05 Ocak 2018 11:09

Yarkadaş: Yıldız istedi diye sansür raporumuz da sansürlendi

CHP'li Barış Yarkadaş'ın kasım ayı boyunca yaşanan sansür ve baskılar hakkındaki raporu sansürlendi.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’ın “AKP iktidarı, medyaya yönelik baskıyı, kasım ayında daha da artırdı. Muhalif sanatçılar ise Kültür Bakanlığı desteğinden mahrum bırakıldı” sözleri ile açıkladığı ve kasım ayı boyunca yaşanan sansür ve baskılar hakkındaki raporuna İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından “erişim engeli” getirildi.

Nurettin Yıldız’ın başvurusu üzerine gerçekleşen sansürü ve soruşturmaları eleştiren CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, bu uygulamaya “2017 yılı aralık ayı sansür raporu”nda yer vermişti. Yarkadaş, raporunda “Pedofiliyi savunan Nurettin Yıldız’ı eleştirmek de suç haline geldi” ifadesini kullanmıştı.

‘KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ’

Raporun açıklanmasının ardından, mahkemeye başvuran Nurettin Yıldız’ın, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’ın sözlerinin yer aldığı internet sitelerindeki ilgili habere “erişim engeli” koydurduğu ortaya çıktı. İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği, önceki gün ilgili internet sitelerine tebligat göndererek haberin silinmesini istedi. 

Mahkemenin kararına tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Bu açık bir sansürdür. Bu kararla birlikte, pedofiliyi savunmak serbest hale gelmiş,  eleştirmek, kınamak ve pedofiliye karşı uyarmak ise yasaklanmıştır” tepkisini gösterdi.

Partisinin göreve yeniden seçilen, Sultanbeyli, Sancaktepe ve Çekmeköy ilçe başkanlarını ziyaretinin ardından konuşan Yarkadaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Avukatımız Turan Aydoğan, bu karara itiraz etti.  Bu sansürü kabul etmiyoruz. O raporda, kasım ayında medyaya yönelik gerçekleşen 49 hak ihlalinin dökümü de vardı. Bu sansür kararıyla birlikte, sansür raporu da sansürlenmiş oldu. Sadece Nurettin Yıldız’a ilişkin kısmı değil, hak ihlallerinin yer aldığı bölüme de artık erişilemiyor.” 

‘BU KARARLA HAKİM MİKROFONUMU KAPATTI’

“Hakim neye göre erişim engeli kararı veriyor?​” diye soran Yarkadaş, “Nurettin Yıldız’ın rapora konu olan sözleri de bu sözleri eleştiren tweetlerin yasaklanması da maddi bir gerçektir. Biz hem pedofiliyi savunmayı, hem de bunu eleştirenlerin sansüre uğramasını eleştirdik. Bugün ise kendimiz sansüre uğradık” dedi. Yıldız’a ilişkin açıklamasını Mecliste yaptığını belirten Yarkadaş, “İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimi, aslında TBMM Genel Kuruluna girerek, mikrofonumun sesini kısmıştır. Anayasanın sekseninci maddesine göre, TBMM çatısı altında yapılan hiçbir konuşma, hakaret olmadığı sürece soruşturmaya konu olamaz ve engellenemez” diye konuştu. 

TWEETLERE ENGELLEME GAZETECİLERE DAVA

Nurettin Yıldız’ın AKP iktidarının kurumları tarafından adeta korumaya alındığını da belirten Yarkadaş, “Nurettin Yıldız’ı protesto edenler gözaltına alınıyor ve haklarında dava açılıyor. Bunu Sinop’ta da gördük. Yıldız’ı eleştirenlerin tweetleri mahkeme kararıyla engelleniyor. Gazetecilere dava açılıyor. Ve bu tavrı eleştirdiğimiz raporumuz alelacele alınan bir kararla sansür ediliyor. Yıldız, hakime sabah başvuruyor, aynı akşam sansür kararı çıkıyor. Belli ki; Yıldız için bir koruma kalkanı oluşturulmuş” diye tepki gösterdi. 

SANSÜRE KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ

AKP’nin Yıldız’ı korumaya aldığını belirten Yarkadaş, “Peki çocuklarımızı Diyanetten ve Nurettin Yıldızlardan kim koruyacak?​” diye sordu. Yarkadaş, sansüre ve baskıya rağmen, mücadeleyi sürdüreceklerini ve toplumu “Nurettin Yıldız zihniyetinin karanlığına teslim etmeyecekleri”ni söyledi. Yarkadaş, “Varsın AKP, Nurettin Yıldızları korumaya davet etsin. Biz çocuklarımızı koruyacağız” diye konuştu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa'da Macron'la görüştü

SONRAKİ HABER

SADAT: Silahlı eğitim kampımız yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...