunurken, Deniz Yücel olayının çözülmesi durumunda Türkiye’ye silah satış onayını vereceklerini söyledi.

İki ülke arasında yaşanan gerilim sürecinde her ne kadar Almanya resmi olarak Türkiye’ye silah ambargosu uygulama kararı almasa da, pek çok silahın satışına da izin vermemişti. En son Alman Rheinmetall, Türkiye’de fabrika açma planını iptal etmişti. Hükümet de silah tekellerine yatırım yapmamaları konusunda uyarılarda bulunmuştu.

ALMANYA’DAN PAZARLIĞA TEPKİ

Çavuşoğlu, ziyaret öncesinde bir Alman gazetesine yazdığı yazıda her iki ülke ilişkilerinde yeni bir başlangıç yapmak istediklerini ifade etti.

Gabriel’in Deniz Yücel olayının çözülmesine karşılık Türkiye’ye silah satışının onaylanacağını söylemesi Almanya’da tepkiyle karşılandı. Sol Parti Federal Parlamento Grubu Başkan Yardımcısı Sevim Dağdelen yaptığı yazılı açıklamada, Deniz Yücel’e karşılık silah pazarlığını kabul etmeyeceklerini söyledi.

Dağdelen yaptığı açıklamada, “Türkiye ile ilişkiler ileri sürülen şekilde normalleştirilemez. Erdoğan, Alman vatandaşlarını ve muhalifleri rehin almaya devam ediyor. Türkiye’nin baskıcı İslami bir rejime dönüştürülmesi süreci devam ediyor. Bugün Erdoğan ile iyi ilişkiler değil açık bir tutum gerekiyor. Bunun için de açık ve net şekilde silah ambargosu konulmalı. Türkiye-AB ilişkileri resmi olarak durdurulmalı ve bütün yardımlar durdurulmalı” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Yılın ilk fuarı Adana’da kapılarını açıyor

SONRAKİ HABER

Faruk Ünsal: Erdoğan, karşısında rakip olarak Gül’ü ister

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...