10 Ağustos 2012 13:34

Sendikalar kıdem tazminatına sahip çıkmalı

YENİ dönemle birlikte Meclis gündemine geleceği kesinleşen kıdem tazminatının fona devri konusu işçiler arasında da tartışılmaya devam ediyor. Trakya’da tekstil işçilerinin yoğunlaştığı merkezlerinden birisi olan Kırklareli’ye bağlı Lüleburgaz’da işçilerle görüşmek, görüşlerini almak üzere serv

Sendikalar kıdem  tazminatına sahip çıkmalı
Paylaş
Utku Turan

İsmini ‘iş güvenliği’ açısından yayınlayamadığımız Tanrıverdi Tekstil fabrikasından bir işçi, kıdem tazminatı hakkında pek bilgisi olmadığını söylüyor. Ancak, çalışma ve yaşam koşullarından yola çıkarak, “Artık patronlar işçiyi istediği zaman işten çıkartacak, şimdiki çalışma düzeni modern kölelik oldu” diyor.
Aynı fabrikadan başka bir işçi ise kıdem tazminatının ‘kaldırılması’nın kolay kolay yaşama geçmeyeceğini söylüyor. Ve bu görevi de doğal olarak sendikaları ‘uygun’ görüyor: “Sendikalar bu yasaya dokundurtmasınlar.” Tanrıverdi Tekstil’den diğer bir işçi daha umutlu: “Her şeyimizi elimizden alıyorlar ama bu düzen elbet böyle gitmez, değişir.”

KİMSENİN SESİ ÇIKMIYOR?

Dentaş Kağıt Ambalaj fabrikasında çalışan bir işçi ise, çalışanların bu kadar sorunu varken kıdem tazminatının fona devredilmesi konusunun gündeme getirilmesini ‘patronların oyunu’ olarak tanımlıyor. İşçi, “Böyle hak hukuk olur mu? Patronlar kanun benim diyor ama şimdi kimsenin sesi çıkmıyor” diyor.
Dentaş Kağıt Ambalaj’da çalışan başka bir işçi de yine ‘görev kağıdını’ sendikalara çıkarıyor. Kendi işyerinde tasarıya karşı mücadele örgütlenmesini biraz daha uzak bir seçenek olarak gören işçi, sendikaların gerekirse greve çıkması gerektiğini söylüyor. (Kırklareli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gıda fiyatlarında ani yükseliş krize yol açabilir

SONRAKİ HABER

Krizin etkisi yayılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...