05 Ocak 2018 15:53

Mustafa Özer: KHK’ler yasal olabilir ama meşruiyeti yok

696 sayılı KHK'yi değerlendiren Diyarbakır Barosu Eski Başkanı Mustafa Özer, 'Bazı şeyler vardır; yasaldır, ama meşrutiyeti yoktur' dedi.

Paylaş

Son KHK’yle sivillere yargı zırhı getirilmesinin, 12 Eylül dönemi ile paralellik gösteren hukuksuzluklara meşruiyet kazandırma çabası olduğunu dile getiren Diyarbakır Barosu Eski Başkanı Mustafa Özer, kararnameler için, “Bazı şeyler vardır; yasaldır, ama meşrutiyeti yoktur” dedi.

Son olarak çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ‘15 Temmuz ve devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması’ için hareket eden sivillere yargı zırhı getirilmesi, yoğun tepkilere neden olmaya devam ederken Diyarbakır Barosu Eski Başkanı Mustafa Özer düzenlemeyi Mezopotamya Ajansına değerlendirdi. 

“12 Eylül dönemi ile 2000’li yıllar arasında geçen 20 yıllık süreç içerisinde yaklaşık 17 bin faili meçhul olay meydana geldi. Bunlardan hiçbirinin failini duydunuz mu?​” diyen Özer, “Bu faili meçhul olaylarından dolayı yargılananların ceza aldığını gördünüz mü? Somut kanıtlarla yargı önüne çıkartılan sanıkların aklandığını bütün kamuoyu biliyor. Bütün bunları göz önüne aldığınız zaman bu bir zırh değil de nedir yani? O yüzden bu zırh yeni getirilen bir şey değil zaten var olan bir şeydi.” ifadelerini kullandı. 

‘DÜZENLEMENİN 15 TEMMUZ’LA BİR İLGİSİ YOK’

Düzenlemeyi “15 Temmuz olayını süslemek için yapılmış bir düzenleme” şeklinde değerlendiren Özer, “696 sayılı KHK’nin 121’inci maddesinin 15 Temmuz ile bir ilgisi yoktur. FETÖ denen olgu, 15 Temmuz’da bir darbe yapma teşebbüsünde bulundu. Ondan önce süren bir silahlı mücadelesi yoktu. Bu darbeden başarısız oldular. Başarısızlıktan sonra yani 15 Temmuz’dan sonra FETÖ tarafından tek mermi atıldığını söyleyebilir misiniz? FETÖ olayı 15 Temmuz’da bitti. Netice itibari ile çıkarılan devam eden bir silahlı mücadele yok ki, sen bu Kanun Hükmünde Kararnamenin 121’inci maddesinin ona yönelik olduğunu söylüyorsun. Bu bütünüyle meşruiyet kazanma çabasıdır. Bazı şeyler vardır yasaldır, ama meşrutiyeti yoktur” dedi. 

KENDİ GÜÇLERİNE ‘DAHA RAHAT OLUN’ MESAJI VERİLİYOR

İktidarın düzenlemeyle büyük bir yanlışın içinde olduğunu söyleyen Özer, “Benim anladığım kadarıyla düzenleme, kendi güvenlik güçlerine daha rahat hareket edebilme imkanı veriyor. Yani ‘Sen merak etme, bir hadiseye karşı fiili eylemde bulunacağın anda kafana bazı sorular takılmasın’ şeklinde bir mesaj veriliyor” ifadelerini kullandı. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

82 yaşındaki kadın, 36 saat yerde yatmak zorunda kaldı

SONRAKİ HABER

Elazığ Cezaevi'nde açlık grevi: Can kaybı riski var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa