04 Ocak 2018 01:43

Çocuklarımızdan elinizi çekin, istifa edin!

Diyanetin küçük kız çocuklarıyla ilgili açıklamasına tepki gösteren Eğitim Sen, HDP ve CHP'li vekiller özür dilenmesini ve istifa edilmesini istedi.

Paylaş

Derya KAYA
Buse VURDU
Ankara

Diyanetin 9 yaşındaki kız çocuklarının “velileri olmadan da” evlenebileceği, hatta gebe kalabileceği açıklaması her kesimden tepki topladı. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, bu açıklamaların çocuk istismarının önünü açtığına dikkat çekti. CHP ve HDP milletvekilleri de çocuk istismarlarında sorumluluğunun Diyanet olacağını belirterek, bu açıklamalar nedeniyle özür dilenmesini ve istifa edilmesini istedi. 

Diyanet İşleri Başkanlığının kız çocuklarının 9 yaşında gebe kalabilecekleri, yanlarında veli olmadan da evlenebilecekleri açıklamasına her kesimden tepki yağıyor. Diyanetin skandal sözleri üzerine sosyal medyada #DiyanetKapatılsın hashtagi birinci sırada yer aldı. Diyanet tepkiler üzerine bir açıklama yaptı. “Kız çocukları 9 yaşında evlenip, gebe kalabilir” sözlerini yalanmaya çalışan Diyanet bu ifadelerin kendi hazırladıkları dini terimler sözlüğünde yer aldığını kabul etmiş oldu. Gazetemize konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, son 15 gün içerisinde Dikili’de bir yurtta çocuklara tecavüz vakası yaşandığını, Konya’da imam hatip lisesinde bir öğretmenin beden eğitimi dersinde eşofman giyen öğrencilerle ilgili taciz açıklamaları olduğunu hatta başka bir öğretmenin de onu destekleyen söylemlerine şahit olduklarını söyledi. Şimdi de Diyanet İşleri Başkanlığının 9 yaşındaki kızların, 12 yaşındaki erkek çocuklarının buluğ çağında oldukları, evlenebileceklerini açıkladığını belirten Aydoğan, “Gerçekten artık yeter noktasındayız” dedi. Türkiye’de son yıllarda taciz, tecavüz haberi olmayan bir gün bile geçmediğini ifade eden Aydoğan, bu tür açıklamaların çocuklara yönelik taciz, tecavüz vakalarının önünü açtığını söyledi.

‘LAİK ÜLKEDE DİYANET OLMAZ’

Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurumun laik bir ülkede olmaması gerektiğinin altını çizen Aydoğan, ulusal ve uluslararası bir çok yasanın da bunu desteklediğini söyledi. Laik hiçbir ülkede böyle bir kurumun vatandaşın vergileriyle devam edemeyeceğini ifade eden Aydoğan, “Diyanet hiçbir zaman tarafsız bir kurum olmadı ve olmayacaktır da. Yapılan her açıklamayla canımız biraz daha acıyor.” diye konuştu.

‘İSTİFA ETMESİ GEREKİYOR’

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da gazetemize konuştu. Diyanetin tartışmaya mahal bırakmayacak bir şekilde 9-12 yaş aralığında çocukların evlenebilmesini tarif ettiğine dikkat çeken Beştaş, “Sonradan özür diye yayınlanan metin ise durumu teyit eden bir şey. Reddetmiyor söylediğini. Bu konuda Diyanetin artık hükümete, devlete bağlı bir kurum olarak yasaları hiçe saydığı ve halkın vergileriyle sağlanan bütçeyi halkın aleyhinde kullandığı açıktır. İstifa gerekiyor ilk önce. Medeni hukukta evlilik yaş sınırı bellidir. Taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere göre 18 yaşın altındaki herkes çocuktur. Her şeyden önce sapkıncadır bu düşüncenin kendisi.” diye konuştu.  

‘AİLE BAKANLIĞI NEDEN SESSİZ?​’

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından ise henüz bir açıklama gelmedi. Bakan Fatma Betül Sayan Kaya daha önce de benzer olaylarda sessiz kalmakla eleştirilmiş, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı olaylarında yeterli çabayı göstermediği gerekçesiyle tepki toplamıştı. Kaya, geçtiğimiz yıl başında yaptığı açıklamada çocuk istismarına yönelik yasaların yeterli olduğunu savunmuş ve çocuklara kendilerini savunmanın öğretilmesi gerektiğini açıklamıştı.

ÇOCUKLAR BU ZİHNİYETTEN KORUNMALI

Diyanetin açıklamasına Meclisteki muhalefet partileri de tepki gösterdi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konuyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Tanrıkulu, “Diyanet’e göre ergenlik çağına girmiş kız çocukları nikahlanırken yanlarında velilerinin olmasının daha uygun olacağını açıkladığı ve “Veli olmasa da olur” dediği iddiası doğru mudur?​” dedi. Tanrıkulu, Diyanet ile ilgili olarak soruşturma başlatıp başlatmayacağını sordu. Tanrıkulu, 2015-2018 yılları arasında yıllar bazında Türkiye genelinde illere göre çocuk gelin sayısının açıklanmasını istedi. CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi de Diyanetin çocuk yaşta evliliklerin önünü açan  ifadelerine tepki gösterdi. Yedekci, “Çocukların evlenmesinde ebeveyn onayı skandal bir uygulamadır. Çocuk, velisinin onayıyla nikah dairesine değil okula gitmelidir” dedi. Diyanetin açıklamasının Anayasaya aykırı olduğuna dikkat çeken Yedekçi, “Bu uygulama çocukların elinden çocukluğunu alan sapıkça bir düzenlemedir” dedi. Çocukların bu açıklamaları yapan anlayıştan korunması gerektiğini belirten Yedekçi, Diyanetin özür dilemesi gerektiğini, aksi takdirde çocukların cinsel istismara uğramasının vebalinin bu açıklamaları yapanların boynunda olacağını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Önce kadro verilmedi şimdi de BİT’e alınmıyorlar

SONRAKİ HABER

Abdüllatif Şener: Gül çizgisi bir alternatif olamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa