05 Ocak 2018 01:12

Ford OTOSAN işçisi: Biz takip etmezsek masada feda ediliriz

Kocaeli Ford OTOSAN işçisi yazdığı mektupta işçilerin tutulan uyuşmazlık sonrasında Türk Metal'den grev kararı almasını istediklerini aktardı.

Paylaş

Ford Otosan işçisi
Kocaeli

MESS ve üyesi olduğumuz Türk Metal arasındaki sözleşme sürecinde dört ay geride kaldı. Arabulucu ile görüşme yapıldı ve uyuşmazlık tutuldu. Şimdi sendikamızın grev kararını almasını bekliyoruz. 

Asgari ücretin net 1603 TL olmasıyla yeni işe giren bir arkadaşla, 11 yıllık kıdemli arkadaşın maaşı aynı oldu. Hatta evli ve çocukları varsa geçenler bile oldu. Bu somut örneği her yıl kâr rekorları kıran Ford’da çalışan biz işçilerin maaşlarının ne derece düşük olduğunu göstermek için verdim. Bu biz işçilerin maaşlarının nasıl eridiğinin bir kanıtıdır. Grev kararının alınması halinde biz çalışanlar neler yapmalıyız? Öncelikle İSDEMİR’de yapılan sözleşmeyi hepimiz duyduk. Çelik-İş’in sözleşmeyi işveren temsilcileriyle açıklaması, sendikalara olan güvensizliği bir kez daha haklı kılmıştır. Biz işçiler bu işi takip etmezsek, hakkımıza sahip çıkmazsak, her zaman masada sarı sendikalar tarafından feda edilebiliriz. Bu sendikalar bizim verdiğimiz aidatlarla bize hizmet etmek, bizlerin hakkını savunmak için varlar, kimsenin zimmetine değil. Her bir işçinin alın teri, emeği var. Bu nedenle hepimizin orada söyleyecek sözü var. 

CAN ALICI EYLEM PLANLARI DEVREYE SOKULMALI

Biz bundan sonraki süreçte Türk Metal Sendikasından daha da can alıcı eylem planlarının devreye sokmasını bekliyoruz.

1) Yürüyüş yapılan alan fabrikanın içinde olmalı. Biz huzurlu değilsek onlar da huzurlu olmamalıdır. 

2) Yapılacak hat duruşları ve eylemler bundan sonra çalışma saatleri içinde olmalı.

3) Biz çalışanlar şimdiye kadar fazlasıyla fedakarlık yaptık. Kâr marjlarını ikiye katladık, bundan sonra fedakarlık zamanı işverenlerde olmalı. 

4) Bizler ücret talep ettiğimizde ‘Sendikamız var. Onlar alsın’ diyordu Fabrika Müdürü Haydar Yenigün. Evet sıra sizde Türk Metal Sendikası. Bakalım kahvaltılarda, dergilerde, yürüyüşlerde söylediğiniz sözleri tutacak mısınız?

5) Biz çalışanlar sürekli sendikaya uğrayıp gelişmeler hakkında bilgi edinmeliyiz. Taleplerimizi, isteklerimizi dillendirmeliyiz.

6) Taslaktaki taleplerde kesinlikle oynama olmamalıdır. Yıllık enflasyon 12, elektrik, MTV zammı vb gibi zamlarla zaten elimize geçmeden şimdiden uçup gitti.

7) Sendika temsilcileri alanları gezip gelişmeler hakkında sürekli bilgi vermeli.

BİTTİKTEN SONRA DÖVÜNMEK FAYDA GETİRMEZ

Bu sözleşme hakkımız olan taleplerimizi gerçekleştirmek için bir şanstır. Her şey bittikten sonra dövünmek kimseye fayda getirmez. Bunun için de iş işten geçmeden bölümlerimizde, çay paydoslarında, yemek molalarında bu süreci çok iyi takip etmeliyiz. Birbirimizi bilgilendirmeli, yapılacak olan eylemlere katılım gösterip, gerekli tepkileri anında göstermeliyiz. Aldığımız ücret, geçim sıkıntısı hepimizin dilinde, hepimiz aynı durumdayız. Bir çoğumuz bankalara borçluyuz, günlerimiz yıllarımız hep hesap kitapla geçiyor. İşverenler sürekli büyürken bizler sürekli geri gitmekteyiz. Bu nedenle bu saatten sonra daha ne kadar kötü durumda olabiliriz ki. 

Bir çoğumuz sakatlandık, boyun, bel fıtığı olduk. İşveren işine gelmeyeni üç beş kuruş tazminat vererek rahatça işten attı. Üretip kazandıran, onların kârlarına kâr koyan biziz ama ücrete gelince ekonomik sebepleri önümüze koyarak yalandan bir süre ağlıyorlar. Her ay arabalara zam yaparken hiç sesleri çıkmaz. Kâr rekorları kırarken yine aynı. Biz insanca yaşamak istiyoruz artık. Hesap kitap yapmadan, azıcık nefeslenmek istiyoruz. 

Bu nedenle Türk Metal Sendikasına sesleniyoruz. Bizler tamam demeden bu sözleşme asla imzalanmamalıdır. Bizler bu sürecin her zaman takipçisi olacağız. Sizlerde üzerinize düşeni yapın.Yoksa onca masum insanın hakkı size haram olur. 2015’i hatırlayın, hem de çok iyi hatırlayın. Hata yapmayın, verdiğiniz sözleri unutmayın, işçinin yanında durun ve hakkımızı alın.

METALDE SÖZLEŞMELER NE AŞAMADA, METAL İŞÇİLERİ NE DİYOR? OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ


ARABULUCULUK İŞLEVSİZ BİR KURUM

Toplu İş Sözleşmesi sürecindeki arabuluculuk kurumu Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 50. maddesinde düzenlenmiştir. İşçiler için zaman kaybından başka bir anlamı olmayan bu bürokratik basamak, patronlar için olası bir greve hazırlanmada ek süre olarak değerlendirilmektedir. Arabulucunun taraflara öneri sunmak dışında herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır. On yıllardır neredeyse hiçbir TİS arabulucu aracılığı ile imzalanmamıştır.

Arabulucunun görevi kendisine yapılacak bildirimden itibaren on beş gün sürmektedir. Metal grup TİS’lerinde bu süre 5-8 Ocak’ta tamamlanacak. Sonrasında arabulucu üç iş günü içinde uyuşmazlığı belirleyen tutanağını Çalışma Bakanlığı’na sunmak zorunda.

Yasa uyarınca, Çalışma Bakanlığı’nın uyuşmazlık tutanağını en geç üç iş günü içinde taraflara tebliğ etmesi gerekiyor. Tutanağın tebliği tarihinden itibaren altmış gün içinde sendikalar grev kararı almak ve altı iş günü önceden karşı tarafa bildirilecek tarihte uygulamaya koymak durumundalar. Çünkü 60 günlük süre içerisinde grev kararını almayan sendikanın toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi düşecek. Sonuç olarak takvim gereği 3 işçi sendikası için küçük farklılıklar olsa da 10-15 Ocaktan itibaren 60 günlük grev takvimi başlamış olacak.

ÖNCEKİ HABER

Arçelik işçisi etkili eylem kararları bekliyor

SONRAKİ HABER

İSDEMİR TİS’i gibi olursa vay bizim halimize!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...