05 Ocak 2018 03:37

Hugo Boss’a çalışan fabrikada kadın işçilere köle düzeni!

Giyim markası Hugo Boss dahil önde gelen İngiliz markalarına üretim yapan Hindistan'daki bir dokuma fabrikasında kölelik koşulları hakim.

Paylaş

İngiltere merkezli lüks giyim markası Hugo Boss’a üretim yapan, Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletindeki bir dokuma firmasında çalışan genç kadın göçmenlerin fabrikadan çıkmasına izin verilmediği ortaya çıktı.

İngiliz Guardian gazetesi, Hugo Boss’un 2016 yılında hazırladığı bir raporda işçilerin durumu ile ilgili “endişelerin” dile getirildiğini ve “sorunun” yerel tedarikçilerle çözülmeye çalışıldığını yazdı.

Raporun izini süren Guardian, Hugo Boss’la çalışan Best Corporation isimli şirketin binlerce genç göçmen kadın işçiyi fabrikaya ait binalarda tuttuğunu doğruladı. Hugo Boss’tan yapılan açıklamada ise “durumu değiştirmek” için firmayla sürekli görüşmelerin yapıldığı ileri sürüldü.

BÖLGEDEKİ FABRİKALARDA YAYGIN

Habere göre Best Corporation, Güney Hindistan’da işçi haklarına yönelik bu tür uygulamaların yaşandığı tek şirket değil. Genç kadın göçmenlerin, fabrikalara ait yurtlarda tutulması bölgede oldukça yaygın.

Şirket sahipleri ise bunun “işçilerin kırsal bölgelerde güvenliğini sağlamak için” gerekli olduğunu savunuyor. Fakat habere göre genç kadınlar çoğunlukla işyerlerinde hapsediliyor ve neredeyse dört yıldır dünyayla bağlantıları asgari düzeye inmiş durumda olanlar var.

743 DOKUMA FABRİKASINDA ARAŞTIRMA

Güney Asya’da insan hakları üzerine çalışan Hollanda Hindistan Komitesi isimli insan hakları örgütü, bölgedeki 743 dokuma fabrikasında yakın zamanda yaptığı bir araştırmada fabrikaların yarısından fazlasının, işçilerin serbest dolaşım hakkını yasa dışı olarak engellediklerini tespit etti.
Örgütün Direktörü Gerard Oonk, “Fabrika sahipleri, evlerinden uzaktaki kız çocuklarını istismardan koruduklarını savunuyorlar, ancak genç kadınları yıllarca kilit altında tutmak bu sorunun çözümü değildir” dedi.

Guardian benzer bir durumun Primark markasına üretim yapan Sulochana dokuma fabrikasıyla, Primark ve Debenhams markalarının tedarikçi firması Sri Shanmugavel dokuma fabrikasında da yaşandığını tespit etti.

CEP TELEFONU KULLANMALARINA İZİN YOK

Guardian, Tamil Nadu eyaletindeki Tirupur, Palladam ve Dindigul bölgelerinde bulunan dokuma fabrikalarını ziyaret etti ve işçiler, genç kadın işçilerin, fabrika bekçisiyle nadiren yerel markete gittikleri durumlar dışında, fabrikadan ayrılmalarına izin verilmediğini doğruladı.
Best Corporation şirketine çalışan genç bir kadın işçi, Guardian’a, fabrikadan çıkmalarına izin verilmediğini ancak ailesinin “kendi başlık parası” olarak göndereceği paraya ihtiyacı olduğu için bu durumdan şikayet etmediğini söyledi.

Sri Shanmugavel fabrikasındaki kadın işçiler de cep telefonu kullanmalarına izin verilmediğini ya da denetçilerin gözleminde arama yapabildiklerini belirtti.  

ERKEK İŞÇİLERLE KONUŞMALARI YASAK

Sri Shanmugavel’deki bir erkek işçi, “Bu kızlarla birlikte çalışıyorum. Onlarla konuşmamıza izin verilmiyor, ne çalışırken ne de molalarda” dedi: “Bazen işaretlerle anlaşıyoruz. İş dışında neredeyse hostelden hiç çıkmıyorlar. Sadece güvenlikçilerle ya da aileleriyle çıkabiliyorlar.”
Yerel örgütler ise kadınların iş ve yaşam koşullarının incelemelerine izin verilmediğini, şirket sahiplerinin tehdit ve gözdağıyla karşı karşı kaldıklarını belirtti.

Tamil Nadu Yüksek Mahkemesinin de devlet yetkililerine derhal önlem almalarını istediği belirtiliyor.

Hugo Boss’a bağlı Mothercare markası, 2014 yılından bu yana Best Corporation şirketi ile işçilerin hareket özgürlüğüyle ilgili “önemli ilerleme” kaydettiklerini iddia ediyor.

Ancak haberde anlaşılan o ki hiçbir “ünlü” marka bu şirketlerle çalışmaya son vermemiş.

Mothercare’in global şefi ve şirket sözcüsü Amy Whidburn, “İşçilerden pozitif yanıt aldık ve zamanla önemli gelişme kaydettik” dedi.

Debenhams da iddiaları araştırdığını açıkladı. Guardian’ın ihracat verilerinden Sulochana pamuk dokuma fabrikasıyla bağını tespit ettiği Primark ise Best Corporation şirketi ile ilişkisi olup olmadığını açıklamayı reddetti.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, Avrupa’ya Fransa kapısından girmeye çalışacak

SONRAKİ HABER

Çankırı'da polislerden gençlere ‘palyaço’ dayağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa