05 Ocak 2018 17:00

Öldürülen 3 Kürt siyasetçi için Meclis araştırması istendi

HDP Milletvekili Feleknas Uca, Kürt siyasetçiler Pakize Nayır, Sêvê Demir ve Fatma Uyar'ın öldürülmesiyle ilgili Meclis Araştırması istendi.

Paylaş

Kürt siyasetçiler Pakize Nayır, Sêvê Demir ve Fatma Uyar'ın 5 Ocak 2016 tarihinde Silopi’de öldürülmesiyle ilgili HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca Meclis araştırması istedi. Ağustos 2015’ten bu yana Türkiye’de kadın hareketi içerisinde yer alan birçok kadının öldürüldüğünü söyleyen Uca, cinayetlerin aydınlatılması, faillerin ortaya çıkarılmasını talep etti. 

Şırnak’ta son üç yıl içerisinde farklı tarihlerde birçok kadının doğrudan hedef alınarak öldürüldüğünü belirten Uca, “5 Ocak 2016 tarihinde Şırnak’ın Silopi ilçesinde DBP Parti Meclis üyesi Sêvê Demir, HDP ve KJA aktivisti Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eş Başkanı Pakize Nayir devletin kolluk kuvvetlerince boşaltılan bir mahalleden çıkmaya çalışırken havan saldırısıyla ağır yaralanmış, ardından yetkililere ambulans gönderilmesi amacıyla yerleri bildirildikten sonra, devletin kolluk kuvvetleri tarafından silahla taranarak öldürülmüşlerdir. Başı paramparça olan ve sadece kıvırcık saçları sayesinde teşhis edilebilen Sêvê Demir’in bedeninden 11 kurşun çıkarılırken, Pakize Nair’in vücuduna 5, Fatma Uyar’ın vücuduna ise 3 kurşun çıkarılmıştır. Üzerinden iki yıl geçmesine rağmen söz konusu cinayetlere dair herhangi bir soruşturma sonuçlanmış değildir” dedi. 

Söz konusu kadın cinayetleriyle kadın özgürlüğü için mücadele eden bütün kadınların tehdit edilmek ve sindirilmek istendiğini ifade eden Uca, “Söz konusu olay aydınlatılmadığı için bu şiddet bir korku yöntemi olarak hala kadınların karşısında durmaktadır. Pakize Nayır, Seve Demir ve Fatma Uyar ölüm emrini veren ve bunlarda rolü olan kurum ya da kişilerin tespit edilmesi, yargılanması ve olası yeni siyasi cinayetlerin önlenmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasını önermekteyiz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

 


MEZARLARI BAŞINDA ANILDILAR

Şırnak’ın Silopi ilçesinde ilan edilen “sokağa çıkma yasağı”nın devam ettiği 4 Ocak 2016 tarihinde öldürülen Kürt kadın siyasetçiler DBP PM üyesi Sêvê Demir, KJA üyesi Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır, yaşamlarını yitirişinin ikinci yıl dönümünde mezarları başında anıldı. 

Anmada konuşan HDP Milletvekili Mizgin Irgat, 3 Kürt kadın siyasetçinin kendi halkları ve tüm kadınlar için demokrasi ve özgürlük mücadelesi verdiklerini belirtti. 

Konuşmanın ardından mezarlığa karanfiller bırakılırken, bazı kadınlar ağıt yaktı. Anmanın son bulmasının ardından mezarlıktan ayrılmak isteyen kadınlar, bölgede sıkı güvenlik önlemi alan polisler tarafından GBT kontrolünden geçirildi. (ŞIRNAK)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye Maden-İş’te değişen bir şey yok

SONRAKİ HABER

Yılın ilk fuarı Adana’da kapılarını açıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa