05 Ocak 2018 14:26

Bakanlıktan başvuru ve feragatname açıklaması

Halihazırda belediye şirketlerinde çalışan işçilerin 'işçi statüsüne' geçiş sürecine tabi olmayacakları açıklandı. 

Paylaş

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelgede, taşeron işçilerin belediye şirketlerindeki işçi statüsüne geçişine ilişkin düzenlemenin zaten belediye şirketinde olan işçileri kapsamadığı ifade edildi. DİSK bu konuda yaptıkları girişimlerin ardından açıklama yapıldığın belirterek, “Belediye işverenleri söz konusu genelgenin gereği olarak, BİT işçilerine ilgili belgeleri imzalatma dayatmasına son vermeli, imzalatılan belgeleri iade etmelidir” dedi.

Taşeron şirket işçilerinin merkezi idarede kadroya, yerel yönetimlerde belediye şirketlerine geçişini düzenlenen son KHK kimi belediyelerde fırsata çevrilmeye çalışılmıştı. Halihazırda belediye şirketlerinde çalışan işçilerin de başvuru yapmaya, haklarından feragat etmeye ve sulh sözleşmesi imzalamaya zorlanması üzerine, DİSK ve Genel İş Sendikası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile resmi yazışmalar ve görüşmeler yaptı. Yazışmaların ve görüşmelerin ardından İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından valiliklere gönderdiği genelgede “İl özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi oldukları mahalli idari birliklerinin yarısından fazlasına sahip olduğu şirketlerde işçi statüsünde çalışan personelin alt yüklenici işçisi gibi değerlendirilip, şirketlerde işçi statüsüne geçirilme sürecine tabi tutulmak istendiği; başvuru yapmaları, dava ve icra takiplerinden feragat beyanı vermeli ve sulh sözleşmesi yapacağını beyan etmeleri istendiği anlaşılmıştır” denildi.

DİSK: İMZALATILAN BELGELERİ İADE EDİN

696 Sayılı KHK'daki hükümlerin hatırlatıldığı genelgede, “Siz konusu Usul ve Esaslarda şirketlere işçi statüsünde devir yapacak alt yüklenici personel kapsamı belirlenmiş olup, hali hazırda sermayesini yarısından fazlasına sahip olunan mahalli idare şirketlerinde işçi statüsünde istihdam edilen personel kapsam dışında tutulmuştur. Bu nedenle, şirketlerde çalışan personel statüsüne geçiş sürecine tabi tutulmayacaklardır” denildi. 

Genelgenin ardından açıklama yapan DİSK, “Belediye işverenleri söz konusu genelgenin gereği olarak, BİT işçilerine ilgili belgeleri imzalatma dayatmasına son vermeli, imzalatılan belgeleri iade etmelidir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bursa Adliyesi boşaltıldı

SONRAKİ HABER

Birleşik Metal-İş ile MESS arasında arabulucu toplantısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa