05 Ocak 2018 11:07
Son Güncellenme Tarihi: 05 Ocak 2018 18:02

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa'da Macron'la görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa ziyareti kapsamında Macron'la görüştü. Öte yandan Paris’te Erdoğan protestoları vardı.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'da mevkidaşı Emmanuel Macron ile Elysee Sarayı'nda görüştü. Liderler basın toplantısına başlamadan önce Türkiye ve Fransa arasında anlaşmalar imzalandı. İmzalar arasında, füze savunma anlaşması da var. Öte yandan Erdoğan, Fransa'nın başkenti Paris'te protesto edildi.  Başbaşa geçen görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fransa lideri Emmanuel Macron kameraların karşısına çıktı.

MACRON: TÜRKİYE'NİN YAŞADIĞI ZORLUKLARIN BİLİNCİNDEYİM

Macron’un açıklamalarından satır başları şu şekilde: 

"Diyalog ve ortak çalışma yaklaşımı içerisindeyim. Birlikte çözmemiz gereken pek çok konu var. Filistin meselesinde iki devletli çözüm olmalı. IŞİD sonrası Suriye'de barış ve istikrar sağlanmalı. Suriye yol haritasında birlikte çalışmak isteriz.

Birkaç defa hatırlattığım gibi diyalog ve ortak çalıma içerisinde ilerliyoruz. Aramızda kültürel, entelektüel ve askeri ilişkilerimiz var. 

Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne bağlı kalması çok önemlidir. AİHM'e gittiğimde bir konuşma yaptım ve Türkiye'nin AİHM'e AİHS'e ve Avrupa Konseyi'ne başlı kalmasının önemli olduğunu vurguladı. Daha sakin bir diyaloğun önemli olduğunu vurguladım. İki yüzlülükten çıkmak gerekir. Doğallıkla kendiliğinden yeni başlıkların açılması gibi bir şey mümkün olmayacaktır. 

Aramızdaki ilişkinin tabiatı çok içten. Türkiye'nin yaşadığı zorlukların bilincindeyim. Terörle mücadelede ortak bir görüşümüz vardır. 

'VİZYONUMUZ BİREYSEL ÖZGÜRLÜKLER BAKIMINDAN AYNI OLMAYABİLİYOR'

Bizim vizyonumuz bireysel özgürlükler bakımından aynı olmayabiliyor. Bir gazeteci ve bir gazetecilik öğrencisi hapse düştüğünde aramızdaki diyalog sayesinde konuyu çözdük. Erdoğan ile görüşmemizde Osman Kavala'dan bahsettim başka isimler için de konuştuk. İfade özgürlüğü bütündür bölünemez, hukuk devleti budur.

Savunma konusunda da ilişkilerimizi konuştuk. Ekonomik ilişkilerimiz hakkında konuştuk. Son aylarda gelişme gösteren, gıda ve tarım alanlarında görüşmelerimizde sığır eti konusunda ilerleme kaydedildi. Tavuk eti ve kanatlı hayvanlar ve meyveler konusunda da bu noktaya gelmeyi umuyoruz.

ERDOĞAN: AB TÜRKİYE'Yİ 54 YILDIR KAPIDA BEKLETİYOR, BİZE BU KONUDA GEREKÇE SUNAMIYOR

Macron'un ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Her şeyden önce tabi Türkiye-Avrupa Birliği sürecinde ne yazı k ki 54 yıldır bu kapıda bekletilen bir ülke. Bunları da aramızda müzakere ettik. 

Gerekçeleri sorduğumuzda, gerekçeleri AB bize sunamıyor. Bu bizi ciddi manada yorduğu gibi milleti mi de yoruyor. Belki de bizi bir karara doğru sürükleyecektir. Artık bizi de alıverin diyecek halimiz de yok. Bakın bunu da buradan Fransa'dan dillendiriyorum. Biz NATO'da beraberiz, yani bizim bir stratejik bir ortaklığımız da var askeri anlamda. EUROSAM anlaşmasını da yaptıktan sonra, amacımız süratle bu yolda ilerlemek. Bir başka adım da özellikle AİRBUS ve THY arasındaki imzaların atılması.

Türkiye 54 yıldır AB kapısında bekletilen bir ülke. AB bize bu konuda gerekçe sunamıyor. Önce 15 fasıl varken bu fasıllar bize gelince 35'e çıktı. Fasılların açılması kadar kapatılmasında da sorun yaşadık. 

Bu bizi ciddi manada yorduğu gibi yani belki de bizi bir karara doğru sürükleyecektir. Zira sürekli olarak 'ne olur artık bizi de alıverin' diyecek halimiz de pek yok. Bakın bunu Fransa'dan söylüyorum.

Her an DEAŞ'la mücadelemiz süreceği gibi şimdi dostlarımıza sesleniyorum, aynı şekilde PYD/YPG, PKK'nın yan kollarıdır. Bunlara karşı da aynı mücadeleyi bizim beraber vermemiz gerekir.

Maalesef bazı dostlarımız bu konuda bakıyorsunuz halen YPG'yi, PYD'yi yanlarına almak suretiyle DEAŞ'a karşı mücadele ettiklerini sanıyorlar. Halbuki DEAŞ'a karşı yeni yeni planlamalar yapılıyor ve onlara daha farklı yaşam zeminleri hazırlanıyor. Bu konuda da bence uyanık olmak, istihbarat örgütlerimizin birbirleriyle olan dayanışmasını, bilgi akışını daha ileri seviyelere taşımamız gerekir diye düşünüyorum.

ERDOĞAN’DAN MİT TIRLARI SORUSUNA TEPKİ: FETÖ AĞZIYLA KONUŞUYORSUN

Erdoğan soru cevap bölümünde MİT Tırları ile ilgili soru soran gazeteciye tepki gösterdi.

Gazeteci: Terörle mücadelede size güvenilir mi? Suriye’de savaşan gruplara silah göndermediniz mi?

Erdoğan: Suriye’ye kim silah gönderdi? 

Gazeteci: MİT'e ait TIR'larda silahlar bulundu.

Erdoğan: Sen FETÖ ağzıyla konuşuyorsun?

Gazeteci: Ben gazeteci gibi konuşuyorum.

Erdoğan: O operasyonu yapanlar şu anda içeride. Onlar FETÖ'nün savcılarıydı. Onlar hapisteler şu anda. Operasyon yaptılar. İstihbarat teşkilatlarının bu tür operasyonlarına yönelik kamyonlarla silah taşıma gibi yetkileri vardır. Sen bana bu soruyu soruyorsun da. ABD'nin 4 bin TIR gönderdiği silahları niye sormuyorsun? Bunları da araştırsaydın, gazetecisin ya. 4 bin TIR. Bunları yazın. Sorularınızı sorarken başkasıyla ağzıyla konuşmayın. Bunları yutacak biri yok karşınızda. FETÖ ağzıyla konuşmamayı da lütfen öğrenin. 

Gazeteci: Yani cevabınız hayır.

Macron: Benim cevabım evet olabilir. Çünkü iyi bir işbirliği içindeyiz.

‘TÜRKİYELİ GAZETECİLERİN ARTIK SORAMAYACAĞI SORULARI SORDUM’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, ‘Suriye’deki gruplara silah gönderdiğiniz için pişman mısınız?​’ diye soran France 2 Televizyonu Muhabiri Laurent Richard Türkiye’deki iktidar medyasının hedefinde. Fransız gazeteciyi Can Dündar ile sosyal medyadan takipleşmesi nedeniyle ‘FETÖ’ üyesi olmakla suçlayan iktidar medyası, “Provokatör Muhabir Laurent Richard FETÖ tetikçisi çıktı” başlıkları attı. Sosyal medya hesabından basın özgürlüğü etiketiyle paylaşım yapan Fransız gazeteci ise, “Erdoğan’a Türk gazetecilerin artık soramayacağı soruları sormaya çalıştım” dedi.

Fransa’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ortak basın toplantısında konuşmaların ardından Fransız Gazeteci Laurent Richard, Erdoğan’a “Türkiye’nin Suriye’deki terör örgütlerine silah gönderdiğini ve silah taşıyan MİT TIR’larının durdurulduğunu” söyleyip bundan pişmanlık duyup duymadığını sordu.

Soruya öfkeyle yanıt veren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gazeteciye “FETÖ ağzı ile konuşuyorsun” dedi. Erdoğan ile Fransız gazeteci arasında gergin bir diyalog yaşandı.

Fransız gazeteciyi Can Dündar ile sosyal medyadan takipleşmesi nedeniyle ‘FETÖ’ üyesi olmakla suçlayan iktidar medyası, gazeteciyi hedef alan onlarca habere imza attı. Laurent Richard daha sonra Twitter hesabından konuya dair paylaşımda bulundu. Richard, Twitter’dan #basınözgürlüğü etiketiyle paylaştığı mesajında, “Bugün sadece Erdoğan’a Türk gazetecilerin artık soramayacağı soruları sormaya çalıştım” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

FÜZE ANLAŞMASI İMZALANDI

Türkiye ile Fransa ve İtalya arasında savunma sanayinde Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi anlaşması imzalandı. Türkiye, uzun menzilli hava ve füze savunma sisteminin gelişimi ve üretimi için Fransız-İtalyan konsorsiyumu Eurosam ile işbirliği anlaşması imzaladı.

Eurosam'dan yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa ziyaretinde imzalanan anlaşma, konsorsiyumun Aselsan ve Roketsan ile ortak çalışma yürütmesini öngörüyor. Konsorsiyum, İtalya-Fransa-Türkiye'nin dahil olduğu hava savunma sisteminin 2020'lerin ortalarında üretileceğini ve geliştirileceğini duyurdu. Sistem hayalet uçaklara, insansız hava araçlarına ve füzelere karşı savunma amaçlı kullanılacak. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmi temaslar için gittiği Paris’te Fransız mevkidaşı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü. Emmanuel Macron ikili görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Élysée Sarayı’nda karşıladı.

İki liderin Élysée Sarayı’ndaki görüşmesinden sonra düzenlenecek ortak basın toplantısının ardından, iki ülkenin iş heyetleri arasında farklı alanlarda anlaşmalar imzalandı. Savunma Bakanlığı, Aselsan ve Roketsan Fransız Eurosam ile Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi anlaşması, Türk Eximbank ve BPIFrance Assurance Export arasında karşılıklı reasürans anlaşması ve Türk Hava Yolları ile Airbus arasında bir satınalma mutabakat zaptı imzalandı. 

BAŞKENTTE PROTESTO GÖSTERİLERİ

Fransa ziyaretindeki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkent Paris’te protesto edildi. Fransa Parlamentosu yakınında bulunan Châtelet Meydanında gerçekleşen eylemde, Türkiye’deki insan hakkı ihlallerine yönelik tepkiler dile getirildi.

Demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla yapılan protestoda Erdoğan’ı eleştiren sloganlar ve KHK ile yürürlüğe sokulan cezaevlerinde tek tip kıyafet uygulamasına tepki gösterildi.

Fransa Erdoğan protestosu

SINIR TANIMAYAN GAZETECİLER: ERDOĞAN'IN GERİLİM STRATEJİSİ, TÜRKİYE VE AVRUPA İÇİN TEHLİKELERLE DOLU

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Erdoğan'ın ziyareti sırasında Sınır Tanımayan Gazeteciler, Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin maketleriyle eylem yaptı ve Macron’un Erdoğan ile görüşmesinde tutuklu gazetecilerin durumuna dikkat çekmesini talep etti.

sınır tanımayan gazetecilert

Örgütün genel sekreteri Chritophe Deloire “Erdoğan’ın gerilim stratejisi jem Türkiye hem Avrupa için tehlikelerle dolu. Türkiye’nin bu kadar öngörülemez hale gelmesi kimsenin çıkarına değil” ifadelerini kullandı.

FEMEN: ERDOĞAN İNSAN HAKLARI YİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik bir diğer protesto ise FEMEN tarafından gerçekleştirildi. Garson kostümü giyinen FEMEN üyeleri, bedenlerine "Erdoğan insan haklarını yiyor" ve "Erdoğan Kürtlerin haklarını yiyor" gibi ifadeler yazdı.

(Paris/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Baluken: Barış ve özgürlük mücadelemizi boğmak istiyorlar

SONRAKİ HABER

Yarkadaş: Yıldız istedi diye sansür raporumuz da sansürlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa