10 Ağustos 2012 13:18

Bombaların arasında kısa yaşamlar!

Uludere’nin (Qilaban) Yekmal köyünde bulduğu havan topu mermisinin elinde patlaması sonucu yaşamını yitiren 18 yaşındaki Çoban Ferhat Soğat’ın babası Selim Soğat, “Her tarafımızda mayınlar, top mermileri var. Çocuklarımız bunlara dokunup yaşamlarını yitiriyor. Bu savaş daha ne kadar sürecek” diyor.Bölgede karakolla

Bombaların arasında kısa yaşamlar!
Paylaş
Jihat Akça - Cengiz Oğlağı

Bölgede karakollardan çöplere atılan ya da operasyon esnasında araziye rasgele bırakılan patlayıcı maddeler, çok sayıda çocuğun yaşamına mal oldu bugüne kadar. Geçtiğimiz günlerde Muş’un Kızılağaç beldesine bağlı Şenyayla’nın Darbiye bölgesinde 8 yaşındaki Seray Yavuz da bulduğu bir cismi eline aldığı sırada meydana gelen patlama nedeniyle yaşamını yitirmişti. Benzer bir olay 2 gün sonra 7 Ağustosta Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Yekmal köyünde yaşandı. Çobanlık yaparak ailesinin geçimini sağlayan 18 yaşındaki Ferhat Soğat, Federal Kürdistan sınırının sıfır noktasında bulunan köyün içindeki askeri birliğe yakın bir yerde bulduğu havan topu mermisini evin yakınına taşırken meydana gelen patlamada yaşamını yitirdi.

‘ASKERLER NUMARALI PARÇALARI GÖTÜRDÜ’

Havan topu mermisinin elinde patlaması sonucu yaşamını yitiren Soğat’ın babası Selim Soğat, çarşamba günü öğle saatlerinde evlerinde kimsenin olmadığı sırada evinde bir patlama olduğunu ve patlama sonucu olay yerine gelen komşularının oğlu Ferhat’ı kanlar içinde bulduklarını söyledi. Eve geldiklerinde etrafta havan topu mermisinin parçalarını bulduklarını anlatan baba Soğat, “Kimse ne olduğunu anlamadı. Patlama esnasında bizler evde yoktuk. Bazılarımız tarlaya gitmişti, bazılarımız da dağda odun toplamaya gitmiştik. Haber alır almaz eve koştuk. Olay yerinde keşif yapan askerler numaralı parçaları aldılar, geriye kalanları bırakarak gittiler. Aldıkları parçaların üzerinde numaralar ve yazılar vardı” dedi.

‘HER TARAFIMIZDA PATLAYICILAR VAR’

“Oğlum çobanlık yapıyordu, bağ ve bahçelerimizle ilgilenerek geçimimizi sağlıyordu. Bir oğlum şu anda askerde, ben sakatım bir elim tamamen felçli” diyen baba Soğat, “Bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle dağlarımız ve ovalarımız mayın, top mermileri, silah kovanları, patlayıcı maddelerden geçilmiyor. Her 10 metrede bir top mermisine rastlamak mümkün” şeklinde konuştu. “Etrafta bilmediğimiz maddeler var, mayınlar ve havan toplarının mermileri var. Çocuklarımız bunları bulup oynuyor sonra da ölüyorlar. Kendi arazilerimizde can ve mal güvenliğimiz yok artık. Her tarafımızda mayınlar ve top mermileri var” diyen, Soğat, evlerindeyken bile ölümden kurtulamadıklarını, doğaya verilen zarar ve atılan silah ve mühimmatlardan dolayı bütün çevre ve köy halkının zarar gördüğünü söylüyor.

‘BU BÖYLEMİ DEVAM DECEK?​’

“Çobanlık yapan, arazisinde ekinlerini biçen, insanlar yerde buldukları askeri malzemelerden dolayı hayatlarını kaybediyorlar” diyen Soğat, Başbakan’a soruyor; “Başbakana ve tüm yetkililere sesleniyorum; her gün kadınlar, çocuklar, yaşlı ve geçlerimiz bu çatışmalardan, bu savaştan dolayı yaşamlarını kaybediyor. Bu böyle mi devam edecek? Bu sorun böyle mi bitecek” dedi. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Silvan Barajı yıkım projesi mi?

SONRAKİ HABER

Sendikalı memur yüzde 70’e yaklaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...