04 Ocak 2018 08:23

İşçilerin tüm yaşamı didik didik edilecek

Genel-İş avukatlarından Okan Yıldız, taşeron düzenlemesine ilişkin 'Taşeron kaldırılmadı, belli birimlerde devam edecek' dedi.

Paylaş

Yasemin TİRYAKİ
İstanbul

Tüm taşeron işçilere koşulsuz kadro sözü verilmesine rağmen, 696 sayılı KHK ile taşeron işçilerin büyük çoğunluğu kadro hakkından yoksun bırakıldı. Konuyla ilgili Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde toplantı düzenleyen Genel-İş Sendikası, Kartal Belediyesinde çalışan işçileri bilgilendirdi. 500 işçinin katıldığı toplantıda söz alan Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Sait Tanyeri, “Bizim yıllardır talep etmiş olduğumuz kadro; toplusözleşmesi olan, ikramiyesi, sendikal hakların tamamını kapsayan bir talepti. Hükümetin bize bugün dayatmış olduğu kadro ise tamamen suni bir kadrodur. Buna karşı mücadelemizi sokaklarda ve tüm platformlarda devam ettireceğiz” dedi. Bu düzenlemenin, işçiler için sadece bir statü değişikliği olduğunu ifade eden Tanyeri, “İşçilerin bir şirketten diğerine naklinden başka bir şey değil” dedi.

Sendika avukatı Okan Yıldız da düzenleme hakkında bilgi verdi. Belediye şirketlerine geçebilmek için personel alımlı ihale koşulunun olduğunu ifade eden Yıldız, “Personel ihalesi demek, taşeronun verdiği hizmetin yüzde 70’inin personel harcamalarına ayrılmış olması demektir. Çıkan yasa kurumlara bundan böyle personel alımlı ihale yapamazsın derken bir yandan da araçlı ihalenin yapılabileceğini söylüyor. Bu da demek oluyor ki taşeron kaldırılmamış, belli birimlerde devam ettirilecek. Belediye şirketlerine geçebilmek için tüm bu ihalelerden sıyrılmak da yeterli gelmeyecektir. Devlet memuru olabilme kriterlerine de sahip olmanız gerekmektedir. Nedir bu kriterler? TC vatandaşı olmak, eğitim durumu, kasten suç işlemeye bağlı 1 yıldan fazla hapis cezası almamış olmak ve 1 yıldan az ceza veya hapis cezası almış olsanız bile, affedilseniz dahi Anayasanın bütünlüğüne zarar verecek suç ve faaliyetlerden ötürü ceza almamış olmak gerekir” diye konuştu.

En önemli meselelerden birinin de güvenlik soruşturması olduğunu dile getiren Yıldız, “Diyelim ki sizin hiçbir davanız, cezanız, işlenmiş suçunuz yok. Bu da yetmeyecek bu sefer güvenlik soruşturması adı altında işçilerin tüm yaşamı, ailesi akrabaları ve yakın çevresi didik didik edilecek” dedi. Çalışma Bakanlığı tarafından gönderilen formların nasıl doldurulması gerektiğini anlatan Yıldız, işçilerin belediye şirketlerine geçtikten sonra toplusözleşmeden yararlanabilmeleri için sendikaya üye olmaları gerektiğini hatırlattı.

ÖNCEKİ HABER

Norveç, 'Yemen' gerekçesiyle BAE'ye silah satışını durdurdu

SONRAKİ HABER

2017’de Türkiye’de en çok izlenen 10 film

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...