05 Ocak 2018 00:17

İşçi kölece çalışmaya ‘tamam’ demeyecek

Çerkezköy'deki Poliya Polyester'de işçiler Petrol-İş'e üye olunca patron 4 işçiyi attı. İşçiler yaptıkları eylemle arkadaşlarına sahip çıktı.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

Poliya Polyester, Çerkezköy’de sürekli büyüyen ve kârını artıran fabrikalar arasında. Bu büyümeden işçilere düşen ise düşük ücret, ağır çalışma koşulları, kimyasallar nedeniyle rahatsızlandığında kapı önüne konmak düştü. İşçiler koşulları değiştirmek için Petrol-İş Sendikası’nda örgütlendi. Patronun yanıtı ise 4 işçiyi tazminatsız işten atmak oldu. Baskılara son verilmesini isteyen işçiler, önceki gün fabrika önünde yaptıkları eylemle üretimi durdurmak dahil her türlü mücadeleye hazır oldukları uyarısında bulundu. 

İŞÇİ ÖRGÜTLENDİ BASKI ARTTI

Poliüreten, sıvı reçine, pigment gibi plastik hammaddesi üreten Poliya’da geçen ekim ayında başlayan örgütlenme çalışmasının ardından 107 işçinin büyük bölümü Petrol-İş Sendikasına üye oldu. Sendika yetki için Çalışma Bakanlığına başvuruda bulunurken, 15 Aralık’ta yetki gelir gelmez patron 4 işçiyi tazminatsız işten attı. Patron, diğer işçilerin sendikadan istifa etmeleri için baskısını artırdı. Baskılar karşısında geri adım atmayan işçiler örgütlenme konusunda kararlılar.

İşçi sayısı değişmeden, daha hızlı çalıştırılarak ve fazla mesailerle üretimin yüzde 20 artırıldığına dikkat çeken atılan işçilerden Samet Kalafat, bunun karşısında bazı işçilere yıllık 5 lira gibi komik zamlar yapıldığını dile getirdi. “Kuru maaşa çalışıyoruz” diyen Kalafat, şöyle devam etti: “Hiç bir sosyal hak yok. Yılda bir sefer Jetsion adı altında prim dahi keyfe göre verilmemeye başlandı. Her işçiye 2-3 iş yaptırılıyor. Ama ücretler olduğu yerde saydı. Ücretler 1500 lira ile 2 bin lira arasında.” 

BU HASTALIĞI EVDEN GETİRMEDİK!

Kimyasal içinde çalışan işçiler, pek çok sağlık sorunuyla boğuşuyor. 5 yıldır çalıştığı fabrikadan sendikaya üye olduğu için tazminatsız işten atılan işçilerden Mustafa Gökşen, tepkisini “Bu kimyasal elbiselerimize bulaşıyor. İş elbiselerini fabrikada yıkayacak bir çamaşır makinesi bile yok. Biz de eve götürüp, evde diğer elbiselerimizle birlikte yıkamak zorunda kalıyoruz. Fabrikanın pisliğini ve kimyasalı eve götürmek zorunda kalıyoruz. Bir çok arkadaşımızın vücudunda kimyasaldan dolayı kabarcıklar çıkıyor. Koah hastalığına yakalanan, solunum rahatsızlığı olan arkadaşlar hemen işten çıkarılıyor. Biz bu hastalığı evden getirmedik. Burada yakalandık” sözleriyle dile getirdi. 

OHAL İŞÇİYE KARŞI KULLANILIYOR

Gazetemize konuşan Petrol-İş Trakya Şube Başkanı Ercan Yavuz, çalışma koşullarının ağırlığına karşılık ücretlerin çok düşük olduğunu belirterek “Üyelerimiz bu durumun değişmesi için mücadele etmeleri gerektiğinin farkındalar. Biz de sendika olarak işçilerin sonuna kadar yanındayız” dedi. Patronu işçilerin kararına saygı duymaya çağıran Yavuz, şu uyarıda bulundu: “Aksi durumda üretimden gelen gücümüzü kullanmakta dahil her türlü mücadeleye işçilerde bizde hazırız.” AKKİM direnişini hatırlatarak Trakya Şube olarak örgütlenme çalışması içinde oldukları bilgisini veren Yavuz, “Ama patronlar ve OHAL koşullarını kullanan siyasal iktidar sürekli sorun çıkarıyor. Tehdit ediliyoruz, AKKİM’de olduğu gibi TOMA’lar ve çevik kuvvet polisi yığılıyor. Polis patronu korumada daha pervasız davranıyor. Ama buna karşı yılmayacağız. Mücadelemizi sürdürerek bu saldırıları geri püskürteceğiz. Patronlar işçileri hoyratça işten atıyor. Buna karşı sendikaların, hatta yerel yönetimlerin, demokratik kurumların dayanışma içinde olup ortak hareket etmeleri lazım” diye konuştu. 

ŞALTER İNDİRMEK DE DAHİL BİR ÇOK SEÇENEĞİMİZ VAR

Petrol-İş Sendikasına üye olan 4 işçiyi işten atan Poliya Polyester patronu, fabrika önünde yapılan eylemle protesto edildi. Eyleme Petrol-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan ve 154 gündür direnişte olan Akkim işçileri, Petrol-İş’in örgütlü olduğu Jotun Boya, Elba, Ürosan, Polimer işçileri, TEKSİF Sendikasında örgütlenen Altın İplik işçileri de katıldı. 

Fabrika önünde önceki gün yapılan eylemde konuşan Petrol-İş Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tekik, patronun işçilerin tercihlerine saygı göstermeyerek 4 işçiyi işten attığını söyledi. Tekik, “İşçiler olarak biz güçlüyüz. 154 gündür direnen Akkim işçileri bunu göstermiştir” dedi. Taşerona kadro düzenlemesi, asgari ücret ve OHAL’e ilişkin bakanların ve Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamaların. Onların işçi sınıfına bakışlarını gösterdiğini belirten Tekik, “İşçi sınıfı bu saldırıları püskürtebilmek için birleşmek zorundadır. Sendikal bürokrasi bu birleşmenin önündeki en büyük engel. Bölünmüşlüğü ortadan kaldırarak sermayenin karşısına birleşik bir güç ile dikilmeliyiz” çağrısında bulundu. 

“Yaşasın sınıf dayanışması”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Poliya’ya sendika girecek başka yolu yok” sloganlarının atıldığı eylememde Petrol-İş Genel Mali Sekreteri Turgut Düşova da bir konuşma yaptı. Patronu masaya oturarak anlaşmaya çağıran Düşova, “Zannediyorlar ki işçileri işten atılınca işçiler korkacak ve köle gibi çalışacak. Poliya patronu şunu bilmeli. Baskı ve tehdit varsa bizimde direnme hakkımız var. Şalter indirmek de dahil bir çok seçeneğimiz var” diye konuştu.

SEKTÖRÜNDE LİDER FİRMA

Zira 15 yıldır Çerkezköy’e bağlı Veliköy beldesinde faaliyet gösteren Poliya, üretimini her yıl artırdı. Ülke içinde özel polyester reçineleri konusunda yüzde 55’lik, jelkotlar konusunda ise yüzde 78’ni ve toplamda senelik 350 ton ile pigment pasta üretimi ile ülke pazarının yüzde 80’ni karşılayan  lider firma olan Poliya sektöründe liğder firma olduğunu belirtiyor.

ÖNCEKİ HABER

ABD ‘bomba Kasırgası’nın etkisi altında

SONRAKİ HABER

Patronlar mı kazansın?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...