04 Ocak 2018 10:33

İngiltere’de McDonald’s işçileri tarihi bir zafer kazandı

İngiltere'de kötü çalışma koşulları ve tacize karşı mücadele eden McDonald's işçileri son 10 yılın en büyük ücret zammını aldı.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Düşük ücret başta olmak üzere kötü iş koşulları ve McDonald’s şubelerindeki tacizlere karşı mücadele eden işçiler İngiltere’de son 10 yılın en büyük kazanımını elde etti. Fırıncılar ve Genel Gıda İşçileri Sendikası (BFAWU) tarafından yapılan açıklamaya göre McDonald’s işçileri, son 10 yılın en büyük ücret zammını aldı. Zam, 22 Ocak’tan itibaren hayata geçirilecek.

Geçtiğimiz Eylül ayında Cambridge ve Crayford şubelerinde greve çıkan işçiler, ücret düşüklüğüne işaret ederek bundan böyle mücadeleyi yükselteceklerini açıklamıştı. Toplam bin 245 şubede 85 bin işçinin çalıştığı McDonald’s’ta yapılan bu 24 saatlik grevler 43 yıl sonra gerçekleşmişti. 1974 yılından itibaren İngiltere’de faaliyet yürüten ABD’li lokanta zinciri düşük ücretle işçi çalıştırmasıyla biliniyor. McDonald’s’ta birçok işçi sendikasız olmasına rağmen özellikle Kuzey İngiltere şubeleri grevlere hazırlanıyordu.

GREV SONUÇ VERDİ

Fırıncılar ve Genel Gıda İşçileri Sendikası (BFAWU) Ulusal Başkanı Ian Hodson yaptığı açıklamada, sendika üyesi olmamasına rağmen birçok işçinin greve çıkma konusunda kararlılık gösterdiğini ve başlangıçta görüşme taleplerine cevap vermeyen McDonald’s yöneticilerinin, yapılan grevin etkili olmasından sonra masaya oturmak zorunda kaldığını ve işlerin taleplerini büyük miktarda kabul etmek zorunda kaldığını belirtti.
Buna göre, 16 ve 17 yaşındaki işçilerin saat ücretleri 5.10 sterlinden 5.75 sterline çıkarıldı. 25 yaş üzeri işçilerin 7.60 sterlin olan saat ücretleri de 8 sterline çıkarıldı. Bu kazanımın son 10 yılın en büyük kazanımı olduğunu söyleyen Liverpool Liman İşçilerinin 1995 yılında başlattıkları direnişin sözcüsü Mike Carden’ın oğlu ve bugünün Liverpool Milletvekili Dan Carden, örgütlü mücadele edenlerin zafere ulaşacaklarını belirtti.

CORBYN'DEN MESAJ

İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn de twitter hesabından bir açıklama yaparak McDonald’s işçilerinin kazanımını selamladığını söyledi. Corbyn, “McDonald’s işçilerini ve sendikaları BFAWU’ı kutluyorum. Ama saat ücretinin en az 10 sterlin olması için mücadele etmeye devam” çağrısı yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Yüksel'de 422. gün: 4 kişi darbedilerek gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

İngiltere’de Hulus İbrahim’e vefa günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...