05 Ocak 2018 12:20

Kocaeli İSİG Meclisi meslek hastalığı paneli düzenliyor

Kocaeli'de İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) 'Meclisi Meslek hastalıkları hastanesi kurulması için mücadele başlatacağız' dedi.

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, “Çalışırken Sağlığından Olmak: Meslek Hastalıkları Gerçeği ve Kocaeli” başlığıyla panel düzenliyor. Meslek hastalıklarını devletin görmezden geldiğini ifade eden İSİG Meclisinden, İş Güvenliği Uzmanı Selçuk Karstarlı, “Meslek hastalıkları hastanesi kurulması için mücadele başlatacağız” dedi.

Kocaeli İSİG Meclisi, 6 Ocak Cumartesi günü saat 14.00’te Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneğinde (KYÖD) düzenleyeceği panel için işçi ve emekçilere çağrı yapıyor. Meslek hastalıklarının, her yıl binlerce çalışanın malul olmasına, yaşam konforunun azalmasına hatta ölümüne neden olan bir husus olduğunu ifade eden Kocaeli İSİG Meclisinden İş Güvenliği Uzmanı Selçuk Karstarlı, düzenleyecekleri panelle Kocaeli’de bir meslek hastalıkları hastanesi kurulması için mücadele sürecini de başlatmış olacaklarını vurguladı.
Karstarlı, “Çalışma koşulları emekçilerin tüm dokularında çeşitli şekil ve düzeyde hasara neden olabiliyor. Bu bazen kas iskelet sistemi hastalıkları olarak, bazen kot taşlama işçilerinde olduğu gibi silikozis, bazen çeşitli kimyasal maddelerin veyahut radyoaktivitenin maruziyetine bağlı kanserler, bazen işitme kaybı ile karşımıza çıkabiliyor. Ancak SGK istatistiklerinde bununla ilgili kayıtları yeterince göremiyoruz, bu alandaki çalışmalar çok sınırlı ve tanı süreci çeşitli güçlükleri barındırıyor. Kocaeli İSİG Meclisi olarak ilimizdeki emekçileri, İSİG profesyonellerini ve kamuoyunu bilgilendirmek için bu paneli düzenleme kararı aldık. Panelde meslek hastalıklarının tıbbi ve hukuki boyutu, meslek hastalığı tanı sürecinde karşılaşılan sorunlar, sendikaların meslek hastalığına yaklaşımı ve işçilerin yaşadıkları sorunların ele alınmasını öngörüyoruz” dedi.

‘MESLEK HASTALIĞI BİLİNCİ YERLEŞMELİ’

Panel öncesinde 2017’de yaşanan iş cinayetlerine ilişkin raporun ayrıntılarını da kamuoyu ile paylaşacaklarını dile getiren Karstarlı, “Uluslararası Çalışma Örgütüne (ILO) göre dünyada her yıl 2 milyondan fazla işçi iş kazası ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmektedir. ILO’nun gizli bir salgın olarak nitelediği bu ölümlerin yüzde 86’sı meslek hastalığı, yüzde 14’ü ise iş kazası nedeniyle meydana gelmektedir. Bu durumda çok tehlikeli işlerin yapıldığı, ağır ve kirli sanayinin yoğun olduğu Kocaeli’de, bir meslek hastalıkları hastanesinin olmaması çalışan ve toplum sağlığını tehdit etmektedir. Ağır çalışma koşulları yanında mesleki maruziyet sonucunda hastalanan çalışanların en yakındaki İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesine ulaşımı, tanı süreçlerinin uzaması, üzerine eklenen uzun SGK bürokrasisi, iş baskısı ve işsizlik tehdidiyle vakalar sürüncemede kalmakta, kendi kaderlerine terk edilmektedir” dedi.

Meslek hastalıkları hastanesinin AKP İktidarının vaatleri arasında olduğunu ancak bunu yerine getirmediğini belirten Karstarlı, “Bu kadar yoğun bir çalışma temposunun olduğu Kocaeli’de kurulacak meslek hastalıkları hastanesinin; işçiler, işverenler, işyeri hekimleri, sendikalar, basın ve kamuoyu nezdinde ‘meslek hastalığı’ bilincinin yerleşmesi ve bu konuda yerleşik bir kültür oluşabilmesine büyük katkı sağlayacağı kanısındayız. Ayrıca ilimizde öteden beri bir meslek hastalıkları hastanesi kurulması talebi gündemdedir ve iktidar partisi de 10 yılı aşkın süredir bu vaadini yerine getirmemiştir” diye konuştu.

Yarın yapılacak panelin moderatörlüğünü Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Çiğdem Çağlayan üstlenecek. Panele konuşmacı olarak ise Meslek Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Akkurt, İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesinden Uzm. Dr. Özkan Kaan Karadağ, Çalışma ve Toplum Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Av. Dr. Murat Özveri ve Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz katılacak.

 

ÖNCEKİ HABER

Veterinerlik hizmetleri çalışanlarının hakları gasbediliyor

SONRAKİ HABER

Hatay Havalimanı'nda yağmur suyuna kovalı önlem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...