04 Ocak 2018 04:27

Macaristan’a kaçan 'folklor ekibi'nde sahte evrak iddiası

Macaristan'a iltica eden folklor ekibine ilişkin başlatılan soruşturmadan yeni bilgiler geldi. İddiaya göre ekip sahte evraklarla gitti.

Paylaş

Halk oyunları yarışmasına katılmak için Macaristan'a gidip iltica eden 'folklor ekibi'yle ilgili detaylı bilgiler ortaya çıktı. Kaçış hikayesinde, ekibin belgelerinin sahte çıktığı iddia edildi.

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, kaçış hikayesinin basına yansıması üzertine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldı. Savcılığın talimatı üzerine, Ankara Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ayrıntılı bir inceleme başlattı. Polis, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’nda (THOF) gelen belgeleri tek tek inceledi. İncelemede, Ankara Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu Derneği’nde bazı şahıslara sahte belgelerle lisans çıkarıldığı bilgisine ulaşıldı.

SAHTE BELGE İDDİASI

Macaristan’dan gelen iddia edilen ve sahte olduğu anlaşılan davetiye de dosyaya girdi. Sahte davetin, şüpheli Y.K. tarafından derneğe verildiği, halen Türkiye Halk Oyunları Federasyonu'nda (THOF) hakem olarak görev yapan ve Ankara Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu Derneği’nin eski kurucularından olan Haydar B.’nin yurt dışına kaçacaklar için sahte belge düzenlediği ve derneğin yönetiminde bulunan mevcut yöneticilerin imzalarını taklit ettiği tespit edildi. Haydar B.’ye, K.T. ve L.İ.’nin yardımcı olduğu saptandı. Sahte belge ve beyanlarla sürecin tamamlanmasının ardından şüpheli Y.K., M.K. ve Y.Ş.’nin, 13 sahte lisanslı sporcudan oluşan kafileyi Kırklareli Dereköy Sınır Kapısı üzerinden yurt dışına kaçırdıkları belirlendi.

FESTİVAL DE YOKMUŞ

Baştan sona bir kurguya dayanan organizasyonla ilgili sahte belge düzenlendiği, sahte ekip oluşturulduğu, hatta Macaristan’da o tarihte iddia edildiği gibi Yaza Veda isimli bir festivalin olmadığı belirlendi. 5-10 Kasım tarihleri arasında yapılacağı öne sürülen organizasyona katılacağı iddia edilen kafilenin 1 Kasım’da Türkiye'den çıkış yaptığı görüldü. Kafileyi götüren aracın şüpheli M.K. tarafından bir turizm firmasından tek gidiş şeklinde kiralandığı öğrenildi. Savcılık, şu ana kadar yaptığı araştırmalarda olayın herhangi bir terör örgütü ile bağlantısını kuramadı. 

SERVİSLERLE KAÇTILAR

Grup, yurt dışına çıkmadan önce Türkiye’yi temsil kabiliyetinin olup olmadığına dair Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’nca teste tabi tutulmak istendi. Şüpheliler, yaptıkları dolandırıcılığın ortaya çıkmaması için derneğin gerçek sporcularından yararlandı. Şüpheliler savcılık sorgusunda suçlamaları kabul etmedi. Şüpheliler, kafilede yer alanların nerede olduklarına ilişkin de çelişkili beyanda bulundu. Şüpheli M.K., “Münih’e kadar gittik, orada bazı şahıslar gelip kafileyi bizden aldı” dedi. Y.K. ise “Macaristan’ın farklı kentlerinde servisten gruplar halinde kaçtılar” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

Foto: Arşiv

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş, HDP Kongresinde aday olmayacağını açıkladı

SONRAKİ HABER

Trump'tan eski danışmanı Bannon'a: Aklını kaybetmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...