12 Ağustos 2012 05:39

Antep’te dört fabrika tek direniş

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde 4 fabrikada süren direnişte talepler ortaklaştırıldı. Dört fabrikada süren direnişle ilgili beş fabrikadan işçi temsilcileri mücadeleyi ortaklaştırma adına bir toplantı yaptı. Yapılan toplantıda alınan kararlar direnişte olan dört fabrikanın ortak kararı ve talebi olacak.Şireci Tekstil

Antep’te dört fabrika tek direniş
Paylaş
Cumali Akkaş

Şireci Tekstil komite temsilcileri ile birlikte beş fabrikanın her birinde oluşturulmuş direniş komitelerini temsilen, 4’er 5’er temsilcinin katılımı ile yapılan toplantı sonunda talepleri birleştirme kararı aldı. Şireci, Gürteks, Gür İplik, Canan Tekstil ve Motif İplik temsilcileri Petrol-İş Sendikasında yaptıkları toplantı ile dört fabrikanın taleplerinin aynı olması ve dört fabrikada istenen talepler yerine getirilinceye kadar işbaşı yapılmaması kararı aldı.

TALEPLERİNİ ORTAKLAŞTIRDILAR

Her fabrikadan dört veya beş temsilcinin katıldığı toplantıda, maaşların net 1000 TL olması, yılda dört defa 3 ayda bir verilmek üzere asgari ücret tutarında ikramiye verilmesi, Pazar çalışmalarının zorunlu olmaktan çıkartılması, pazar mesai ücretinin 100 TL olması ve tüm bu ücretlerin bordrolara yansıtılması kararı alındı. Komite ayrıca bu taleplerin 4 fabrikada verilmesi halinde işbaşı yapma kararı aldı. Bu taleplerin herhangi bir işyerinde kabul edilmemesi durumunda diğer işyerleri de iş başı yapmayacak. İşyeri komiteleri aldıkları kararları direnişe devam eden 4 fabrika önüne giderek işçiler ile paylaştı. İlk olarak Gürteks önüne giderek işçilere kararları açıklayan temsilciler, bu kararların ortak karar olduğunu belirtti. Gürteks işçileri alınan kararları alkışlarla karşıladı. Ardından Motif İplik, Gür İplik, Canan Tekstil önündeki direnen işçilere de alınan kararlar aktarıldı. Buradaki işçiler de kararları uygulayacaklarını dile getirdi.

ANTEP DİRENİŞE SAHİP ÇIKACAK

Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde devam eden direnişler ile ilgili Emek Partisi ve sendikaların çağrısı ile bir toplantı yapıldı. İçinde siyasi partiler, sendikalar ve emek örgütlerinin olduğu yaklaşık 20 kurum temsilcisi Başpınar Organize Sanayi bölgesinde süren direnişin genişlemesi ve güçlenmesi için kararlar aldı. Kurum temsilcileri ilk olarak direniş yerlerine destek ziyaretinde bulunup işçiler ile birlikte eylem yapma kararı aldı. Kurum temsilcileri ayrıca bundan sonra işçilerin direnişi ile dayanışma için fon oluşturma, destek ziyaretleri örgütleme gibi kararlar da aldı. Direniş yerlerini ziyaret eden bazı kurum temsilcileri direniş yerine dair gözlemlerini de aktardı. Kurum temsilcileri, polisin yapılan eylemlerin yasal olmadığını söyleyerek işçileri baskı altına almaya çalıştığını ve ve desteğe gelen kurumlara karşı işçileri kışkırtmaya dönük bir tutum içinde olduklarını söyledi. Bu gözlemler sonrasında kurum temsilcileri polisin bu tutumunun devam etmesi durumunda bunun kamuoyuna teşhir edileceğini, bu tutumun sürmesi halinde suç duyurusunda bulunulması kararı aldı. (Gaziantep/EVRENSEL)


GÜRTEKS İŞÇİLERİNE TEHDİT TUTMADI

Gürteks fabrikasında direniş 3. gününe girerken fabrika önündeki bekleyiş sürüyor. İşçiler fabrika önünden bir an olsun ayrılmazken, iftarını burada açıp, sahurunu burada yapıyor. Talepleri kabul edilene kadar iş başı yapmayacaklarını ifade eden işçiler, eylemlerini sürdürüyor. Akşam saatlerinde işveren temsilcisi fabrikanın müdürü işçilere gelip çalışmaları çağrısında bulundu. Temsilciler ile (Öz İplik-İş Temsilcileri) görüşmelerin sürdüğünü ve olumlu ilerlediğini söyleyen müdüre işçiler, “Onlar bizim temsilcimiz değil, onlarla yaptığınız görüşmeler bizi bağlamaz” diyerek tepki gösterdiler. İşveren temsilcisi “Gelin çalışın çalışırken sorunları çözelim” derken işçilerin talepleri ile ilgili sorularına cevap veremedi. İşveren temsilcisi “Gelin çalışın yoksa 3. güne giriyorsunuz yasal işlemleri yapmak zorunda kalırız” diyerek tehdit etti. İşçiler bu duruma tepki gösterdi ve direnişlerine devam edeceklerini söyledi. 

ÖNCEKİ HABER

Sendikalı memur yüzde 70’e yaklaştı

SONRAKİ HABER

İhracat miktarı arttı değeri düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...